Відповіді на питання до екзамену з курсу Основи біології та генетики
Генетичний код людини.
Генетичний код – набір правил розташування нуклеотидів в молекулах нуклеїнових кислот (ДНК і РНК), що надає всім живим організмам можливість кодування амінокислотної послідовності білків за допомогою послідовності нуклеотидів.
У ДНК використовується чотири нуклеотиди – аденін (А), гуанін (G), цитозин (С) і тімін (T), Ці букви складають “алфавіт” генетичного коду. У РНК використовуються ті ж нуклеотиди, за винятком тіміну, який замінений
Властивості генетичного коду
Триплетність – значущою одиницею коду є поєднання трьох нуклеотидів (кодон).
Безперервність – між кодонами немає розділових знаків, тобто інформація прочитується безперервно.
Дискретність – один і той же нуклеотид не може входити одночасно до складу двох або більш кодонів.
Специфічність – у переважній більшості випадків певний кодон відповідає
Вирожденность (надмірність) – одній і тій же амінокислоті може відповідати декілька кодонів.
Універсальність – “стандартний” генетичний код працює однаково в організмах різного рівня складності – від вірусів до людини
Варіанти генетичного коду
Більшість організмів переважно користуються одним варіантом коду, так званим “стандартним кодом”, проте це не завжди є правилом. Перший приклад відхилення від стандартного генетичного коду був відкритий в 1979 році при дослідженні генів мітохондрій людини. З того часу було знайдено декілька подібних варіантів, наприклад, прочитування стоп-кодону стандартного коду UGA як кодону, що визначає триптофан у мікоплазм. У бактерій і архей GUG і UUG часто використовуються як стартові кодони. В деяких випадках гени починають кодувати білок із старт-кодона, який відрізняється від зазвичай використовуваного даним видом. У деяких білках нестандартні амінокислоти, такі як селенцистеин і пірролізін вставляються рибосомою, під час зчитування стоп-кодону за умовами наявності певних послідовностей в мРНК після кодону. Селенцистеїн часто розглядається як 21-а, а пірролізін 22-й амінокислоти, що входять до складу білків.