Сад і город (енциклопедія)
ПРЯНІ РОСЛИНИ
КРІП
Зараз немає жодної європейської країни” де б не знали кропу. У нас він популярний і як пряна зелень, що вживається свіжою у фазі розетки, і як незамінна спеція при консервуванні огірків, помідорів та інших овочів, яка використовується у фазі цвітіння й на початку плодоутворення. У нас кріп з’явився в X ст. і з того часу не втрачав популярності. Кропова вода, кропова олія відомі всім батькам, тому що їх застосовують при здутті живота й шлункових кольках у дітей.
Кріп – однолітня
Кріп росте на будь-яких грунтах, але найвищі врожаї та найкращу якість зелені одержують на родючих слаболужних, пухких, чистих від бур’янів грунтах. Висівають кріп або з весни, або під зиму. При весняному посіві його висівають рядами, відстань між якими 25 см, глибина посіву 1,5-2 см. На 1 м2 витрачають 0,6-0,9 г насіння, при посіві на зелень – 2-2,5 г насіння. Зазвичай кріп росте самосівбою, його можна висівати як ущільнювач основних городніх культур. Збирають його в міру досягнення потрібної стадії зрілості, залишаючи
Під час висівання під зиму витрата насіння збільшується на 25-30 % порівняно з ранньовесняним посівом. Висівати потрібно насіння після стійкого похолодання, щоб насіння не проросло до заморозків і рослини не загинули.
Рекомендовані сорти: Вірменський 269, Грибовський, Узбецький 243, усі місцеві сорти,