ПРОБЛЕМИ НЕПРАВИЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ

РОЗДІЛ 2 ФІЗИЧНА СКЛАДОВА ЗДОРОВ’Я

§ 8. ПРОБЛЕМИ НЕПРАВИЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ

У цьому параграфі ти:

· дізнаєшся, що таке цукровий діабет;

· ознайомишся з проблемою йододефіциту;

· вчитимешся вибирати харчові продукти і діяти у випадку загрози харчового отруєння.

1. Наведіть приклади неправильного харчування (їсти надто багато, захоплюватися гамбургерами, тістечками, вживати зіпсовані продукти…).

2. Поміркуйте, до яких проблем може призвести неправильне харчування (ожиріння, харчове отруєння…).

Проблема цукрового

діабету

Цукровий діабет – одне з трьох (два інших атеросклероз і рак) захворювань, які найчастіше призводять до інвалідності та смерті. У перекладі з грецької “діабет” означає “витікання”, тому назву “цукровий діабет” можна перекласти як “витікання цукру”.

У здорової людини підшлункова залоза виробляє гормон інсулін, який доставляє розчинену в крові глюкозу всередину клітин. При цукровому діабеті глюкоза не може проникнути в клітини і залишається в крові, а відтак виводиться з організму.

Існує два типи цукрового діабету. Цукровий діабет І типу пов’язаний із

дефіцитом інсуліну: його виробляється мало або він взагалі не виробляється. При цукровому діабеті II типу підшлункова залоза виробляє достатньо інсуліну, інколи навіть більше за норму. Однак клітини організму втрачають чутливість до нього, і він перестає бути “провідником” глюкози.

Більш поширений діабет II типу, зокрема у розвинених країнах. Головною причиною цього захворювання є незбалансоване харчування, малорухливий спосіб життя, ожиріння. Для профілактики діабету необхідно контролювати масу тіла, правильно харчуватися, бути фізично активним і вести здоровий спосіб життя.

Проблема йододефіциту

Йод мікроелемент, необхідний для нормального фізичного і психічного розвитку та працездатності людини. Дефіцит Йоду в організмі призводить до багатьох розладів: появи зоба (захворювання щитоподібної залози), порушення обміну речовин, втрати слуху, затримки фізичного і розумового розвитку.

У менш важких випадках йододефіцит спричиняє апатію, зниження розумової активності, пам’яті, здатності до концентрації. Тому йододефіцит є державною проблемою, розв’язання якої допоможе зберегти інтелект нації.

В Україні існує природний дефіцит Йоду. Щоб запобігти проблемам, пов’язаним із йододефіцитом, необхідно вживати більше морепродуктів – риби, морської капусти, креветок, мідій, кальмарів.

Та найкращий вибір – це йодована сіль. При цьому не треба збільшувати кількість солі, яку ти споживаєш. Необхідно дотримуватися лише кількох простих правил.

Як купувати? Йодована сіль має обмежений термін придатності – не більш як 6 місяців. Тому купуй сіль у невеликих упаковках, щоб використати її до закінчення цього терміну. Перевір цілість і сухість упаковки.

Як зберігати? Йодовану сіль треба зберігати щільно закритою, в сухому і темному місці. Порушення умов зберігання призведе до випаровування сполук Йоду.

Як споживати? При високих температурах Йод швидко вивітрюється. Тому додавай йодовану сіль у страви перед тим, як подати їх до столу.

Що може призвести до харчового отруєння

Якість продуктів у кожній державі контролюють спеціальні служби. В магазинах, на ринках та на відповідно обладнаних торговельних майданчиках усі продукти мають сертифікати якості. На стихійних ринках контролю немає, і купувати їх тут дуже ризиковано.

За яких умов продукти можуть спричинити харчові отруєння?

Продукти, які містять Йод

О морська риба

О морська капуста

О креветки

О кальмари

О мідії

О інші морепродукти

Йодована сіль – найкращий вибір.

Найчастіше таке трапляється, коли вживають:

– продукти, термін реалізації яких минув;

– продукти, які неправильно зберігали чи обробляли;

– продукти, куплені на стихійних ринках;

– продукти з пошкодженою упаковкою, уражені гниллю чи пліснявою;

– отруйні гриби, ягоди;

– консерви зі здутими кришками чи помутнілим вмістом;

– алкогольні напої.

Найтяжчі харчові отруєння спричиняють отруйні гриби. Смертельно небезпечними також можуть бути старі гриби і гриби, що змінили свої властивості й стали отруйними. Останніх через забруднення довкілля з’являється дедалі більше в наших лісах. Навіть найкращі гриби не є незамінним продуктом харчування. Тому лікарі застерігають: “Гриби – це не їжа для дітей!”

Правила обробки і зберігання харчових продуктів

А чи знаєш ти, що можна захворіти від вживання високоякісних продуктів, якщо їх неправильно обробляти або зберігати? Спричиняють захворювання хвороботворні мікроорганізми. Запам’ятай чотири дії, які допоможуть тобі уникнути мікробного забруднення продуктів: мити, розділяти, охолоджувати і нагрівати (мал. 15).

 ПРОБЛЕМИ НЕПРАВИЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ

Мал. 15.

Про що розповідає упаковка

Шестикласник Максим знайшов на підвіконні в туалетній кімнаті яскравий пакетик і взяв його собі. На перерві хлопчик пригостив однокласників кульками, що були в пакетику, і пригостився сам. Кілька дітей встигли проковтнути їх, перш ніж зрозуміли, що то не солодощі. Це був засіб для очищення каналізації – “Кріт”. Ті, хто пригостився, отримали опіки стравоходу і шлунку.

Напевно, і тобі не раз доводилося бачити продукти в упаковках: цукерки, печиво, морозиво. То що ж треба зробити перед тим, як купити цей продукт чи спробувати його? Слід уважно роздивитися упаковку і знайти на ній усі необхідні відомості (мал. 16).

Відсутність будь-якої обов’язкової інформації свідчить про те, що продукт підробний або неякісний. Вживати його небезпечно, оскільки це може призвести до харчового отруєння.

 ПРОБЛЕМИ НЕПРАВИЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ

Мал. 16. Обов’язкові відомості, які зазначають на упаковці харчових продуктів

Нудота, блювання, біль у животі, пронос, раптова слабкість, запаморочення, підвищення температури тіла, що з’являються через 1 – 4 години після вживання неякісного харчового продукту, можуть

Бути ознаками харчового отруєння.

Кросс-тест

За допомогою крос-тесту навчись правильно надавати першу допомогу при харчовому отруєнні.

1. Якщо після їди комусь стало погано, ти викличеш “швидку допомогу” (4) чи сподіватимешся, що само минеться (5)?

2. До прибуття “швидкої допомоги” спробуєш промити постраждалому шлунок (6) або чекатимеш, поки приїдуть лікарі (7)?

3. Попередиш про харчове отруєння всіх, хто вживав ті самі продукти (8), чи вважаєш, що цього не треба робити (9)?

4. Правильно. Серед харчових отруєнь трапляються такі, що загрожують життю людини. Вони важко піддаються лікуванню. Тому допомогти таким хворим можна лише в лікарні (2).

5. Отруєння харчовим продуктом, особливо грибами, може бути смертельно небезпечним. Тому зволікання неприпустиме (1).

6. Треба дати хворому випити 5 – 6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки і викликати блювання. Підсолена вода, несолодкий чай після промивання шлунку запобігають зневодненню організму (3).

7. Якщо нічого не робити, отрута всмоктуватиметься у кров, і стан хворого погіршиться (2).

8. Ознаки харчового отруєння у деяких людей можуть виявитися згодом. Тому вжити профілактичних заходів слід усім, хто куштував сумнівну страву (10).

9. Залежно від особливостей організму та властивостей їжі отрута може всмоктуватись у кров повільно, а ознаки отруєння виявлятимуться згодом. Тому профілактичних заходів мають вжити всі, хто куштував страву, що спричинила отруєння (3).

10. Молодець, ти дістався кінця. Якщо зійшов з правильного маршруту, пограй у крос-тест ще раз.

1. Чому за підозри па харчове отруєння треба викликати лікаря або “швидку допомогу”?

2. Чому у випадку харчового отруєння слід попередити всіх, хто вживав той самий продукт?

Доповни речення і запам’ятай правила раціонального харчування:

– Основу харчування мають становити….

– Кілька разів на день намагайся їсти…. Частину з них споживай сирими.

– Не забувай про… продукти, які забезпечують організм білками.

– Не захоплюйся продуктами, що містять надмір солі, цукру та жиру, наприклад… .

Разом з дорослими проаналізуй упаковку будь-якого харчового продукту. Знайди на ній усі обов’язкові відомості.

Підсумки

Для профілактики цукрового діабету треба правильно харчуватися, бути фізично активним і вести здоровий спосіб життя.

Щоб запобігти проблемам йододефіциту, навчись правильно купувати, зберігати і споживати йодовану сіль.

Гриби можуть спричинити найтяжчі харчові отруєння.

За перших ознак харчового отруєння слід звернутися до лікаря або викликати “швидку допомогу”.

Якщо є підозра, що отруєння спричинили гриби, – не гай ні хвилини! До прибуття лікарів бажано промити хворому шлунок, а потім дати води або несолодкого чаю.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 2,50 out of 5)


ПРОБЛЕМИ НЕПРАВИЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ - Валеологія


ПРОБЛЕМИ НЕПРАВИЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ