Сад і город (енциклопедія)
ПРЯНІ РОСЛИНИ
КОРІАНДР
Інша назва коріандру – кінза. Дуже популярна пряна зелень, що прийшла до нас із Передньої Азії та згадується ще в Старому завіті. У Європу коріандр завезли римляни. Використовується і молода зелень як приправа, і насіння – як пряність, ароматична добавка при готуванні риби та м’яса, випіканні хліба, консервуванні огірків, помідорів, капусти й грибів. З насіння коріандру одержують ефірні олії, які використовуються в сироварстві й кондитерському виробництві.
У медицині настойка
Коріандр – однолітня трав’яниста рослина родини 30нтичних, Стебло виростає до 80-120 см. У зв’язку з тим, що ця культура холодостійка, посіви роблять досить рано. Насіння коріандру проростає при 7°С тепла, а у фазі розетки рослина витримує морози до -2 °С.
Коріандр дуже вимогливий до якості грунту. Не росте на засоленому та солонцюватому, вапняному й кислому грунтах. Найбільш придатні для
Вегетаційний період коріандру становить 95-110 днів. Коріандр легко переносить посуху, але в період гілкування й плетіння потребує поливання, тому що нестача вологи в грунті та повітрі знижує врожайність.
На зелень насіння висівають із весни до середини літа. Схема посіву – рядами, з відстанню між ними в 45 см, глибина посіву – 3-6 см. Після посіву грунт коткують, що забезпечує ранні й рясні сходи. На 1 м2 витрачають 2-2,5 г насіння.
У перші 5-7 днів після посіву слід обережно розпушувати впоперек рядків землю, тому що на початку вегетації коріандр повільно проростає та росте. Після появи паростків і під час росту й розвитку рослини грунт у міжряддях і рядках розпушують 3-4 рази.
Щоб одержувати свіжу зелень коріандру протягом сезону, його висівають кожні 15-20 днів. Сходи з’являються через 2-3 тижні, і незабаром можна зрізати молоде листя.
Для одержання насіння коріандр висівають ранньої весни рядковим способом із міжряддями 30 см. Витрата насіння на 1 сотку 150-200 г. Насіння дозріває нерівномірно, тому тільки-но в більшості рослин приблизно п’ята частина плодів стане бурою, коріандр скошують або зрізують, потім підсушують під навісом, даючи насінню дозріти, обмолочують і провіюють.
Рекомендовані сорти: Олексіївський 247, усі місцеві сорти.