Розділ 2. РІЗНОМАНІТНІСТЬ РОСЛИН
Тема 3. ВІДДІЛ ГОЛОНАСІННІ
§ 43. СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ РОСЛИНИ КЛАСУ ОДНОДОЛЬНІ
Звичайно, найбільша роль квіткових рослин у житті людини полягає в тому, що вони є основними культурами, які людина використовує у їжу, як сировину для промисловості, будівельні матеріали, хімічні препарати.
Сільськогосподарські культури поділені на групи за характером їх використання. До зернових культур відносять пшеницю, ячмінь, рис, кукурудзу, просо, гречку, жито тощо. До бобових культур належать горох, соя, квасоля,
Мал. 92. Пшениця
Мал. 93. Кукурудза
Серед рослин класу Однодольні велике
Пшениця – дуже давня культурна рослина, яку людина почала вирощувати більш ніж 10 тисяч років тому. Її зернівки завжди знаходять на місцях перших поселень людини. Пшеницю вирощують заради цінного зерна, з борошна якого випікають хліб, виготовляють крупи та макаронні вироби. Крім того, пшениця використовується і як цінна кормова та технічна культура. Спирт, який із неї отримують, застосовують для виготовлення гуми для автомобільних шин, а також у медицині.
Пшениця належить до родини Злакові (мал. 92). Це дворічні (озимі) або однорічні (ярі) трав’янисті рослини. Стебло пшениці – порожниста соломина заввишки 100-150 см. Листки видовжені, ланцетоподібні, складаються з листкової пластинки та піхви, яка обгортає зону поділу. Цвіте в червні-липні. Пшениця – самозапильна рослина. Суцвіття – складний довгастий, іноді чотиригранний колос, на його осі розміщуються трьох – або п’ятиквіткові колоски, кожен із яких обгорнений двома колосковими лусками. Квітка складається з двох квіткових (зовнішньої та внутрішньої) лусок, двох плівок, трьох тичинок і маточки, що утворилася з трьох плодолистків. Плід – однонасінна зернівка.
Рід Пшениця включає 22 види, які ростуть у дикому стані в Закавказзі, Африці, Малій Азії, на Близькому Сході.
Пшениця м’яка – вид, найпоширеніший на Землі за площею вирощування (близько 90 %). За цим показником вона посідає перше місце у світі. В культурі представлена озимими і ярими формами. Пшениця тверда поширеніша у південних районах, сорти її переважно ярі. Зерно пшениці твердої містить більше білка, тому використовується для виготовлення макаронних виробів, манної крупи. А от при випіканні хліба цінується пшениця м’яка, бо дає пухкіше тісто.
Селекція пшениці вражає. За свою діяльність людство вивело близько 4 тисяч сортів, у світі районовано (тобто вирощується у певному районі) приблизно 500 сортів.
Кукурудза – рід родини Злакові. Батьківщина цієї рослини – Південна та Центральна Америка. Там здавна вона відома під назвою “маїс”. Кукурудза – однорічна трав’яниста однодомна теплолюбна посухостійка рослина (мал. 93). Стебло прямостояче, заввишки від 80 см до 5 метрів. Тривалість розвитку 85-160 днів (залежно від сорту). Квітує у липні-вересні протягом 5-7 днів. Листки широколанцетні, довгі. Квітки одностатеві. Тичинкове суцвіття – волоть, розташоване на верхівці стебла. Маточкові суцвіття – початки – розвиваються у пазухах листків, починають квітувати на 3-4 дні пізніше тичинкових. Тому за відсутності вітру рослинам потрібне штучне запилення. На одному стеблі утворюється 1-3 початки. Плід – зернівка.
Зерно містить не тільки білки та вуглеводи, але й жири. Особливо збільшується вміст жирів під час проростання зерна. Кукурудзяне борошно має недостатню кількість білків і тому непридатне для випікання хліба. Кукурудза – дуже важлива культура в народному господарстві. З її зеленої маси для худоби виготовляють дуже цінний і поживний силос, із проростків отримують багату на вітаміни олію, що має лікарські властивості. Кукурудза використовується людиною у їжу (молоді зернівки, борошно, крупи).
Інші сільськогосподарські однодольні рослини. Величезна кількість рослин родини Злакові є важливими зерновими культурами. Серед них рис, яким харчується близько 60 % населення земної кулі. В Україні, крім пшениці та кукурудзи, на півночі вирощують жито, ячмінь, а на півдні та в Криму, де є для цього сприятливі умови, сіють рис.
Крім зернових, до сільськогосподарських культур відносять і такі рослини класу Однодольні, як цибуля, часник, спаржа. Вони є не тільки цінними овочевими культурами, але й широко застосовуються в народній медицині.
До однодольних належить і цукрова тростина, з якої одержують майже половину світового виробництва цукру.
Величезне значення у світі мають однодольні рослини родини Пальмові. Сільськогосподарськими їх назвати важко, бо вони поширені в тропіках як дикорослі. А використання їх населенням у господарстві – значне. Так, кокосова пальма дає дуже поживні плоди фінікової пальми, що є для населення Африки другим хлібом, а в усьому світі цінуються як солодощі.
Пшениця, жито, кукурудза – найважливіші сільськогосподарські культури України, що належать до класу Однодольні.