КУНЖУТ

КУНЖУТ – однолітня олійна рослина родини кунжутових. К. вимогливий до тепла, світла, вологості й грунту. Росте в Середній Азії, Азербайджані й на півдні України. Самопильна культура, але, завдяки бджолам, можливим є також перехресне запилення. Стебло прямостояче, грановане, заввишки від 1 до 1,5 м. Листя черешкове, різної форми. Квітки великі, одиночні, завдовжки до 4 см, із двогубим віночком, сидять по 2-5 на коротких квітконіжках у пазухах листя. Плід – коробочка. На одній рослині може утворюватися до 130 коробочок. Цвіте в липні. Медопродуктивність К. – близько 45 кг з 1 га насаджень. Бджоли охоче відвідують рослину, добувають нектар. Мед із К. вирізняється високою якістю.

Насіння й олію використовуються в харчовій промисловості.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3,00 out of 5)


КУНЖУТ - Бджільництво


КУНЖУТ