КОРЕНЕПЛОДИ
3.5. ТУРНЕПС
ГОСПОДАРСЬКЕ ЗНАЧЕННЯ. Турнепс, або ріпа-стернянка (Brassica rapa L. ssp. rapifera Metzger.), належить до родини Капустяних.
Сорти турнепсу різняться формою кореня та забарвленням шкірки і м’якуша. Є столові й кормові сорти. Сорти з округлими й дещо плескатими коренеплодами, які розміщені у грунті мілко, поширені у виробництві під назвою ріпи-стернянки. Більш урожайні сорти з видовженими коренеплодами.
В Україні, зокрема у західному регіоні, поширені місцеві сорти турнепсу – Волинський ранній круглий та Самсоп.
Турнепс
ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ. У сівозміні турнепс висівають після удобрених озимих. Сіють його рано навесні під час сівби ранніх ярих, а частіше – як післяукісну й післяжнивну культуру. Турнепс є добрим попередником для зернових, технічних і кормових культур, за винятком тих, що належать до родини Капустяних і мають спільних з ним шкідників та хвороби.
Обробіток
Із усіх просапних культур турнепс найменш вибагливий до удобрення. Гній вносять під зяблеву оранку тільки тоді, коли його висівають навесні після зернових. Частіше вносять гноївку, торф, компост тощо.
Мінеральні добрива під турнепс вносять з такого розрахунку: азотних – 30-40 кг/га, фосфорних – 60, калійних 20-30 кг/га діючої речовини.
СІВБА. Турнепс висівають широкорядним способом з міжряддями 45-50 см. Норма висіву 3-4 кг/га. Насіння загортають на глибину 1,5-2 см. Щоб мати дружні сходи, грунт після сівби коткують.
ДОГЛЯД ЗА ПОСІВАМИ полягає у боронуванні густих сходів упоперек напряму рядків для проріджування і розпушування грунту в міжряддях. Після проривання рослини у рядках залишають через 15-20 см. При весняній сівбі збирають по 300-500 ц/га турнепсу. У післяжнивних посівах вирощують по 150-200 ц/га залежно від родючості грунту і погодних умов другої половини літа.
Збирання врожаю. Турнепс збирають наприкінці вересня чи в жовтні, поступово згодовуючи тваринам. Збирають його так само, як і кормові буряки. Оскільки турнепс погано зберігається, його згодовують тваринам раніше, ніж буряки.