РОЗДІЛ 2 ФІЗИЧНА СКЛАДОВА ЗДОРОВ’Я
§ 6. ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ І ЗДОРОВ’Я
У цьому параграфі ти:
· пригадаєш, чому люди мають потребу у харчуванні;
· дізнаєшся про основні поживні речовини;
· дослідиш, які харчові продукти є корисними для здоров’я;
· ознайомишся з особливостями харчування підлітків.
Харчування і здоров’я
Потребами, які людина мусить задовольняти передусім, є потреби у воді та їжі. Те, що ми їмо, впливає на наше фізичне, емоційне, інтелектуальне і навіть соціальне благополуччя.
1. Наведіть
2. Об’єднайтесь у 3 групи. Назвіть свої фізичні відчуття, емоції, здатність до навчання та іншої праці, коли ви:
Група 1: страшенно голодні;
Група 2: з’їли надто багато;
Група 3: смачно і в міру поїли.
Від правильного харчування залежить стан здоров’я окремої людини і цілих народів. Ще й нині у деяких африканських країнах люди помирають від голоду.
І навпаки, жителі економічно розвинених країн дедалі
Вода і поживні речовини
Організм людини на 75% складається з води і постійно її виводить. Для поновлення запасів води треба щодня випивати 6 – 8 склянок рідини. Щоб жити, рухатися, рости і розвиватися, людям необхідні поживні речовини вуглеводи, білки, жири, вітаміни і мінеральні речовин.
О Вуглеводи найкраще забезпечують організм енергією.
О Білки (протеїни) є будівельним матеріалом для клітин.
О Жири утворюють в організмі запаси, що за необхідності використовуються як додаткове джерело енергії.
О Вітаміни і мінеральні речовини важливі для нормальної роботи організму.
1. Об’єднайтесь у 5 груп (вуглеводи, білки, жири, вітаміни і мінеральні речовини).
2. За допомогою табл. 2 і 3 (с. 34- 35) намалюйте плакати про ці поживні речовини і презентуйте їх у класі.
Поживність і калорійність продуктів харчування
Важливими характеристиками продуктів є їх харчова та енергетична цінність. Харчова (поживна) цінність – – це співвідношення білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мінеральних речовин, що містяться у 100 г продукту. Людям необхідне збалансоване харчування, же забезпечує організм усіма поживними речовинами.
Енергетична цінність (калорійність) – характеристика, що вказує на енергетичні властивості продукту. Вона вимірюється в калоріях (кал) або кілокалоріях (ккал). Деякі продукти, наприклад цукор, мають високу калорійність і низьку поживну цінність. Інші, навпаки, є низькокалорійними, але такими, що мають високу харчову цінність. Це, наприклад, свіжі овочі, фрукти, морепродукти.
Якщо людина споживає недостатньо калорій, вона починає втрачати вагу.
І навпаки, дуже висока калорійність харчового раціону призводить до збільшення маси тіла. Тому важливо споживати стільки калорій, скільки витрачаєш.
Калорійність
1 г жирів – 9 ккал
1 г білків – 4 ккал
1 г вуглеводів – 4 ккал
Таблиця 2
Таблиця 3
У підлітковому віці ти можеш мати особливий апетит. Іноді батьки жартома кажуть: “Наша дитина скоро і нас з’їсть”. І це не дивно, адже за рік ти виростаєш на 8 – 10 см, і твій організм потребує щоразу більше їжі. Тому від калорійності, а головне від поживності харчування передусім залежить твоє самопочуття і зовнішній вигляд.
Наприклад, захоплення гамбургерами, чипсами, колою або солодкими напоями може спричинити зайву вагу, прищі, лупу та багато інших проблем. Не думай, що це дрібниці. У деяких країнах саме через масове захоплення такою їжею і напоями ожиріння підлітків стало національною проблемою, що загрожує здоров’ю майбутніх поколінь. Тому у Нью-Йорку (США) з 2003 року ці продукти вилучили з меню всіх шкільних їдалень. А нині така заборона існує і в українських школах.
Особливості харчування залежать і від способу життя. Той, хто у вільний час читає, займається музикою або малюванням, витрачає менше енергії і потребує менше їжі, ніж той, хто полюбляє активний відпочинок спорт, танці або рухливі ігри. Займаючись спортом, слід пам’ятати, що за день треба випивати більшу, ніж зазвичай, кількість води.
Підсумки
Від харчування залежить фізичне, психологічне і соціальне благополуччя людини.
Щоб рости, розвиватися, добре вчитись і почуватися здоровим, ти потребуєш продуктів, які забезпечують організм вуглеводами, білками, жирами, вітамінами і мінеральними речовинами.
Спортивні тренування та інші фізичні навантаження передбачають підвищення калорійності харчового раціону та вживання більшої кількості води.