Сад і город (енциклопедія)
БОБОВІ КУЛЬТУРИ
КУКУРУДЗА
Це ще одна овочева культура, яка потрапила до Європи завдяки відкриттю Америки. У Південній Америці вона була відома за 2 тисячі років до появи там європейців. І зараз у країнах Центральної й Латинської Америки кукурудза є основним продуктом харчування. Її використовують у вареному, запеченому, вигляді, із зерен кукурудзи роблять борошно, кукурудза є основою для хліба, коржів, солодощів. Молоді качани кукурудзи та зерна консервують. Зрілі зерна кукурудзи сушать.
Широко відома
Кукурудза – роздільностатева рослина, належить до однодольних. Качани, які використовуються в їжу, розташовані в пазухах листочків, а колоски з чоловічими квітами ростуть волоттю на верхівці стебла. Запильниками кукурудзи
Найбільш вимоглива кукурудза до тепла та освітлення. Насіння проростає при температурі +11…+13 °С, найкращою для росту й розвитку, а особливо формування качанів, є температура +20…+25 °С. Кукурудза не зносить похолодань, а від заморозків, навіть короткочасних, ріст і розвиток рослин припиняються, вони гинуть. У зв’язку з тим, що кукурудза є світлолюбною рослиною, її потрібно висаджувати на відкритих місцевостях, а якщо вирощувати кукурудзу на присадибній ділянці, найкращим місцем буде периметр ділянки. Можна також використовувати кукурудзу як кулісну рослину для низькорослих городніх культур.
Росте Кукурудза найкраще на легких, добре структурованих, супіщаних і чорноземних грунтах. З осені проводять глибоке перекопування, попередньо вносячи в грунт мінеральні добрива з розрахунку 30 г суперфосфату, 15 г сульфату амонію на 1 м2. Якщо грунт містить недостатню кількість поживних речовин, уносять перегній із розрахунку 5 відер на 1 м2. Після цього добрива закопують у грунт, перекопуючи його на глибину 20-25 см.
Перед відбирають здорові, повні, неушкоджені зерна кукурудзи, для підвищення схожості їх можна ледь проростити.
Висаджують кукурудзу рядовим способом із відстанню між рядами 50-60 см. Виконують лунки на глибину 6-10 см, наливають у кожну розчин мікродобрив і суперфосфату з розрахунку 5 г суперфосфату, 2-3 г цинку та молібдену на кожну лунку, потім висівають насіння по 2-3 у лунку й загортають грунт. Термін посіву визначається готовністю грунту: його температура на глибині 10 см має бути не нижче +10 °С.
Коли рослина утворює 9-10 справжніх листочків і починає формуватися волоть, беруться до регулярного поливання кукурудзи. Особливо важливо стежити за вологістю грунту, коли формуються й наливаються зерна.
Догляд за кукуруд30ю полягає в регулярному розпушуванні грунту, щоб не утворювалася кірка, видаленні бур’янів. До появи сходів великої шкоди кукурудзі завдають птахи, які видзьобують зерна, тому слід передбачити відлякування птахів від ділянки.
Збирання кукурудзи проводиться в міру дозрівання качанів. Щоб не розкривати обгортки, зрілість качана визначають за кольором ниток: коли вони стають коричневими та підсихають, качан можна знімати.
Для продовольчих цілей кукурудзу збирають у стадії молочної або воскової зрілості, а для одержання насінного матеріалу – у стадії повної зрілості.
Рекомендовані сорти: 30лота 401, Тираспольська скоростигла 33, Кубанська консервна 143, Казка 435, Вербиця.