РОЗДІЛ IX. ЛЮДИНА
Тема 6. ХАРЧУВАННЯ І ТРАВЛЕННЯ
УРОК 45. Травлення в кишечнику. Регуляція травлення
Освітні цілі: сформувати знання про будову та функції кишечнику, значення жовчі у перетравленні жирів, рухову активність тонкого кишечнику.
Основні поняття і терміни: дванадцятипала кишка, підшлункова залоза, жовчний міхур, жовч, печінка, тонкий кишечник, ворсинки, всмоктування, товстий кишечник, ободова і пряма кишки, апендикс.
Обладнання: муляж торса людини, мікропрепарат слизової оболонки тонкої кишки, таблиця
Структура уроку, основний зміст і методи роботи
І. Актуалізація опорних знань учнів. (Бесіда за запитаннями кросворда).
По вертикалі:
1. М’язова трубка, по якій їжа потрапляє до шлунка. (Стравохід)
2. Основний “будівельний матеріал” людського організму. (Білок)
3. Фермент шлункового соку, що розщеплює білок. (Пепсин)
4. Фермент слини. (Амілаза)
5. Відділ травної системи, куди їжа потрапляє з ротової порожнини. (Глотка)
По горизонталі:
6. Біокаталізатор. (Фермент)
7. Орган, який виконує функцію залози в організмі
8. Сполука, що утворюється в результаті розщеплення білка. (Амінокислота)
II. Вивчення нового матеріалу.
1. Відділи кишечнику. (Розповідь учителя з використанням таблиці і складанням схеми).
2. Травлення в тонкому кишечнику. Роль дванадцятипалої кишки у травленні. (Розповідь учителя з використанням таблиці).
3. Підшлункова залоза та її роль у травленні. (Розповідь учителя з використанням таблиці).
4. Регуляція виділення підшлункового соку. (Розповідь учителя із складанням схеми).
5. Печінка та її роль у травленні.
Регуляція жовчовиділення. (Розповідь учителя і складання схеми).
Клітини печінки – гепатоцити.
Функції печінки:
– знешкодження токсинів;
– синтез глікогену;
– виділення продуктів обміну;
– виділення жовчі.
6. Зміна хімуса у тонкому кишечнику. Всмоктування поживних речовин. Рухова активність кишок. (Розповідь учителя з використанням таблиці, малюнка, розгляд препарату слизової оболонки тонкої кишки). Амінокислоти і глюкоза – всмоктується в кров.
Жирні кислоти і гліцерин – всмоктується в лімфу.
7. Травлення в товстому кишечнику. Функції відділів товстого кишечнику. (Розповідь учителя з використанням таблиці).
Функції товстого кишечнику:
– виділення дрібними залозами соку, в якому містяться ферменти, слиз;
– всмоктування води;
– розщеплення рослинної клітковини під дією мікроорганізмів;
– синтез вітамінів К та групи В;
– формування колових мас.
III. Закріплення знань учнів. (Самостійна робота учнів. Продовжити заповнення таблиці “Травлення в органах травлення”).
IV. Домашнє завдання.
Вивчити відповідну тему із підручника. Підготуватись до контрольної роботи.