Правила поведінки та безпеки під час роботи в ньому. Ознайомлення з обладнанням та лабораторним посудом
Стор. 18
1. Для досліду “Взаємодія харчової соди (натрій гідрогенкарбонату) з оцтом (водним розчином етанової кислоти)” було взято речовини: натрій гідрогенкарбонат, оцет (водний розчин етанової кислоти). За кімнатної температури із соди й оцту утворюється вуглекислий газ. Він малорозчинний у воді за атмосферного тиску, тому його пухирці виділяються назовні, створюючи враження “киплячої” рідини. Щоб переконатися, що
2. Пробірки призначені для проведення дослідів з невеликими кількостями речовин. Через своє заокруглене дно пробірки не можуть стояти на столі. Для цього користуються штативами для пробірок.
3. З скла виготовляють зазначений у переліку лабораторний посуд – пробірки, колби, мірні циліндри.
4. З порцеляни виготовляють чашки для випарювання, ступки і товкачі для подрібнення й перетирання речовин, тиглі тощо. Порцелянові чашки витримують сильне нагрівання.
5.
Лабораторне обладнання та посуд | Використання посуду |
1. Шпатель | Для набирання сипучих речовин. |
2. Хімічні стакани | Застосовують для демонстрації дослідів, збирання фільтратів, приготування розчинів тощо. |
3. Пробірки | Проведення дослідів з невеликими кількостями речовин. |
6. Таблиця зміни кольору індикаторів у розчинах різних речовин.
Індикатор | Речовини | ||
Вода | Етанова кислота | Харчова сода | |
Метилоранж | Оранжевий | Червоний | Жовтий |
Універсальний індикаторний папір | Червоний | Синій |
7. Призначення скляного посуду
№ | Назва посуду | Призначення |
1. | Пробірки | Проведення дослідів 3 невеликими кількостями речовин. |
2. | Хімічні стакани | Застосовують для демонстрації дослідів, збирання фільтратів, приготування розчинів тощо. |
3. | Лійки | Застосовують для пересипання сухих речовин; з конічним довгим вузьким носиком, призначені для фільтрування та вливання рідин у посудини; з крапельними – щоб вливати рідини краплями; з ділильними – щоб проводити розділення рідин, що не змішуються між собою. |
4. | Колби | Використовують для тимчасового зберігання речовин, приготування розчинів; круглодонні – для тривалого і сильного нагрівання. |