КРІП – ПРЯНІ РОСЛИНИ

Сад і город (енциклопедія)

ПРЯНІ РОСЛИНИ

КРІП

Зараз немає жодної європейської країни” де б не знали кропу. У нас він популярний і як пряна зелень, що вживається свіжою у фазі розетки, і як незамінна спеція при консервуванні огірків, помідорів та інших овочів, яка використовується у фазі цвітіння й на початку плодоутворення. У нас кріп з’явився в X ст. і з того часу не втрачав популярності. Кропова вода, кропова олія відомі всім батькам, тому що їх застосовують при здутті живота й шлункових кольках у дітей.

Кріп – однолітня

перехреснозапильна рослина родини 30нтичних. У фазі цвітіння висота стебел досягає 80-100 см.

Кріп росте на будь-яких грунтах, але найвищі врожаї та найкращу якість зелені одержують на родючих слаболужних, пухких, чистих від бур’янів грунтах. Висівають кріп або з весни, або під зиму. При весняному посіві його висівають рядами, відстань між якими 25 см, глибина посіву 1,5-2 см. На 1 м2 витрачають 0,6-0,9 г насіння, при посіві на зелень – 2-2,5 г насіння. Зазвичай кріп росте самосівбою, його можна висівати як ущільнювач

основних городніх культур. Збирають його в міру досягнення потрібної стадії зрілості, залишаючи між рослинами 3 см. Догляд за кропом нескладний, важливо вчасно розпушувати грунт, поливати, видаляти бур’яни.

Під час висівання під зиму витрата насіння збільшується на 25-30 % порівняно з ранньовесняним посівом. Висівати потрібно насіння після стійкого похолодання, щоб насіння не проросло до заморозків і рослини не загинули.

Рекомендовані сорти: Вірменський 269, Грибовський, Узбецький 243, усі місцеві сорти,




КРІП – ПРЯНІ РОСЛИНИ