РОЗДІЛ IX. ЛЮДИНА
Тема 7. ТЕРМОРЕГУЛЯЦІЯ
УРОК 49. Роль шкіри у терморегуляції
Освітня мета: встановити роль шкіри в обміні речовин і терморегуляції, навчити учнів вимірювати температуру тіла в різних його ділянках.
Обладнання: марлева серветка, етиловий спирт, ртутний термометр, склянка з питною водою.
Структура уроку, основний зміст і методи роботи
I. Актуалізація опорних знань учнів. (Бесіда за запитаннями).
– З яких шарів складається шкіра?
– Які функції шкіри?
II. Вивчення нового матеріалу.
1.
2. Виконання учнями практичної роботи.
Практична робота №7.
Тема. Вимірювання температури.
Хід роботи
І. Вимірювання температури тіла під пахвою плеча або стегна.
1. Протріть відповідну ділянку тіла чистою сухою серветкою.
2. Протріть ртутний термометр серветкою, змоченою етиловим спиртом.
3. Обережно струсіть термометр так, щоб висота ртутного стовпчика була на нульовій поділці.
4. Покладіть термометр під пахву тим кінцем, де позначена нульова поділка.
5. Зачекайте 10-15 хвилин. Витягніть термометр і зафіксуйте висоту ртутного стовпчика.
II. Вимірювання температури тіла в ротовій порожнині.
1. Сполосніть ротову порожнину чистою питною водою.
2. Обережно струсіть термометр так, щоб висота ртутного стовпчика була на нульовій поділці.
3. Протріть термометр серветкою, змоченою етиловим спиртом.
4. Візьміть термометр в рот і тримайте з допомогою губ 10-15 хв.
5. Витягніть термометр і зафіксуйте висоту ртутного стовпчика. Запишіть результати у таблицю.
Показники вимірювання
Температура в ротовій порожнині | Температура в паховій ділянці тіла |
6. Зробіть висновки про температуру тіла в різних його ділянках.
III. Домашнє завдання.
Вивчити відповідну тему із підручника.