Стор. 23.
№ 1. Основні правила роботи з пробірками.
1. Наливати рідину в пробірку слід по стінці, тримаючи пробірку під невеликим кутом. Рівень рідини в пробірці не повинен перевищувати 2 мл.
2. На столі пробірки розташовують у спеціальних штативах.
3. Якщо при виконанні досліду пробірку тримають у руках, то роблять це у верхній її частині трьома пальцями.
4. За змінами у пробірці спостерігають збоку, у жодному разі не заглядаючи в отвір.
5. Запах виявляють, спрямовуючи долонею повітря над отвором пробірки в напрямку до себе.
6.
7. Аби запобігти розтріскуванню скла, спершу обережно нагрівають усю пробірку, а потім лише ту її частину, де містяться речовини. Для нагрівання використовують верхню частину Полум’я.
8. При наливанні у пробірку кількох речовин загальний об’єм рідини не повинен перевищувати 1/3 її об’єму.
9. Під час виконання Дослідів пробірку розташовують отвором від себе й інших учнів.
10. Після завершення нагрівання слід дочекатися, доки пробірка охолоне, а тоді вже її мити. Миють пробірки спеціальними йоржами.
№ 2. Запах речовини
№ 3. БУДОВА ПОЛУМ’Я. Полум’я неоднорідне, у ньому простежуються три зони.
Нижній (внутрішній) зоні (1) – притаманне найтьмяніше забарвлення, середній (2) – найяскравіше, верхній (зовнішній) (3) – менш яскраве, ніж середній, але яскравіше, ніж внутрішній. В усіх зонах температура різна. Найвища вона в зовнішній зоні, найнижча – у внутрішній. Про це слід пам’ятати при користуванні спиртівкою та сухим пальним.
№ 5. Зайвим у переліку нагрівних приладів (спиртівка, пробірка, сухе пальне) є пробірка.