РОЗДІЛ 4 ТЕХНОЛОГІЯ ПОБУТОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
Продукти харчування, їх склад
– Роль харчування в житті людини
– Поживні речовини, що містяться в продуктах харчування та їх вплив на стан здоров’я людини
– Режим харчування підлітка
Гігієна житла
– Значення гігієни житла для здоров’я людини
– Процес та послідовність дій під час прибирання житла
– Мийні засоби та інструменти для прибирання житла
– Особливості догляду за меблями та іншими побутовими речами
– Побутова техніка для прибирання
Догляд за волоссям
– Догляд за волоссям. Фактори, що впливають на стан волосся
– Приналежності та засоби для догляду за волоссям
ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ, ЇХ СКЛАД
§ 26. РОЛЬ ХАРЧУВАННЯ В ЖИТТІ ЛЮДИНИ
Опорні поняття: харчування, їжа, продукти, рослинні та тваринні продукти, приготування їжі, харчовий раціон, українські страви.
Пригадаємо, як зводиться будинок. Для закладання фундаменту використовують цеглу, граніт, цемент, великі залізобетонні 6локи. На будівництво стін ідуть бетонні блоки або цегла. Поверхи
Наша їжа – теж. будівельний матеріал. І вона теж не однакова за своїм складом і значенням для організму (мал. 190).
Їжа – основне джерело енергії, яке необхідне для життєдіяльності організму людини. З їжею ми одержуємо поживні речовини, що сприяють росту і розвитку нашого організму.
– Процес регулярного надходження їжі, необхідної організму для життєдіяльності, називають харчуванням.
У різні історичні часи склад їжі й харчування людей змінювалися залежно від розвитку виробничих сил суспільства, кліматичних і географічних умов, виду господарської діяльності тощо. Характер харчування населення залежить також від культурного рівня розвитку країни, національних звичаїв народу, що в ній проживає.
Мал. 190. Їжа має бути різноманітною та біологічно цінною
Мал. 191. Давні люди харчувалися з мисливства
Мал. 192. Застосування вогню – важливий крок у розвитку культури харчування
Мільйони років тому наші предки займалися тільки збиранням рослинної їжі та мисливством. Вони могли споживати тільки ту їжу, яка не завдала б їм шкоди в сирому вигляді, і їсти м’ясо тільки тих тварин, яких вони могли вполювати. З появою елементарних знарядь праці харчування первісних людей стало більш різноманітним.
Перші кам’яні знаряддя допомагали викопувати коріння рослин і полювати на великих тварин (мал. 191).
Але першим вагомим кроком у процесі розвитку культури харчування стало освоєння вогню (приблизно 1,5 млн років тому). Це дозволило нашим предкам споживати більшу кількість білків, адже приготоване на вогні м’ясо краще засвоюється організмом. Не можна також, забувати, що частина продуктів харчування є доступною для споживання людиною тільки після термічної обробки. Такі оброблені на
Вогні продукти не містять шкідливих хімічних сполук і мікробів (мал. 192).
Мал. 193. Транспортування харчових продуктів на волах
Наступним важливим кроком стало зародження сільського господарства (приблизно 10 тис. років тому). Одними з перших успішно одомашнених рослин стали пшениця і ячмінь, а першими серед тварин були кози та вівці. Наслідком розвитку сільського господарства став перехід людей від кочового способу життя до осілого. Такий спосіб життя не забезпечував великої різноманітності в їжі, але люди при цьому отримували стабільний обсяг продуктів харчування на кожен день.
Тоді ж стали зароджуватися обмін товарами і торгівля. Одна людина не завжди могла забезпечити себе всім необхідним. Тому частину здобутих продуктів вона могла обміняти на потрібні їй речі чи їжу. У цей же час люди почали виробляти перший посуд, і він також став товаром для обміну або продажу.
Після приручення людиною бика та коня з’явилася можливість перевозити продукти на значні відстані (мал. 193). Аз розвитком судноплавства ці відстані збільшилися ще в десятки разів. У наш час перевезення товарів взагалі перестало бути проблемою і здійснюється в лічені дні на будь-які відстані.
У наступні періоди життя людства обсяг продуктів харчування тільки збільшувався, методи їх приготування ускладнювалися, а терміни зберігання ставали довшими. Цьому сприяло створення сільських господарств і харчових підприємств, які були орієнтовані тільки на виробництво та продаж своєї продукції.
Мал. 194. Традиційні українські страви
З розвитком культури загалом їжа стає чимось більшим, ніж просто засобом для існування. Народна кухня – це така сама культурна спадщина народу, як мова, література, мистецтво, це неоціненний здобуток, яким можна пишатися, який не слід забувати.
Українська кухня формувалася не одне століття. Головним чином на її розвиток і становлення вплинуло створення печі (закритого вогнища) і поширення на території України “заморських” культурних рослин у XVI-XVIII ст. Найбільш поширені з них – це картопля та соняшник. Варто сказати про те, що наші предки споживали переважно рослинну їжу.
Аж до XIX ст. м’ясні страви подавалися до столу вкрай рідко і вважалися святковими. (мал. 194).
Сучасну українську кухню складають найрізноманітніші фрукти й овочі, м’ясо, риба, гриби та ягоди. Готують ці продукти переважно трьома способами – варінням, тушкуванням і запіканням. Відмінною особливістю української кухні є різноманіття перших страв і кількість складників у них. Наприклад, до складу традиційного українського борщу входить близько 20 компонентів. Незважаючи на таку складність, його рецепт став основою для борщів інших національних кухонь.
Мал. 195. Харчові продукти рослинного і тваринного походження
Зв’язок харчування і здоров’я був помічений ще в давнину. Люди бачили, що від неправильного харчування діти погано ростуть і розвиваються, дорослі хворіють, швидко стомлюються, погано працюють.
На користь необхідності правильного харчування красномовно свідчать багато історичних фактів. Так, наприклад, у XVII ст. адмірал англійського флоту в битвах з іспанською флотилією не втратив жодного солдата, а від цинги (захворювання людини, спричинюване нестачею в організмі вітаміну С), що спалахнула на кораблях, у нього загинуло 800 чоловік із тисячі. Відсутність вітамінів у їжі виявилася небезпечнішою за ворогів.
Продукти харчування, які ми споживаємо сьогодні в переважній більшості, поділяються на продукти рослинного і тваринного походження (мал. 195). Найбільш розповсюджені продукти рослинного походження: злакові й продукти їх переробки, овочі, фрукти, ягоди, гриби. До продуктів тваринного походження відносять м’ясо, рибу, яйця, молоко й молочні продукти.
Харчовий раціон людини складається із харчових продуктів, які містять білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні солі й у достатній кількості – воду.
“Раціо” (із грецької – ratio) означає розум, науку, а також розрахунок. Таким чином, раціональне харчування – це розумне, точно розраховане забезпечення людини їжею, а харчовий раціон – набір продуктів, необхідний людині на певний період часу.
У ході еволюції людський організм пристосувався до різних типів їжі як рослинного, так і тваринного походження. Про це свідчить будова системи травлення людини. Проте з розвитком сучасної харчової промисловості і появою великої кількості “штучного” харчування розумний розподіл між видами їжі, що вживається, порушився. Більшість із нас стали споживати дуже багато м’яса і дуже мало рослинної їжі.
Науковці, які спостерігали за способом життя довгожителів з різних регіонів світу, виявили, що в них багато спільного: фізична активність, заняття улюбленою справою, міцне сімейне становище, відсутність професійних шкідливостей (мал. 196). Але, що особливо цікаво – це схожість характеру харчування довгожителів далекого Еквадору, гірського Кашміру, мальовничих Карпат і сонячної Абхазії: їхнє харчування помірне, просте. Усі без винятку довгожителі вживали овочі, фрукти, молочнокислі продукти.
Мал. 196. Фізична активність – запорука міцного здоров’я
Великий давньогрецький мудрець, філософ Сократ учив: “Людина повинна їсти, щоб жити, але не жити, щоб їсти”.
Цікаво знати
Агентство НАСА виділило 125 тис. доларів на створення прототипу принтера, який доз волить автоматизувати створення їжі. Першими надрукованими ласощами став шоколад, а нещодавно надрукували піцу (мал. 197).
Мал. 197. Кулінарні досягнення вчених – друковані шоколад та піца
Харчовий 3D-принтер дозволить забезпечити астронавтів їжею під час довгих космічних польотів і зіграє роль у розв’язанні проблеми з нестачею продовольства у світі шляхом зменшення кількості відходів. Код програмного забезпечення для принтера буде перебувати у відкритому доступі, а фізична частина принтера базуватиметься на вільній моделі принтера Rep Rap Mendel 3D.
Ідея полягає у використанні “будівельних блоків” їжі у вигляді замінних порошкових картриджів. Комбінуючи ці блоки, можна створювати широкий спектр страв.
Термін зберігання картриджів – 30 років, що цілком достатньо для довготривалих космічних польотів.
Чи добре засвоїли?
1. Що називають харчуванням?
2. Чому людина не може жити без їжі?
3. Я к харчували ся наші предки?
4. Яке значення для здоров’я людини має їжа?
5. Що називають харчовим раціоном людини?