Сад і город (енциклопедія)
НАСІННИЙ І ПОСАДКОВИЙ МАТЕРІАЛ
Для вирощування городніх культур використовують як насіння (висівання), так і розсаду (садіння).
Конкретні рекомендації щодо висівання або садіння овочевих культур будуть подані у відповідних розділах. Але деякі загальні відомості про підготовку посадкового матеріалу наводяться нижче.
Усе насіння, за винятком насіння огірків, має бути обов’язково свіжим, що пролежало не більше року. Справа в тому, що в насіння, яке пролежало більше двох років, різко знижується схожість.
Спочатку відбирають великі повні насінини. Для цього насіння невеликими порціями висипають у 3-5% – ний розчин кухонної солі й трохи перемішують. Великі наповнені насінини осідають на дно, легкі й порожні спливають, і їх викидають. Після відбору насіння розчин зливають, насіння промивають кілька разів у чистій воді й просушують. Після цього насіння необхідно перевірити на схожість. Для цього відбирають
Друга необхідна операція при підготовці насіння овочевих культур – загартування. Найчастіше проводять загартування насіння помідорів та огірків. Це підвищує холодостійкість і врожайність теплолюбних рослин, їхню витривалість до різких коливань температури. Загартування можна проводити двома способами: насіння зволожують, дають набубнявіти при кімнатній температурі (насіння огірків набухає 1 добу, насіння помідорів – З доби). Набубнявіле насіння переносять на 12 год у холодне приміщення з температурою 4-1…+5 °С. Через 12 год насіння знову поміщають у кімнатну температуру й процедуру повторюють за 10-20 днів до садіння в грунт. Можна поміщати насіння в сніг при температурі -1…-З °С, тоді загартування проводять протягом 3 днів. Загартування набубнявілого насіння огірків проводять за 10 днів до посіву.
Другий спосіб загартування – набубнявіле насіння витримують протягом б год при кімнатній температурі (18-20 °С), а потім поміщають на 18 год у холодне місце при температурі 0…-2 °С. У такий спосіб насіння огірків загартовують протягом 5-7 днів, а насіння помідорів – протягом 12 днів.
У зв’язку з тим, що багато хвороб овочевих культур уражають насіння, перед висіванням його потрібно протруювати.. Найпростіший спосіб для протруювання насіння огірків, помідорів, кабачків, патисонів – де витримування його в 1%-ному розчині марганцевокислого калію протягом 20 хв, після чого насіння промивають у чистій воді. Насіння помідорів можна обробляти також таким розчином: марганцевокислий калій – 10 г, борна кислота – 2 г, мідний купорос – 1г, вода – 10 л. Насіння обробляється в цьому розчині протягом 15 хв, після чого його промивають у чистій воді.
Щоб прискорити проростання насіння, його замочують і пророщують перед посівом. Для насіння різних городніх культур необхідна різна кількість води. Для квасолі, гороху, буряка, моркви потрібно 110 г води на кожні 100 г сухого насіння, для огірків – 50 г води на 100 г насіння, для помідорів, перцю, баклажанів – 70 г води на 100 г насіння, для капусти, кавунів, цибулі – 60 г води на 100 г насіння. Насіння городніх культур, яке проростає повільно, замочують на 1-2 доби, а насіння, що проростає швидко, – на 8-12 год. Температура пророщення +18…+20 °С, воду під час пророщування потрібно змінити двічі-тричі. Тривалість пророщування деяких городніх культур див. у табл. 6.
Таблиця 6
Цибуля 3-5 діб
Морква 3-5 діб
Петрушка 3-5 діб
Капуста 1-3 доби
Салат 1-3 доби
Огірки 1-3 доби
Гарбуз 1-3 доби
Кабачки 1-3 доби
Помідори 3-4 доби
Буряк 3-4 доби
Для прискорення появи сходів, підвищення врожайності насіння яровизують. Яровизацію насіння капусти починають за 22 дні до посіву, моркви, петрушки й цибулі – за 15-20 днів до посіву, буряка – за 10-12 днів до посіву. Спочатку насіння потрібно намочити при кімнатній температурі в скляному, глиняному або емальованому посуді. Співвідношення обсягу води до обсягу насіння – 1:1, а для насіння капусти – 0,5:1. У перший день насіння потрібно перемішувати щогодини, а в наступні – кожні 8-12 год. Коли насіння всотає всю воду, посуд зверху накривають вологою тканиною й постійно змочують її. Замочування насіння продовжують доти, доки не проросте 3-5 % усього насіння. Як тільки насіння наклюнеться, його виносять на лід. Насіння капусти витримують на льоді при температурі 0.. .+3 °С, петрушки, моркви й цибулі – -1…+1 °С, протягом 10-15 днів, насіння буряка яровизують при температурі -1…+1 °С протягом 7-10 днів. При яровизації на льоду насіння слід щодня перемішувати. До проростання насіння потрібно злегка зволожувати, а після цього підсушувати.
Ще один спосіб підвищення врожайності гарбу30вих культур (огірків, кавунів, динь, гарбузів) – прогрівання. Його можна виконувати кількома шляхами. Прогрівають насіння на сонці на свіжому повітрі, розстеляючи шаром 2-5 см і помішуючи. Можна прогрівати насіння при високій температурі (особливо корисно це для огірків) протягом не більше 3 год. Але вона має бути не більше ніж 50-60 °С, причому краще підвищувати поступово, починаючи з 15-20 °С і доводячи до максимуму протягом 1-2 год.
Сучасні способи обробки насіння – це дражирування та обробка мікроелементами й стимуляторами росту. Дражирування – це обволікання насіння поживними сумішами з рідкою клейкою речовиною. Дражирують зазвичай дрібнонасінні овочі. Найчастіше – насіння моркви, петрушки, цибулі, буряка, салату.
Поживна суміш виготовляється з торфу, перегною й дернової землі. Усі складові добре просушують і просівають. Як клейку речовину використовують проціджений розчин свіжого коров’яку (1 частина коров’яку на 7-10 частин води), поліакриламід (2 г на 10 л води).. До поживної органічної суміші додають мінеральні добрива: суперфосфат, азотні й калійні добрива, мікродобрива. Перед дражируванням насінини обов’язково протруюють, потім зволожують клейким розчином, доки вони не почнуть вільно відокремлюватися одна від одної. На 1 кг насіння беруть 100-150 г розчину. Потім невеликими порціями (50-100 г) додають суху суміш, причому після кожної порції насіння знову збризкують поживним клейким розчином. Операцію повторюють доти, поки насіння не буде схоже на драже завбільшки 3-4 мм – для дрібного насіння (ріпа, морква, петрушка, кріп, щавель, селера, салат, естрагон), 5-6 мм – для середнього насіння (перець, капуста, цибуля, помідори, баклажани), 10 мм і більше – для великого насіння (квасоля, горох, гарбуз, кукурудза, кавуни, дині, огірки, буряк, спаржа, ревінь, редис, редька).
Норми використання мінеральних добавок:
– насіння моркви й петрушки – 13-15 г суперфосфату на 1 кг поживної суміші;
– насіння салату – 5,5-8 г суперфосфату на 1 кг поживної суміші;
– насіння огірків – 2-3 г суперфосфату на 1 кг поживної суміші;
– насіння буряків – 4-5 г суперфосфату на 1 кг поживної суміші;
– насіння помідорів – 16-20 г суперфосфату на 1 кг поживної суміші.
Мікродобрива додають у наступних пропорціях: на 1 л розчину – 40 мг сульфату марганцю, 10 мг мідного купоросу, 40 мг борної кислоти, 300 мг молібденовокислого амонію, 200 мг сульфату цинку. На кожен кілограм насіння потрібно 4-10 кг сухої суміші й 3-5 л клейкого розчину.
Як стимулятори росту можна використовувати мікроелементи. Насіння замочують протягом доби при температурі близько 20 °С у розчині борної кислоти, марганцевокислого калію, мідного купоросу, сульфату цинку, молібденовокислого амонію, метиленового синього. Після витримки насіння в розчині його сушать і висівають.
Концентрація розчинів мікроелементів:
– борна кислота – 0,1-0,3 г на 1 л води;
– марганцевокислий калій – 0,5-1 г на 1 л води;
– мідний купорос – ОД г на 1 л води;
– сульфат цинку – 0,5 г на 1 л води;
– молібденовокислий амоній – 0,5-1 г на 1 л води;
– метиленовий синій – 0,3-0,5 г на 1 л води.
Як стимулятор росту можна використовувати витяжку з деревного попелу, яку готують у такий спосіб: 200 г деревного попілу заливають відром води, настоюють 2 доби, потім настій зливають і замочують насіння протягом 6 год. Городники використовують також сечу тварин і розчин коров’яку. 1 частина коров’яку береться на 10 частин води, 1 частина сечі – на 2-4 частини води.
Насіння огірків і помідорів можна витримувати для підвищення врожаю в розчині питної соди: 1 г соди розчиняють у 200 г води й витримують насіння протягом доби.