Сад і город (енциклопедія)
ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ОКРЕМИХ
ГОРОДНІХ КУЛЬТУР
БУРЯК
Буряк належить до родини лободових. Це дворічна трав’яниста рослина, батьківщиною якої є Середземномор’я. Відома з давніх-давен, до нас потрапила в X столітті через Візантію, а з XIII по XVII століття поширилася в усіх регіонах. Існують 4 основні культурні різновиди буряка: цукровий, кормовий, столовий і листковий (мангольд). Цукровий буряк був виведений тільки в XIX столітті. Коренеплоди столового буряка мають плескату, круглу або
Конічну форму.
У столовому буряку містяться солі марганцю, кальцію, магнію, заліза, титану, бору, кремнію, барію; органічні кислоти – яблучна, винна, молочна та лимонна. Використовують у їжу буряк у будь-якому вигляді, молоде листя вживають у салати, овочеві супи.
Буряк вимогливий до структури й поживності грунту. Його посіви розміщають на супіщаних і суглинних чорноземах, на 2-й або 3-й рік після внесення органічних добрив.
Буряк є менш холодостійкою культурою, ніж інші коренеплоди, тому насіння висівають при стійкій температурі грунту не
Буряк належить до вологолюбних культур, але у зв’язку з тим, що він має потужну кореневу систему (до 2 м завглибшки й до 70 см у діаметрі), то найвища вологість грунту має бути в перший період росту. Надалі буряк досить стійкий до нестачі вологи, але в період достигання коренеплодів його слід поливати залежно від погодних умов із розрахунку до 15 л на 1 м2. Найкраща температура для росту коренеплодів – +16. ..+22 °С.
Грунт під посів буряка готують у такий спосіб: навесні його боронують або розпушують, за 10 днів до посіву вносять мінеральні добрива. Додають подвійний суперфосфат, суперфосфат і сульфат калію з розрахунку: 1 столова ложка на 1 м2, якщо грунт важкий, можна додати деревну тирсу, всипати 1,5 склянки деревного попелу та 0,5 чайної ложки борної кислоти.
Насіння перед посівом сортують, опускаючи в сольовий розчин, відкалібровують важкі, повні насінини, потім їх промивають у чистій воді. Висівають насіння на глибину 3-4 см рядами з відстанню між ними 25-30 см. Норма посіву – 20 г насіння на 10 м2. Перед посівом їх краще замочити на 3-4 доби в теплій воді. Після посіву буряк слід полити теплою водою (+28…+30 °С).
Через 5-7 днів, якщо температура грунту тримається на рівні +16…+18, і через 14 днів – якщо температура грунту тримається на рівні+8.,.+10 °С – з’являються сходи. З одного супліддя одержують 4-5 паростків. Коли утворюється другий справжній листочок, буряк проривають, залишаючи відстань між рослинами 3- 4 см. З появою 4-5 справжніх листочків проводять друге проривання, залишаючи 1 рослину на 6-8 см. Рослини, які видаляють при прориванні, можна пересадити, якщо вони добре розвинені й життєстійкі.
Під час росту й розвитку буряк підживлюють. Після утворення 3-4 справжніх листочків на 1 м2 вносять 3-4 л такого розчину: 1 столова ложка нітрофоски, 0,5 л коров’яку на 10 л води. Коли коренеплоди досягнуть 2,5-3 см у діаметрі, їх удруге підживлюють (з розрахунку 7 л на 1 м2) розчином повного добрива в суміші з курячим послідом. Між цими підживлюваннями дають позакореневі підживлювання розчином сечовини (1 столова ложка на 10 л води), яким обприскують рослину.
Догляд за посівами буряка полягає в регулярному розпушуванні грунту, боротьбі зі шкідниками та хворобами, своєчасному поливанні. Після кожного поливання або дощу грунт розпушують, щоб не утворювалася кірка.
Збирати буряк потрібно до заморозків, після викопування бурячиння обрізають, а коренеплоди кладуть у льох на зберігання.
Щоб виростити стійкі коренеплоди буряка, у ролі попередників слід використовувати редис, салат, ранню капусту, огірки, ранню картоплю. Після збирання цих культур грунт перекопують, уносять калійно-фосфорні добрива та висівають буряк.
Рекомендовані сорти: Бордо 237, Однопаростковий, Холодостійкий 19, Підзимній А-474, Несовський плоский, Кросбі єгипетський, Раннє чудо, Рось.