Практична робота №6

РОЗДІЛ IX. ЛЮДИНА

Тема 6. ХАРЧУВАННЯ І ТРАВЛЕННЯ

УРОК 40. Практична робота №6

Тема. Аналіз індивідуального харчування за добу та відповідність його нормам.

Мета: навчитися розраховувати енергетичні витрати людини за добу, складати добовий харчовий раціон відповідно до енергетичних витрат власного організму.

Обладнання: мікрокалькулятор, таблиці “Хімічний склад харчових продуктів та їхня калорійність”, “Витрати енергії залежно від навантаження за 1 годину на 1 кг маси тіла”, “Норма добової потреби

людей у поживних речовинах”.

Структура уроку, основний зміст і методи роботи

I. Актуалізація опорних знань учнів. (Бесіда за запитаннями.)

– Що таке харчовий раціон?

– Що потрібно враховувати при складанні добового харчового раціону?

II. Самостійна робота учнів за інструктивною карткою

Інструктивна картка

1. Підберіть потрібну кількість білків, жирів і вуглеводів згідно норм харчування за таблицею “Хімічний склад харчових продуктів та їх калорійність”.

Слід запам’ятати, що для дітей віком від 15-17 років найкращим співвідношенням білків : жирів : вуглеводів

= 1 : 1 : 4. Тобто, на одну добу на 1 маси тіла необхідно:

– 1,5 г білків;

– 1,5 г жирів;

– 6,0 г вуглеводів.

Необхідно врахувати режим харчування; тобто приймання їжі у відповідний час з урахуванням витрат енергії конкретної людини.

2. Складіть свій розпорядок дня. Дані запишіть у таблицю.

3. Визначте за допомогою таблиці “Добові витрати енергії у людей, що займаються різними видами діяльності” повну витрату енергії за добу. Дані запишіть у таблицю.

Енергетичні витрати за добу

Вид діяльності

Тривалість (год.)

Енергетичні витрати (кДж/год. кг)

Енергетичні витрата за добу (кДж)

Підсумуйте енергетичні витрати свого організму за добу.

4. Визначте індивідуальний добовий раціон харчування.

Для цього складіть меню чотириразового харчування так, щоб на

I сніданок припадало 25% добового раціону

II сніданок – 20%

Обід – 35%

Вечеря – 20%.

Дані запишіть у таблицю.

Індивідуальний добовий харчовий раціон

Режим харчування

Назва страви

Маса продуктів

Енергетич­на цінність (кДж)

Вміст у продуктах

% добового раціону

Білків

Жирів

Вугле­водів

І сніданок

II сніданок

Обід

Вечеря

Всього

5. Обчисліть загальну кількість білків, жирів, вуглеводів у добовому раціоні та його калорійність.

Дані запишіть у таблицю.

Вміст жирів, вуглеводів та їх енергетична цінність у продуктах харчування

Продукти харчування

Маса

Вміст у продуктах

Енергетична цінність (кДж на 100 г про­дукту)

Білків

Жирів

Вуглеводів

6. Підрахуйте накопичення енергії за добу.

7. Знайдіть різницю між накопиченням і витратою енергії.

8. Зробіть висновки про індивідуальний харчовий раціон та значення поживних речовин.

III. Домашнє завдання.

Підготувати повідомлення про вітаміни.

Додаток:

Орієнтовний денний раціон людини

Сніданок

Салат з помідорів та огірків зі сметаною

Яйце

Сосиски

Хліб

Кава з молоком

100 г

1 шт.

2 шт.

2 шт.

200 г

299,36 кДж

612 кДж

1431,8 кДж;

964 кДж

629 кДж

Обід

Салат овочевий з олією

100 г

470 кДж

Борщ

250 г

1006 кДж

Рибні тюфтельки

100 г

1048 кДж

Хліб

2 шт.

964 кДж

Компот

200 г

629 кДж

Вечеря

Вареники з сиром

200 г

2095 кДж

Молоко

200 г

503 кДж

Сухарі

100 г

1299 кДж

Разом:

11950,16 кДж

Хімічний склад і калорійність деяких продуктів харчування (на 100 г їстівної частини)

Найменування про­дукту

Хімічний склад, г

Енергетич­на цінність (ккал/кДж)

Білки

Жири

Вуглеводи

М’ясо та м’ясопродукти

Яловичина

19,0

19,5

166/697,2

Свинина

20,4

4,1

121/508,2

Баранина

16,2

15,3

209/877,8

Телятина жирна

18,1

6,8

137/575,4

Телятина нежирна

19,0

0,5

82/344,4

Курка

19,0

4,5

120/504

Курча

20,4

2,3

105/441

Печінка яловича

18,1

4,1

2,9

124/520,8

Ковбаса копчена

21,0

40,5

463/1944,6

Шинка

16,2

31,5

359/1507,8

Сосиски

11,4

17,5

0,4

212/890,4

Риба та морепродукти

Ікра зерниста

25,4

25,4

236/991,2

Оселедець солоний

18,9

18,9

200/840

Короп свіжий

15,2

15,2

93/390,6

Судак свіжий

18,1

18,1

81/340,2

Щука свіжа

17,9

17,9

79/331,8

Минтай

15,9

15,9

70/294

Молоко, молочні продукти, яйця, жири

Молоко

3,3

3,5

4,4

64/268,8

Кефір жирний

3,4

3,3

4,2

62/260,4

Вершки 20%

2,9

19,0

3,4

203/852,6

Сметана 25%

2,9

23,8

2,5

243,1020,6

Сир жирний

14,4

17,1

1,0

222/932,4

Сир знежирений

16,8

0,5

1,0

77/323,4

Сир 40%

22,6

20,0

3,4

292/1226,4

Молоко згущене з цукром

7,1

8,6

54,9

334/1402,8

Яйце (1 шт. – 50 г)

12,0

11,4

0,5

157/659,4

Масло вершкове

0,5

79,3

0,5

742/3116,4

Олія рослинна

94,8

882/3704,4

Маргарин

0,3

82,3

1,0

746/3133,2

Борошно, крупи, бобові, хліб

Крупа гречана

8,8

2,3

63,4

317/1331,4

Крупа манна

9,5

0,7

70,4

334/1402,8

Крупа вівсяна

9,1

6,0

61,0

343/1440,6

Крупа перлова, ячмінна

6,3

1,1

68,4

317/1331,4

Рис

6,5

0,9

72,8

334/1 402,8

Пшоно

8,4

2,3

65,4

324/1360,8

Макарони, вермі­шель

9,4

0,8

71,2

338/1419,6

Горох

15,7

2,2

50,9

293/1230,6

Борошно пшен. 1 гатунку

9,4

1,0

70,0

335/1407

Борошно пшен. 2 гатунку

9,8

1,3

68,4

333/1398,6

Крохмаль карто­пляний

0,7

80,5

333/1398,6

Сухарі пшеничні

10,5

1,2

68,4

335/1407

Хліб пшеничний

6,9

0,7

47,8

230/966

Хліб житній

4,7

0,7

39,2

187/785,4

Булка міська

6,6

2,3

27,9

245/1029

Овочі, гриби

Капуста

1,4

4,5

24/100,8

Картопля

1,4

19,0

84/352,8

Морква

1,0

7,4

35/147

Огірки

0,8

2,0

12/50,4

Помідори

0,8

3,2

17/71,4

Буряк

1,2

8,8

41/172,2

Цибуля ріпчаста

2,0

8,9

45/189

Кабачки

0,5

3,9

18/75,6

Баклажани

0,6

0,1

5,5

24/100,8

Гриби білі сушені

22,0

2,6

29,3

234/982,8

Горошок зелений

5,0

0,2

13,3

72/302,4

Кріп

2,5

0,5

4,5

32/134,4

Петрушка

3,7

8,1

45/189

Ягоди, фрукти, цитрусові й баштанні культури

Яблука

0,4

10,1

43/180,6

Груші

0,3

11,2

47/197,4

Абрикоси

0,5

11,0

47/197,4

Виноград

0,6

14,6

62/260,4

Родзинки

2,5

61,0

260/1092

Чорна смородина

0,9

12,1

Лимони

0,5

9,3

40/168

Мандарини

0,8

9,0

40/168

Кавун

0,5

7,7

33/138,6

Диня

0,6

9,6

42/176,4

Волоські горіхи

13,6

55,6

11,7

321/2608,2

Цукор, усілякі солодощі

Цукор

-98,9

406/1705,2

Варення

0,3

72,5

299/1255,8

Мед

0,3

77,2

318/1335,6

Какао

20,0

18,8

38,2

414/1738,8

Шоколад

5,1

34,1

6,5

549/2305,8

Морозиво “Плом­бір”

4,2

15,0

20,4

240/1008

Соки

Апельсиновий

0,6

-9,3

54/226,8

Яблучний

0,2

– 11,5

51/214,2

Індивідуальний добовий харчовий раціон

Режим харчування

Назви продуктів

Вага

Продукту

Склад у про­дуктах. %

Калорій­ність

(енер­гетична)

Відсоток до­бового раціону

Відсоток Вашого добового раціону

Білків

Жирів

Вуглеводів

Сніданок

25

Загальна кількість

Обід

35

Загальна кількість

Полуде­нок

20

Загальна кількість

Вечеря

20

Загальна кількість

.

Сумарна кількість

100

Хімічний склад та калорійність харчових продуктів

Продукти (100 г)

Білки

Жири, г

Вуглеводи, г

Калорійність, ккал

М’ясо, птиця

Телятина варена

30,7

0,9

131

Кролик варений

24,6

11,2

204

Курка варена

25,2

7,4

170

Індичка варена

25,3

10,4

195

Яловичина варена

25,8

16,8

254

Яловичина тушкована

14,3

5,3

117

Яловичина (гуляш)

12,3

12,2

175

Яловичина смажена

28,6

6,2

170

Котлета мелена з телятини

28,3

11

214

Відбивна (вирізка) з яловичи­ни

28,8

10 5

210

Баранина варена

22

17,2

Td>

243

Печінка теляча туш­кована

11

9,6

165

Печінка теляча смажена

22,8

10,2

227

Шинка копчена

22,6

20,9

279

Полядвиця копчена

14,3

25,6

288

Кролик смажений

25

14,8

233

Курка смажена

26,3

11

204

Індичка смажена

26,2

13,5

226

Свинина варена

22,6

31,6

375

Свинина смажена

20

24,2

298

Катета рублена з яло­вичини

14,6

11,8

220

Шашлик з баранини

22,9

30,4

372

Котлета відбивна з баранини

20

28

373

Качка від­варена

19,7

18,8

248

Качка сма­жена

22,6

19,5

266

Язик теля­чий варений

12,2

10,9

146

Паштет пе­чінковий

18

15,3

227

Гуляш з яловичини

17,1

12

192

Ковбасні вироби

Лікарська

12,8

22,2

257

Любитель­ська

12,2

28

301

Молочна

11,7

22,8

257

Теляча (дрогобиць­ка)

13,8

28,3

310

Сардельки з телятини

11,4

18,2

215

Сардельки зі свинини

10,1

31,6

332

Сосиски молочні

11

23,9

266

Сосиски російські

11,3

22

243

Краківська

16,2

44,6

466

Мисливські сосиски

25,7

40

463

Таллінська

17,1

33,8

373

Українська

16,5

34,4

376

Московська

24,8

41,5

473

Сервелат

24

40,5

461

Риба

Камбала варена

18,3

3,3

103

Горбуша варена

18,3

13

103

Камбала смажена

18,5

8,6

166

Короп смажений

19

11,1

190

Лящ смажений

19,4

9,9

182

Минтай смажений

15,8

5,4

126

Окунь морський смажений

21

9,7

188

Салака смажена

21,4

12,3

211

Судак сма­жений

17,8

5,7

136

Тріска сма­жена

15,9

5,1

121

Хек смаже­ний

16

6,3

134

Щука сма­жена

17,7

5,8

137

Ікра чер­вона

31,6

13,8

251

Ікра чорна зерниста

28,6

9,7

203

Ікра чорна паюсна

36

10,2

236

Ікра минтая

28,4

1,9

131

Кілька со­лена

17,1

7,7

137

Оселедець атлантич­ний соле­ний

17

8,5

145

Оселедець івасі

17,5

11,4

173

Окунь морський копчений

23,5

9

175

Вобла в’ялена

46,4

5,5

235

Салака копчена

25,4

5,6

152

Тріска коп­чена

26

1,2

115

Балик осе­тровий

20,4

12,5

194

Скумбрія копчена

23,4

6,4

150

Рибні консерви

Скумбрія

13,1

25,1

278

Ставрида

18,8

18,5

242

Паста креветкова

18,9

6,8

137

Морська капуста

0,9

0,2

3

5

Печінка тріски на­туральна

4,2

65,7

613

Сардини в олії

17,9

19,7

249

Сайра бланшована в олії

18

23,3

283

Шпроти

17,4

32,4

0,4

363

Морепродукти

Кальмари

18

0,3

82

Тунець

22

15,9

231

Горбуша

20,9

5,8

138

Каші

Кукурудзя­на

8,3

1,2

75

325

Толокняна

12,2

5,8

68,3

357

Горохова

23

1,6

57,7

323

Геркулес на воді

13,1

6,2

65,7

355

Вівсяні пластівці

11,9

5,8

65,4

345

Перлова

9,3

1,1

0,5

106

Пшенична на воді

3,2

0,3

1,6

92

Ячмінна

3,4

0,4

0,5

108

Манна

11,3

0,7

73,3

326

Гречана

12,3

2,6

68

329

Рисова

7

0,6

77,3

323

Хліб та хлібобулочні вироби

Батон

7,9

1

51,9

236

Булка

7,7

2,4

53,4

254

Булочки шкільні

7,6

5

56,4

288

Сухарі вершкові

8,5

10,6

71,3

397

Хліб пшеничний

8,2

1,4

52,3

233

Хліб житній

5,6

1,1

43,3

199

Макаронні вироби

10,7

1,3

74,2

333

Овочі, фрукти, гриби

Горошок зелений консервований

5

0,2

6

73

Капуста цвітна ва­рена

1,8

0,3

3,5

26

Капуста білокачанна

1,8

0,1

4,6

27

Кабачки тушковані

0,7

1,9

5,3

40

Цибуля зе­лена (перо)

1,3

3,5

19

Цибуля ріпчаста

1,4

9

41

Морква

1,3

0,1

7

34

Огірки свіжі

0,7

0,1

1,8

11

Огірки ква­шені

2,8

1,3

19

Перець зелений со­лодкий

1,3

5,2

26

Перець червоний солодкий

1,3

5,2

27

Петрушка (зелень)

3,7

0,4

6,8

49

Петрушка (корінь)

1,5

0,6

6,5

5

Редька

1,2

0,1

3,5

21

Ріпа

1,5

50

27

Салат зелений

1,5

0,2

1,7

17

Буряк варений

1,8

10,6

49

Селера (корінь)

1,3

0,3

5,5

32

Апельсин

0,9

0,2

8,1

45

Грейпфрут

0,9

0,2

6,5

35

Баклажани

0,6

0,1

5,5

24

Персики

0,9

0,3

9,5

43

Слива

0,8

9,5

43

Томати консерво­вані

0,5

2,1

10

Томатна паста

3,6

11,8

63

Томати свіжі

1,1

0,2

3,5

31

Горобина чорноплідна

1,5

0,1

10,8

52

Груша

0,4

0,3

9

42

Селера (зелень)

2

8

Гранат

0,9

11,2

52

Кріп

2,5

0,5

4,1

31

Часник

6,5

3,2

22

Щавель

1,5

3

19

Кабачки

0,6

0,3

5,7

27

Кавун

0,7

0,2

8,7

38

Диня

0,6

9

38

Хурма

0,5

13,2

53

Абрикоси

0,9

0,1

9

41

Алича

0,2

6,4

27

Ананас

0,4

0,2

11,5

49

Банани

1,5

0,1

19

89

Черешня

1,1

0,4

10,6

50

Яблуко

0,4

0,4

9

45

Мандарин

0,8

0,3

8,1

40

Лимон

0,9

0,1

3

33

Виноград

0,6

0,2

15

65

Полуниця

0,8

0,4

6,2

34

Журавлина

0,5

3,8

26

Агрус

0,7

0,2

9,1

43

Малина

0,8

0,3

8,3

42

Смородина червона

0,6

0,2

7,3

39

Ревінь

0,7

2,9

16

Горошок зелений (свіжоморожений)

3,1

0,2

7,1

41

Бруква

1,2

0,1

7

34

Смородина чорна

1

0,2

6,7

38

Шипшина суха

3,4

21,5

110

Гриби білі (свіжі)

3,7

1,7

1,1

23

Гриби шам­піньйони

4,3

1

0,1

27

Гриби білі (сушені)

36

4

23,5

281

Сухофрукти, мед

Курага

5,2

55

234

Родзинки

1,8

66

262

Чорнослив

2,3

57,8

242

Яблуко

2,2

44,6

199

Мед нату­ральний

0,8

74,8

314

Молочні продукти

Молоко 3,5%

2,79

3,5

4,69

61

Молоко 3,2%

2,8

3,2

4,7

5,8

/td>

Молоко 6 %

3

6

4,7

84

Вершки 10 %

3

10

4

118

Вершки 20 %

2,8

20

3,7

206

Вершки 35 %

2,5

35

3

337

Ряжанка 6 %

3

6

4,1

84

Сир напів­жирний 9 %

16,7

9

2

159

Сир жир­ний 18 %

14

18

2,8

232

Сиркові маси осо­бливі

7,1

23

26

341

Сирки гла­зуровані

8,5

27,8

30,5

407

Молоко сухе незби­ране

26

25

37,5

476

Молоко згущене без цукру

7

8,3

9,5

140

Какао зі згущеним молоком та цукром

8,2

7,5

43,5

309

Вершки згущені з цукром

8

19

37

382

Йогурт 1,5 %

3

1,5

3,5

51

Йогурт 1,5 % со­лодкий

5

1,5

8,5

70

Молоко згущене з цукром

7,2

8,5

43,5

320

Сметана 20%

2,8

20

3,2

206

Сметана 30 %

2,4

30

3,1

294

Кава зі згущеним молоком та цукром

8,4

8,6

44

312

Вершки збиті

2,8

28

18

346

Морозиво молочне

3,2

3,5

15,5

126

Морозиво вершкове

3,3

10

14

179

Морозиво пломбір

3,2

15

15

227

Морозиво ескімо

3,5

20

14,3

270

Молочні страви

Сирники з нежирного сиру

18,9

3,3

1,9

160

Сирники з напівжир­ного сиру

17,6

11,3

1,6

224

Запіканка з нежирного сиру

17,6

4,3

8,3

171

Запікан­ка з на­півжирного сиру

16,4

11,7

7,8

231

Молочний суп з мака­ронами

2,3

2,3

3,1

62

Масло вершкове

0,6

82,5

0,9

748

Маргарин

0,3

82,3

1

746

Майонез

3,1

67

2,6

627

Сири тверді

Голланд­ський

26

26,8

352

Костром­ський

25,2

26,3

345

Пошехонський

26

26,5

350

Естонський

26

26,4

350

Ементальський

28,2

28

375

Бринза

17,9

20,1

260

Ковбасний копчений

23

19

270

Російський

23

29

360

Чеддер

23,5

30,5

379

Швейцар­ський

24,9

31,8

396

Рокфор

20

28

337

Олії рослинні рафіновані

Соняшни­кова

99,9

899

Оливкова

99,8

898

Кукурудзяна

99,9

899

Перші страви

Борщ літній

1,1

2,1

3,6

49

Овочевий

1

2,1

1,7

42

Капустяний

1

2,1

2,2

3,8

Бульйон курячий

0,5

0,1

3

Бульйон м’ясний

0,6

0,2

4

3 мака­ронними виробами

1,4

2,1

1

48

Соки

Томатний

1

3,3

19

Абрикосо­вий

0,5

13,7

56

Апельсиновий

0,7

12,8

54

Виноград­ний

0,3

13,8

54

Вишневий

0,7

10,2

47

Гранатовий

0,3

14,5

64

Грейпфрутовий

0,3

8

36

Персиковий

0,3

17

66

Сливовий

0,3

16,1

66

Чорноплідно-горобиновий

0,1

7,4

3,2

Шоколад молочний

6,9

35,7

54,4

547

Яблучний

0,5

9,1

38

Яблучно-вино­градний

0,4

12,8

51

Мандари­новий

0,8

9,6

41

Чорно­сморо­диновий

0,5

11,7

47

Другі страви

Картопля смажена

2,8

9,5

1,6

192

Картопля варена

2

0,1

19,7

83

Запі­канка кар­топляна

3

5,3

1,7

128

Морква тушкована в молоч­ному соусі

1,5

1,1

6,8

45

Котлети морквяні

3,6

6,8

7,4

156

Цибуля смажена

2

14,8

12

187

Капуста тушкована

2

3,3

9

75

Капуста цвітна запечена

3,1

6,1

2,8

89

Кабачки смажені

1,1

6

6,2

83

Голубці овочеві

2

5,2

5,1

93

Перець фарширова­ний овочами

1,7

6,6

10,8

109

Ікра з баклажа­нів

1,7

13,3

4.5

148

Ікра з кабачків

2

9

8

122

Соус томатний

2,5

20,8

98

Соус молочний (бешамель)

4,2

12

170

Яйце куряче

12,7

11,5

0,7

157

Яйце перепелине

11,9

13,1

0,6

168

Яєчний порошок

45

37,3

7,1

542

Яєчня

12,9

20,9

243

Омлет

9,6

15,4

184

Компоти

Абрикосо­вий

0,2

21,2

83

Вишневий

0,6

24,3

99

Персиковий

0,3

21,3

82

Сливовий

0,3

21,9

86

Яблучний

0,2

22,1

85

Варення

Полуничне

0,3

70,9

271

Малинове

0,6

70,9

275

Сливове

0,4

73,2

281

Чорноплідно-горобинове

0,4

6,3

246

Яблучне

0,5

11,7

260

Повидла

Абрикосове

0,4

63,9

242

Яблучне

04

65,3

247

Напої

Чай без цукру

20

5,1

4

Кава чорна без цукру

13,9

14,4

2,8

Какао без цукру

24,2

17,5

3,5

380

Мінеральна вода

0

0

0

0

Квас

5

25

Газовані фруктові (безал­когольні)

7,5

31

Кондитерські вироби

Цукор

99,8

374

Шоколад молочний

6,9

35,7

54,4

547

Карамель (льодяники)

0,1

96

362

Карамель з фруктовою начинкою

0,1

0,1

92,1

348

Карамель з молочною начинкою

0,8

1

92,1

354

Драже

3,7

10,2

73,1

384

Мармелад желейний

0,1

77,7

296

Зефір

0,8

78,3

299

Печиво цукрове

7,4

10

26,2

406

Печиво здобне

10,4

5,2

76,8

376

Вафлі з фрукто­вою начин­кою

3,2

2,8

80,1

342

Тістечко бісквітне

4,7

9,3

64,2

344

Тістечко пісочне

5,1

18,5

62,6

424

Горіхи

Лісові (фундук)

16,1

66,9

9,9

707

Кеш’ю

25,1

53,6

7,8

633

Волоський (грецький)

8,1

26,5

3,9

296

Кедрові

24

55

20

671

Бразиль­ський

26

48,1

11

571

Арахіс

24,6

49,9

10,3

486

Фісташки

22

54

14

630

Мигдаль

18.6

57,7

13,6

649


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)


Практична робота №6 - Плани-конспекти уроків по біології


Практична робота №6