Мета: продовжити ознайомлення учнів з культурою харчування, правилами поведінки за столом; навчати правильно розташовувати посуд та столові прибори, відповідно до правил етикету, складати серветки до святкового столу; формувати навички роботи в групах; виховувати культуру та естетичний смак, індивідуальність при виконанні завдань, охайність та творчий підхід до роботи.
Обладнання: полотняні та паперові серветки; скатертини; пластиковий столовий посуд; схема сервірування столу приборами; мультимедійна дошка.
Хід уроку
I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ
1. Привітання
Усміхнемось одне одному,
Погляньмо ласкаво!
Хай сьогодні в кожне серце
Радості додасть весна.
Ми усім усміхнемося,
Побажаємо добра!
2. Перевірка готовності до уроку
3. Упорядкування робочих місць
II. СПРИЙМАННЯ Й УСВІДОМЛЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
1. Повідомлення теми та мети уроку
– Із чим ми сьогодні ознайомимось, ви дізнаєтесь, якщо розгадаєте кросворд.
1. Кругла, як сонце, та їжі повна. (Тарілка)
2. Говорить доріжка – два вишитих кінця:
“Помийся хоть трішки, бруд змий з лиця”. (Рушник)
3. Чай в неї наливаємо –
Добре
4. Гострі зуби, ясний зір,
На неї можна наколоти сир. (Виделка)
5. Загадка, загадка,
В роті ягідка;
Візьми, оближи
Та й на стіл положи. (Ложка)
6. Різний колір має,
Собою стіл накриває. (Скатертина)
7. Буває паперовою, тканевою буває.
Мама мені ротик нею витирає. (Серветка)
8. З головою він накритий,
Несуть йому їсти й пити.
Та він страви не вживає
Все хтось інший поїдає. (Стіл)
– Отже, сьогодні ми ознайомимось з культурою харчування, правилами поведінки за столом, сервіруванням святкового столу та будемо вчитися складати серветки.
2. Вступна бесіда
– Культура харчування виявляється в умінні правильно поводитися за столом та сервірувати святковий стіл.
Ще з дитинства ми маємо привчатися до культурної поведінки за столом, відповідно до правил етикету. Нам необхідно не тільки вміти правильно поводитися, але й пояснювати правила поведінки іншим.
Учитель разом з учнями під час бесіди виводять правила культури харчування.
Правила культури харчування
– Ніколи не розмовляйте з набитим ротом. Навіть якщо вам поставили запитання, не поспішайте відповідати, проковтніть їжу і тільки потім говоріть.
– Не відкушуйте за один раз великі шматки. Також не кусайте хліб, а відламуйте невеличкі скибочки і кладіть їх до рота.
– Не ріжте м’ясо великими шматками. Наступний шматочок можна відрізати після того, як ви з’їли попередній, щоб вигляд страви був красивим, а їжа – гарячою.
– Не беріть руками птицю, використовуйте виделку і ніж. Пальцями м’ясо можна взяти тоді, коли вилкою наколоти його неможливо.
– Риб’ячі кістки витягуйте виделкою. Можете допомагати собі пальцями, тільки не облизуйте їх після цього, а витирайте серветкою.
– Не слід використовувати ніж, якщо ви їсте: котлету, яєчню, рибу, холодець, сирники. Усі ці страви можна легко розламати виделкою.
– Такий гарнір, як картопля, овочі та макарони, набирайте на виделку, допомагаючи собі скоринкою хліба.
– Не їжте з ножа, щоб не справити на інших негативне враження і не порізати рота.
– Ніж необхідно тримати в правій руці, в лівій, відповідно, виделку. Поки не з’їсте всю страву, не перекладайте столові предмети з однієї руки до іншої.
– Якщо страву можна їсти виделкою, не користуйтеся ложкою.
– На блюдце не можна випльовувати кісточки від компоту. Щоб позбавитися від кісточки, піднесіть прямо до рота ложку і сплюньте кісточки в неї, а потім покладіть на тарілочку.
– Щоб бути ввічливими зі своїми сусідами по столу, не вибирайте собі великі шматки страви зі спільної тарілки, а візьміть крайній до вас.
– Якщо вам знадобилося те, що знаходиться поодаль від вас, не намагайтеся дотягтися до страви через весь стіл, попросіть когось вам це передати.
– Не допивайте залишки з блюдця, якщо в ньому залишився сік, і не вимочуйте залишки соусу хлібом.
– Не кладіть на стіл вилку і ніж, якщо вони брудні.
– Після закінчення трапези не облизуйте столові прибори.
– Брудний посуд не слід відсувати до сусіда чи ставити в іншу брудну тарілку.
– Розмішавши цукор у чаї, витягніть ложечку з чашки, щоб вона не перекинулася.
– Не читайте за столом – цим ви продемонструєте, що вам не цікаві люди, з якими ви спілкуєтеся.
– Не кладіть ногу на ногу і не сідайте до столу боком.
– Не кришіть хліб, не залишайте скоринки.
– Пережовуйте їжу із закритим ротом.
– Ніколи не відзивайтеся погано про страву, щоб не образити господиню.
3. Розповідь учителя
Мультимедійна презентація
– Ви запросили багато гостей і хочете організувати бездоганне свято з урочистою атмосферою. Тоді святково сервірований стіл стане кращим елементом вашого свята.
Існує безліч правил сервірування столу, для кожного окремого випадку стіл сервірується по-особливому, наприклад, до вечірньої кави потрібно менше предметів, ніж до званого обіду.
Сервірування розпочинається з розстановки стільців для гостей. Стільці бажано розставляти так, щоб гості, сидячи за столом, почувалися комфортно.
Скатертина для столу має відповідати його розміру, не бути або замалою, або, навпаки, завеликою. Вона має звисати нижче краю столу приблизно на 20-30 см. Білий колір скатертини надасть урочистості будь-якому прийому. При сервіруванні також рекомендують використовувати невеликі паперові або тканеві серветки. Їх слід класти ліворуч від тарілки, або ж на її дно. Серветки можуть мати різноманітну форму – конус, віяло, тюльпан і т. ін. Серветки, складені одним із оригінальних способів, виглядають унікально.
Другим етапом сервірування є розстановка тарілок і столових приборів. Існує чотири види тарілок – супова, або глибока тарілка; сервірувальна тарілка; яка має бути великою за розміром і неглибокою; тарілка для гарячого – середня неглибока тарілка; а також пиріжкова (десертна) тарілка, яка є найменшою.
Спершу навпроти кожного місця для гостя ставлять сервірувальну тарілку. На неї ставлять або тарілку для гарячого, або глибоку тарілку для супу. Пиріжкову тарілку розміщують зліва від сервірувальної. Пиріжкова тарілка використовується для хліба, кондитерських виробів, десертів. Протягом усієї трапези тарілки міняються, але сервірувальна тарілка залишається завжди.
1. Ніж для масла
2. Пиріжкова (десертна) тарілка
3. Ложка (до перших страв)
4. Виделка для морепродуктів
5. Ніж для морепродуктів
6. Виделка для основної страви
7. Столовий ніж
8. Декоративна тарілка
9. Супова тарілка
10. Десертна ложка
11. Десертна виделка
12. Склянка для води
13. Келих для шампанського
14. Келих для червоного вина
15. Келих для білого вина
16. Серветка
Для столових приладів теж існують певні правила розташування. Згідно із правилами сервірування, ложку для супу і ножі розташовують праворуч від тарілки лезом до неї, виделки – ліворуч. Розглянемо правила розташування справа наліво. Ложка для супу займає крайнє положення праворуч від тарілки; ножі – спочатку кладуть ніж для риби або іншої закуски, а з самого краю столу – ніж для основної гарячої страви. Пам’ятайте, ніж та виделка для гарячої страви найбільші за розмірами.
Ліворуч від тарілки аналогічно кладуть виделки. Тобто, біля самої тарілки має бути виделка для основної страви, і по мірі віддалення від тарілки – все менші за розміром виделки. Крайнє ліве положення займає виделка для риби. Столова виделка, найбільша за розміром, має 4 зубці, десертна – 2.
Келихи і чарки можуть розташовуватися як півколом, так і в ряд. Келих для мінеральної води або інших безалкогольних напоїв розташовуватиметься правіше за всі інші, оскільки ним користуються у першу чергу.
– Серветка – неодмінний предмет сервірування столу, адже без неї неможливо дотримувати чистоти та охайності за столом. Крім того, добре відпрасована і красиво складена полотняна серветка ще й прикрашає стіл.
Існує безліч способів згортання серветок, але ми розглянемо найбільш зручний і простий спосіб, щоб якомога менше торкатися до неї руками і щоб у розгорнутому вигляді вона не виглядала м’ятою.
Під час сервірування столу до сніданку або обіду зазвичай серветки складають учетверо, трикутником, навпіл і загортають рулетом, що, до речі, не дуже складно, а для урочистої вечері або обіду допустимі більш складні форми складання серветок – вітрилом, ковпачком, свічкою та ін.
Згорнуті серветки кладуть кожному гостеві на закусочну тарілку.
Полотняні серветки можна замінити паперовими, зрозуміло, не розрізаючи їх з метою економії на частини.
Як правильно користуватися серветкою? Сідаючи за стіл і побачивши на тарілці перед собою красиво згорнуту білосніжну серветку, деякі відчувають певну боязкість перед нею. Іноді намагаються навіть обережно відкласти її в сторону, не знаючи про те, що серветка настільки ж необхідна, як ніж, виделка, ложка і, так само, як вони, покликана допомогти людині під час їжі.
Основне ж призначення серветки полягає в тому, щоб уберегти костюм кожного гостя від потрапляння випадкових бризок, крапель, крихт. Нею також обтирають пальці і губи під час і після їжі.
Безпосередньо перед їжею серветку потрібно розгорнути, скласти вдвічі та покласти вигином до себе на коліна. Закладати серветку одним з її кутів чи краєм за комір або лацкан піджака не прийнято.
Пальці, випадково забруднені під час їжі, обережно витирають верхньою половиною серветки, не знімаючи її з колін.
Для обтирання губ серветку беруть з колін двома руками, вкорочують шляхом перевертання її кінців у долоні і, приклавши середину до губ, промокають їх верхньою половиною серветки. Витирати губи шляхом “ковзаючих” по них рухів серветкою некрасиво.
Абсолютно неприпустимо використовувати серветку замість носової хустинки або як рушник для сильно забруднених рук.
Не належить, сівши за стіл, пильно розглядати прилади і посуд, а потім серветкою протирати їх, якщо ви раптом помітили певний недолік. Цим ви можете образити господарів, висловлюючи сумніви в їхній охайності.
По закінченні прийому їжі серветку не слід ретельно скласти, намагаючись надати їй колишнього вигляду, а просто акуратно покласти праворуч від своєї тарілки. Не рекомендується також вішати її на спинку стільця або класти на його сидіння.
Якщо серветка випадково впала з колін на підлогу, не варто засмучуватися: попросіть дати вам чисту, оскільки користуватися серветкою, піднятою з підлоги, звісно, не можна.
Фізкультхвилинка
Ми тупаємо ногами –
Туп, туп, туп.
Ми плескаємо в долоні –
Плесь, плесь, плесь.
Ми руки підіймаємо –
Так, так, так.
Ми руки опускаємо –
Так, так, так.
Ще ними поплескаємо –
Плесь, плесь, плесь.
За руки ми беремось –
Так, так, так.
По колу всі пройдемось –
Туп, туп, туп.
А зараз пострибаємо –
Стриб, стриб, стриб.
Усіх ми звеселяємо –
Ха, ха, ха.
4. Демонстрування та аналіз зразка
1) Інструктаж учителя.
Робота за підручником (с. 104-105)
– Сьогодні на уроці я пропоную розглянути декілька способів складання серветок, що не вимагають багато часу і зусиль.
Перше завдання
– Складіть серветки, користуючись малюнками-схемами
Схеми складання серветок
ВЕРШИНА
ПАРУС
СВІЧКА
ВЕРШИНА
1. Серветку складіть навпіл по горизонталі, згином догори.
2. Верхні кути прямокутника складіть досередини.
3. Бічні сторони трикутника сумістіть, щоб їхні гострі кутки зійшлися внизу.
4. Переверніть фігуру та підігніть нижні кінці вгору і злегка пригладьте.
5. Зігніть по вертикальній осі складками всередину.
6. Поставте серветку вертикально.
ПАРУС
1. Базова форма серветки – трикутник.
2. Скрутіть серветку трубочкою до половини.
3. Поставте серветку вертикально, з’єднуючи краї.
СВІЧКА
1. Базова форма серветки – трикутник.
2. Відігніть на 2-3 см нижню сторону і переверніть.
3. Скачайте серветку в щільну трубку, заховайте кінчик під основу.
4. Відігніть верхню частину і красиво сформуйте “вогонь”.
Друге завдання
– Об’єднавшись у групи по чотири учні, засервіруйте свій стіл.
2) Повторення правил безпеки під час роботи.
– На робочому місці дотримуйте чистоти і порядку.
– Не ходіть по класу.
– Не спілкуйтеся у процесі колективної роботи дуже голосно.
III. ПРАКТИЧНА РОБОТА УЧНІВ
Під час самостійної роботи учнів учитель демонструє слайд-шоу під супровід класичних музичних творів.
IV. ВИСТАВКА ТА ОЦІНЮВАННЯ РОБІТ УЧНІВ
Діти сідають за сервіровані столи.
V. ПІДСУМОК УРОКУ
Представник кожної четвірки відповідає на запитання вчителя.
– До якого свята ви сервірували стіл?
– Як потрібно поводитися за столом?