Сад і город (енциклопедія)
ЗБЕРІГАННЯ ЦИБУЛІ ТА ЧАСНИКУ
Цибуля – досить складна культура для зберігання. Важливо насамперед правильно вибрати сорт, який необхідно зберегти. З усіх сортів цибулі найбільш стійкими є гострі, а найбільш нестійкими при зберіганні – солодкі сорти. До перших належать; Бессоновський, Сквирський, Стригуновський носовський. Найбільш нестійкі солодкі сорти – Ялтинський місцевий, Каба дніпропетровська.
Вибираючи сорт часнику для зберігання восени й узимку, потрібно врахувати, що найкраще лежать багатозубкові
Перша вимога при закладанні цибулі та часнику на зберігання – повна зрілість. Перед збиранням слід скосити бадилля, особливо якщо ліго дощове, хмарне й прохолодне. Зібрану цибулю та часник просушують. Цибулю спочатку прогрівають до температури 45°С, забезпечуючи інтенсивну циркуляцію сухого повітря. Під час прогрівання, що триває 8-12 год, підтримують вологість повітря в межах 20-40 %. Потім температуру знижують,
Найкраща температура для зберігання цибулі та часнику – -2…-З °С, відносна вологість повітря – 75-85 %. Якщо немає можливості забезпечити таку температуру зберігання, можна знизити вологість повітря до 70-75 %. Це вбереже запаси цибулі та часнику від псування.
Розміщають цибулю й часник у підвалах і сховищах на стелажах. Для гарної циркуляції повітря й запобігання зволоженню борти в стелажах роблять наскрізними, гратчастими. Висота стелажів має бути не більше 30-50 см. Цибулю-матку можна зберігати в засіках, засипаючи її шаром 70-100 см.
Дуже добре зарекомендували себе у функції ємності для зберігання цибулі та часнику невеликі поліетиленові або дерев’яні ящики-лотки. У них створюються найбільш сприятливі умови. Здорові доспілі головки часнику можна зберігати в цих ящиках при температурі до +18 °С.
Якщо запаси цибулі й часнику невеликі, не співвідносні з промисловими, можна скористатися стародавнім народним способом зберігання цих овочів. їх заплітають у вигляді вінків або кіс і потім підвішують у прохолодному приміщенні. Головне – виключити доступ світла. У міських умовах це можна робити на засклених балконах у шафках.
Невелику кількість цибулі та часнику можна зберегти також у мішечках із добре вентильованого матеріалу, які підвішують у темному й прохолодному приміщенні.