Сад і город (енциклопедія)
САЛАТНІ КУЛЬТУРИ
КРЕС-САЛАТ
Це однолітня трав’яниста рослина родини хрестоцвітих, близький родич капусти. Крес-салат відомий був у давнину в Ірані, Азії, Індії та Середземномор’ї. До Європи крес-салат прийшов ра30м із римськими солдатами. Крес-салат використовують свіжим для салатів, приправ, супів, як гарнір. Він містить велику кількість мінеральних солей – калію, магнію, йоду, а також сірку, що зумовлює його специфічний смак. У дуже великій кількості в крес-салаті міститься аскорбінова кислота.
Культурний крес-салат має три різновиди: широколистий, розсіченолистий, в’юнковий. Крім того, крес-салат має також декоративний різновид.
Як і всі городні культури, крес-салат – холодостійка рослина. Температура проростання насіння +2…+3 °С, оптимальна температура для росту й розвитку +15. ..+22 °С.
Найбільш вимогливий крес-салат до регулярного забезпечення грунту водою, тому головною агротехнічною вимогою при вирощуванні цієї городньої культури
Грунт для вирощування крес-салату має бути легким, родючим, удобреним. Висівають його напровесні, як тільки грунт прогріється на глибині посіву до +4…+5 °С. Посів грядковий або рядовий, відстань між рядками в стрічці 15 см, кількість рядків 5, відстань між грядками – 40-50 см, При рядовому посіві міжряддя мають бути завширшки 25-45 см. Насіння загортають на глибину 0,5 см.
На 2-3-й день після посіву з’являються сходи. Вегетаційний період крес-салату становить 20-30 днів, після чого зрілі рослини зрізують ра30м зі стрілками та листям або викопують із коренем. Після збирання грунт розпушують, поливають і знову висівають насіння. Протягом літа можна одержати 3-4 врожаї салату.
Крес-салат зберігається не більше 2-3 днів, температура зберігання 0…+ 1 °С, салат потрібно добре зволожувати, Урожайність становить 4-5 кг з 1 м2.
Щоб мати власний запас насіння, крес-салат висівають ранньою весною рядовим способом, ширина міжрядь – 45 см. Через 30-35 днів настає цвітіння, насіння дозріває приблизно через місяць. З 1м2 можна одержати 200 г насіння.