ОРГАНИ РІВНОВАГИ, М’ЯЗОВОГО І ШКІРНОГО ЧУТТІВ, НЮХУ ТА СМАКУ – ОРГАНИ ЧУТТІВ ТА СПРИЙНЯТТЯ – ЛЮДИНА

Біологія – універсальний довідник

ЛЮДИНА

ОРГАНИ ЧУТТІВ ТА СПРИЙНЯТТЯ

ОРГАНИ РІВНОВАГИ, М’ЯЗОВОГО І ШКІРНОГО ЧУТТІВ, НЮХУ ТА СМАКУ

Положення нашого тіла постійно контролюється спеціальним органом рівноваги – вестибулярним апаратом, який знаходиться у внутрішньому вусі. Він сприймає будь-які зміни положення тіла. Вестибулярний апарат складається з двох маленьких мішечків і трьох півколових каналів, які розташовані у трьох взаємно перпендикулярних площинах, що відповідають трьом вимірам простору: висоті, довжині

та ширині. Півколові канали заповнені драглистою рідиною; у середині кожного з них є рецептори – чутливі волоскові клітини. При зміні положення голови або тулуба рідина коливається, тисне на волоски і збуджує рецептори. Інформація про зміну положення тіла надходить до головного мозку.

Мішечки сприймають початок і кінець прямолінійного руху голови чи тулуба, прискорення або сповільнення, а також зміну сили ваги. У стінках мішечків теж є рецептори – волоскові клітини, які постійно подразнюють крихітні вапняні кристалики. При зміні положення голови або тіла ці кристалики зміщуються, викликаючи

зміну тиску на волоски, внаслідок чого до мозку по нервових волокнах надходить інформація про зміну положення тіла.

М’язове відчуття дуже важливе для орієнтації тіла у просторі, для виконання людиною скоординованих рухів. В основі м’язового відчуття лежить робота спеціальних м’язових рецепторів, розташованих у скелетних м’язах нашого тіла. Збуджуючись при скороченні або розслабленні м’язів, вони безперервно посилають до мозку інформацію про функціональний стан м’язової системи.

Найважливіше шкірне відчуття – дотик. Воно виникає завдяки розташованим у шкірі різноманітним рецепторам, які сприймають тиск, дотик, вібрацію, тепло, холод, біль.

Головний орган дотику у людини – рука. Найбільшу чутливість мають кінчики пальців, в яких шкірних рецепторів найбільше. Сигнали від них по чутливих нервах направляються до спинного та головного мозку. У корі головного мозку аналізуються властивості предметів, до яких людина доторкається.

Орган нюху розташований у верхній частині носової порожнини і є скупченням дуже чутливих нюхових рецепторів, які мають війки, що контактують з молекулами пахучих речовин. Потім по нервових волокнах до мозку надходять імпульси, які сигналізують про запах.

Смаковий аналізатор теж складний. У створенні відчуття смаку їжі обов’язково беруть участь нюх і дотик. Смакові рецептори розташовані на поверхні язика – на смакових сосочках, у слизовій оболонці внутрішньої поверхні щік та піднебіння. Різні ділянки язика по-різному відчувають смак: кінчик язика найбільш чутливий до солодкого, корінь язика – до гіркого, краї – до кислого, передня і бічні частини язика – до солоного. По нервових волокнах сигнали надходять до визначених відділів головного мозку.

Утворення в нашій уяві образів предметів та явищ – це результат спільної роботи багатьох аналізаторів. Взаємодія окремих відчуттів відбувається в корі головного мозку, куди сходиться сигналізація від усіх аналізаторів. Взаємодія відчуттів – необхідна умова повноцінної життєдіяльності людини.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,00 out of 5)


ОРГАНИ РІВНОВАГИ, М’ЯЗОВОГО І ШКІРНОГО ЧУТТІВ, НЮХУ ТА СМАКУ – ОРГАНИ ЧУТТІВ ТА СПРИЙНЯТТЯ – ЛЮДИНА - Довідник з біології


ОРГАНИ РІВНОВАГИ, М’ЯЗОВОГО І ШКІРНОГО ЧУТТІВ, НЮХУ ТА СМАКУ – ОРГАНИ ЧУТТІВ ТА СПРИЙНЯТТЯ – ЛЮДИНА