Біологія. Комплексний довідник – підготовка до ЗНО та ДПА
БІОЛОГІЯ ЛЮДИНИ
ОБМІН РЕЧОВИН І ЕНЕРГІЇ
Вітаміни
Біологічно активні речовини різної хімічної природи, що необхідні для забезпечення важливих фізіологічних і біологічних процесів в організмі. На добу організмові людини необхідно кілька міліграмів вітамінів. Вони відіграють значну роль в обміні речовин і енергії.
Вітаміни швидко розпадаються в організмі. Більшість із них не відкладаються про запас і не синтезуються в організмі. Тому необхідно постійно вживати
Вітаміни
Вітаміни | Продукти, що містять вітаміни | Прояви авітоміпозів | Добова норма, мг |
А (ретинол) | Їжа тваринного походження – вершкове масло, риб’ячий жир, ікра, печінка, яєчні жовтки, молоко. | Сповільнюється ріст організму й волосся, порушується формування зубів, уражаються легені, кишечник. Захворювання – куряча сліпота (слабкий зір у сутінках) | 1-2 |
В1 (тіамін) | Чорний хліб, вівсяна крупа, яєчні жовтки, печінка | Втрачається апетит, людина швидко втомлюється, стає дратівливою, в неї порушується діяльність нервової системи. Захворювання бері-бері (порушення нервової системи) | 2-3 |
В2 (рибофлавін) | Рибні продукти, печінка, молоко, гречана крупа | Порушується діяльність нервової системі, уражається рогівка очей, шкіра, слизові оболонки ротової порожнини | 2-4 |
С (аскорбінова кислота) | Плоди, зелені частини рослин – шипшина, чорна смородина, лимон, помідор, цибуля, часник. Цитрусові | Кістки стають крихкими, виникає біль у суглобах, настає недокрів’я, на слизових оболонках рота з’являються виразки, зуби розхитуються і випадають. Захворювання цинга | 75-100 |
D (протирахітний) | Риб’ячий жир, ікра, печінка, яєчні жовтки | Зменшується вміст солей у кістках, скелет формується неправильно, знижується опірність організму захворюванням – розвивається рахіт | 1-2 |
До водорозчинних належать вітаміни групи В, вітаміни Р, С та інші; до жиророзчинних – А, D, Е, F, К.
Вітамін В1 (тіамін) бере участь в обміні білків, жирів, вуглеводів. За нестачі вітаміну втрачається апетит, людина швидко стомлюється, стає дратівливою, у неї порушується діяльність нервової системи. Найбільший вміст вітаміну В1 у чорному хлібі, вівсяній крупі, яєчних жовтках, печінці. Добова потреба становить 2-3 мг.
Вітамін В2 (рибофлавін) необхідний для синтезу ферментів. За нестачі вітаміну порушується діяльність нервової системи, уражається рогівка очей, шкіра, слизові оболонки порожнини рота. Вітамін В2 у значних кількостях є в рибних продуктах, печінці, молоці, гречаній крупі. Добова потреба становить 2-4 мг.
Вітамін С (аскорбінова кислота) міститься у відносно великій кількості в багатьох плодах, зелених частинах рослин – шипшині, чорній смородині, лимонах, помідорах, цибулі, часнику. За його недостатньої кількості кістки робляться крихкими, виникає біль у суглобах, настає недокрів’я, на слизових оболонках рота з’являються виразки, зуби розхитуються і випадають – розвивається захворювання цинга. Добова потреба становить 75-100 мг.
Вітамін А (ретинол) міститься в основному в їжі тваринного походження – вершковому маслі, риб’ячому жирі та ікрі, печінці, яєчних жовтках, молоці. У рослин (моркві, шпинаті, абрикосах, перці, помідорах) є речовина, що перетворюється в організмі людини на вітамін А. При нестачі вітаміну А сповільнюється ріст організму й волосся, порушується формування зубів, уражаються легені, кишечник. Одне з захворювань – куряча сліпота, коли з настанням сутінок слабне зір. Добова потреба у вітаміні 1-2 мг.
Вітамін D (протирахітний) міститься у відносно великій кількості в риб’ячому жирі, ікрі, печінці, яєчному жовтку. За його нестачі в дітей зменшується вміст солей у кістках, скелет формується неправильно, знижується опір організму до захворювань – розвивається рахіт. Під впливом сонячного проміння в організмі синтезується речовина, здатна перетворюватись на вітамін D.
ЦЕ ЦІКАВО
Людське тіло містить стільки жирів, скільки потрібно для виробництва 7 шматків мила.