Розділ 2. РІЗНОМАНІТНІСТЬ РОСЛИН
Тема 6. ПОКРИТОНАСІННІ
46. Родина Пасльонові
Печуть мене, варять мене, їдять мене, хвалять мене.
Загадка
Цікаво знати
“У 1521 р. кораблі іспанського конкістадора Ернана Кортеса з ацтецьким золотом у трюмах ішли до берегів Іспанії. Проте вони везли й екзотичні плоди, і бульби мексиканських рослин. Перець, помідори, картопля, тютюн, звичні для ацтеків, незабаром не тільки підкорили Європу, а й завоювали весь світ. Тепер можна лише дивуватись, як без них обходилися раніше. “Заморські гості”
ОСНОВНИЙ ЗМІСТ
Картоплю в Україні називають другим хлібом, не менш відомими й популярними є також помідори.
Картопля в Україну потрапила наприкінці XVIII ст. й відтоді стала дуже важливою не тільки харчовою та кормовою рослиною, а й технічною сировиною. З картоплі одержують картопляне борошно (крохмаль), спирт. У картоплі використовують бульби – видозмінені підземні пагони. Її плоди – ягоди – є отруйними
Помідори, солодкий перець і баклажани є близькими родичами картоплі (іл. 46.1). У них на відміну від картоплі в їжу вживають плоди, які є соковитими, смачними й корисними. У плодах міститься багато важливих для організму людини речовин.
Як технічні культури в Україні вирощують близьких родичів картоплі – тютюн і махорку. Листки цих рослин використовують для виготовлення цигарок і сигар. Сьогодні в усьому світі проводиться боротьба з курінням, оскільки воно дуже шкідливе для організму людини, особливо молодого. Рослини з родини Пасльонові мають п’ятичленні квітки, у яких чашолистки й пелюстки зростаються; чашечка залишається при плодах. У квітці 5 тичинок, маточка утворюється з кількох плодолистків, зав’язь верхня. Плід – ягода чи коробочка.
Іл. 46.1 Овочі з родини Пасльонові:
1 – помідори: 2 – перець (а – гіркий, 6 – солодкий)
ЗАГАЛЬНІ ОЗНАКИ РОДИНИ | |
Квітка | Ч(5)П(5)Т(5)М(2) |
Суцвіття | Китиця |
Плід | Ягода та коробочка |
Листки | Прості |
До пасльонових належать також улюблені декоративні рослини – петунія, тютюн запашний, фізаліс, який називають ще “ліхтариком”. У нього розросла при плодах чашечка має яскраве оранжеве забарвлення й дійсно нагадує ліхтарик.
Іл. 46.2. Отруйні рослини:
1 – блекота чорна; 2 – беладона; З – дурман звичайний
ПОГЛИБЛЕННЯ ТЕМИ
Які біологічні особливості рослин родини Пасльонові?
Пасльонові накопичують в різних органах отруйні речовини. Особливо отруйними рослинами в нас є блекота чорна, дурман звичайний, беладона звичайна (іл. 46.2). Вони можуть спричинювати тяжкі, навіть смертельні отруєння людини й тварин. При отруєнні в людини з’являється головний біль, надмірне нервове збудження, прискорюється серцебиття, ускладнюється дихання, розширюються зіниці, у роті відчувається сухість. Причиною отруєння є достиглі ягоди, що мають привабливий вигляд (беладона), великі квітки з дурманним запахом (дурман), насіння, що подібне до насіння маку (блекота). Тому отруйні рослини з родини Пасльонові не можна брати руками, забороняється їсти їхні ягоди та насіння. Отруєння можуть зумовлювати й зелені ягоди картоплі, пасльону чорного та червоні ягоди пасльону солодко-гіркого тощо. До особливостей родини можна віднести також наявність залозистих волосків, виділення яких має своєрідний запах. Отже, біологічними особливостями пасльонових є наявність отруйних речовин і залозистих волосків із характерним запахом.
Чому картоплю відносять до родини Пасльонові?
На території України пасльонові – виключно трав’янисті рослини. У Південній і Центральній Америці, де росте більша частина видів цієї родини, є кущі та дерева. Найважливішим для людини та найбільшим за кількістю видів є рід Паслін, у якому нараховують близько 1700 видів. Перше місце в Україні серед культурних рослин цього роду займає картопля, або паслін бульбистий, а серед дикорослих – паслін чорний і паслін солодко-гіркий. Пригадайте, як надається назва родині. Так, назву родини утворюють від назви основного роду. У цій родині таким родом є паслін, до якого належить і картопля.
Яке господарське значення рослин родини Пасльонові?
Найважливішими овочевими рослинами є картопля, помідор, баклажан, перець тощо. Картопля – рослина, яку розмножують за допомогою бульб. Батьківщина цієї рослини – береги Чилі й гори Перу. Бульби картоплі бувають різними за забарвленням (білі, червоні, жовті, сині), формою, строками достигання. Нині відомо понад 3000 сортів картоплі, які поділяють на харчові, кормові й технічні (для виготовлення крохмалю, спирту, ацетону). Баклажан синій овочева культура з жовтими, білими чи фіолетовими плодами, що походить з Індії. Помідор їстівний культивують як однорічну рослину, яку вирощують із розсади. Плоди помідорів мають різну форму, розміри, забарвлення тощо. Нині відомо понад 600 сортів із червоними, жовтими, помаранчевими й навіть майже чорними плодами. Перець однорічний має дві групи сортів – овочеві та пряні (гострі). Тютюн справжній і тютюн махорку вирощують як технічні культури. Вони є сировиною для отримання лимонної кислоти, вітамінів і деяких медичних препаратів. Листки цих рослин використовують для виготовлення цигарок. А оскільки тютюн містить сильну отруйну речовину – нікотин, то куріння є дуже небезпечним для здоров’я людини. У медицині використовують беладону, скополію, дурман, блекоту, які є дуже отруйними рослинами. Тому навіть збирати їх можна лише дорослим. Кашкою із сирої картоплі лікують опіки. Серед пасльонових є декоративні рослини. Так, у фізаліса звичайного чашечка утворює навколо плоду яскравий червоний ліхтарик, що використовується для створення квіткових композицій. Досить популярною є петунія гібридна, яка має сорти з простими та махровими квітками різних кольорів і відтінків. Із родини Пасльонові до Червоної книги України занесені беладона звичайна, скополія карніолійська (іл. 46.3).
Іл. 46.3. Різномантність пасльонових:
1- фізаліс звичайний; 2 – плід баклажана; 3 – петунія гібридна; 4 – паслін чорний; 5 – тютюн крилатий