ЦИБУЛЯ

Сад і город (енциклопедія)

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ОКРЕМИХ

ГОРОДНІХ КУЛЬТУР

ЦИБУЛЯ

Цибуля – незамінна в харчуванні приправа. Вона використовується для приготування салатів, перших і других страв, при солінні, маринуванні. Походження цибулі сягає IV тисячоліття до н. е. Дикоросла цибуля зараз уже не зустрічається. Вона була відома в Давньому Єгипті, Греції та Римі. Ще Гіппократ говорив про цілющі властивості цибулі, використовуючи її для лікування ревматизму, подагри, ожиріння, ангіни. Цибулю вживають для збудження апетиту.

На Русі цибуля здавна була одним із головних продуктів і використовувалася в народній медицині як стимулятор загоєння тканин, а також як протиопіковий, протицинготний, протиглистовий засіб. Уживання цибулі сприяє збереженню зубів, поліпшує зір, позитивно впливає на ріст волосся.

Цибулю вирощують у перший рік із насіння, яке дає дрібна цибуля-сівок. На другий рік сівок використовують як посадковий матеріал. Для вирощування сівка годяться теплі, легкі супіщані або суглинні слабокислі грунти. Свіжий гній під цибулю не вносять. Попередниками для сівка є огірки, капуста, помідори, картопля, боби, горох.

Для

одержання сівка грунт готують з осені. Його перекопують, уносять мінеральні добрива з розрахунку 10 г а30тних і по 30 г фосфорних та калійних добрив на 1 м2. Добрива закопують у грунт, розпушують його, знищують бур’яни. Потім готують грядки заввишки 15-20 см і завширшки 80-100 см. Під перекопування вносять на кожен квадратний метр 3-4 кг перегною чи компосту й 2- 3 кг торфу, після чого грядки перекопують, щоб добрива добре перемішалися з верхнім шаром грунту.

Потім грядки рівняють і поливають розчином мідного купоросу, підігрітим до 45 °С. На 10 л води беруть 1 столову ложку мідного купоросу й використовують 2 л розчину на 1 м2. Після обробки мідним купоросом грядки закривають плівкою на 2-3 дні.

Насіння цибулі попередньо пророщують і сіють яри перших відлигах у лютому-березні. У квітні підготовлену розсаду висаджують у відкритий грунт на невелику глибину. Висівати насіння потрібно рядками, по шість рядків на грядці. Відстань між рядками 15-20 см, між грядками – 45-50 см. Глибина посіву – 1,5-2 см, норма витрати – 1г насіння на 1 м2. Коли розсада піднімається на 5-8 см, цибулю проріджують перший раз, щоб відстань між рослинами становила 5-6 см. Через 3 тижні проводять друге проривання, залишаючи 1 рослину на 6-8 см. Після кожного проріджування цибулю поливають і підживлюють органічними або мінеральними добривами. Використовують розчин пташиного посліду в концентрації 1:12, коров’яку-1:5, мінеральних добрив (10 газетних, 30 г фосфорних і 30 г калійних добрив на 10 л води). Потрібно стежити, щоб коренева шийка не була присипана землею. Коли утвориться 5-6 справжніх листочків, слід збільшити поливання цибулі. На 10 м2 витрачають 200-300 л води, поливаючи 1 раз на 5 днів.

Для одержання ріпчастої цибулі із сівка грядки готують восени. Видаляють і спалюють усі рослинні рештки, грунт обробляють розчином мідного купоросу концентрації 2 столові ложки на 10 л води, використовуючи 1-1,5 л на 1 м2. Якщо грунт кислий, його вапнують, грядку перекопують вилами, а навесні вносять органічні й мінеральні добрива. Для суглинних грунтів вносять перегній, торф, суперфосфат і сечовину з розрахунку 5-6 кг перегною, 4-5 кг торфу, 2 столові ложки суперфосфату, 1 чайну ложку сечовини на 1 м2. Глинисті грунти спочатку розпушують, додаючи на 1 м2 8-10 кг піску, потім вносять інші добрива так само, як і для суглинків. Торф’яні грунти готують так само, як і глинисті. Піщаний грунт не підходить для вирощування цибулі з насіння, тому цибулю-ріпку на ньому вирощують із сівка. У піщаний грунт додають на кожен 1 м2 2 відра суглинку або глинистого грунту, відро перегною або компосту, відро торфу, 3 столові ложки суперфосфату, 1 столову ложку сечовини.

Для одержання високого врожаю цибулі-ріпки перші 2-3 місяці після появи сходів її слід рясно поливати. Поливають цибулю з поливальниці, аза 15-18 днів до збирання поливання припиняється. Регулярно висапують бур’яни та кожні два тижні грунт розпушують на глибину 2-3 см.

Якщо листя в цибулі росте слабко й має бліде забарвлення, його підживлюють розчином пташиного посліду або коров’яку з додаванням сечовини. На відро води додають 1 склянку органічного добрива, 1 столову ложку сечовини й витрачають 2-3 л розчину на 1 м2. Через 2 тижні після першого підживлювання цибулю підживлюють удруге розчином нітрофоски (2 столові ложки на відро води), із розрахунку 5 л на 1 м2. Коли цибулина досягне в діаметрі 3-4 см, підживлюють суперфосфатом: 2 столові ложки суперфосфату додають на 10 л води й поливають із розрахунку 5 л на 1 м2.

Важливо не переживити цибулі, тому, якщо листя розвивається нормально, має яскраве забарвлення, цибулини добре формуються, підживлювання не проводять.

У разі потреби цибулю обробляють проти фальшивої попелюхи, Обприскують розчином мідного купоросу (чайна ложка на 10 л води з додаванням 40 г мила), коли листя досягає довжини 12- 15 см. На 1 м2 витрачається 0,5 л розчину.

Збирають цибулю, коли листя починає вилягати. Сівок збирають, коли підсихають перші листочки. Цибулю-ріпку збирають у середині серпня до початку вересня в суху пагоду, підкопуючи вилами, а потім висмикуючи із грунту. Після збирання рослини укладають на грядки на 8- 10 днів для просушування. Після цього цибулю обрізають, залишаючи шийку в 3-4 см. Сівок сортують, відбираючи для садіння цибулинки діаметром не більше 2 см, складають у мішечки й зберігають у провітрюваному приміщенні при температурі +15. ..+18 °С. У грудні сівок витримують 2 тижні при температурі +25…+30 °С. Цибулю-ріпку зберігають при кімнатній температурі в сухому приміщенні. Якщо цибуля зберігається в неопалюваному приміщенні, то з початком холодів її потрібно вкривати.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)


ЦИБУЛЯ - Рослинництво


ЦИБУЛЯ