Сад і город (енциклопедія)
ДОГЛЯД ЗА ЖИВЦЕВИМИ ЩЕПЛЕННЯМИ
Щоб живцеві щеплення були вдалими, потрібно уважно стежити за пагонами, які утворюються. Не можна допускати їх ушкодження, обламування. Найсильніші пагони підв’язують до рейок завдовжки до 50 см. На кожній перещепленій гілці з усіх живців залишають тільки один найміцніший пагін. Інші пагони наступного року вкорочують до 25-30 см. З них формуватимуться плодові гілочки. Для цього влітку наступного року їх періодично прищипують.
Пагін, залишений для продовження росту скелетної
Щоб уникнути загущення крони після перещеплення, пагони, які ростуть на гілках підщепи, слід видаляти або вкорочувати для перетворення на плодові гілочки. Аби поверхня зрізів на перещеплених гілках добре заростала, її рекомендується регулярно замазувати садовим варом або олійною фарбою на натуральній оліфі.
Якщо немає готового садового вару, його готують самостійно. Для
Порядок приготування вару в будь-якому з варіантів такий: спочатку потрібно подрібнити каніфоль, розплавити її на слабкому вогні, окремо розтопити віск або парафін, змішати з каніфоллю, а потім у суміш додати розтоплений смалець або оліфу. Усе це добре розмішують, варять 30 хв, потім дають трохи охолонути й виливають у холодну воду. Охолоджений вар за консистенцією схожий на пластилін. Його складають у скляний або керамічний посуд і закривають плівкою.