НІТРАТИ І ЯКІСТЬ ОВОЧІВ

Сад і город (енциклопедія)

НІТРАТИ І ЯКІСТЬ ОВОЧІВ

Найгірше зберігаються ті овочі, які перевантажені нітратами. Вони швидко чорніють, псуються, загнивають, утрачають товарні якості, у них різко погіршується смак.

Для того щоб знизити надходження нітратів у рослини, слід піклуватися про це з моменту підготовки грунту під городні культури.

Щоб знизити рівень нагромадження нітратів, потрібно вибирати оптимальні форми, дози, строки й способи внесення добрив.

Азотні та мінеральні добрива найкраще вносити у вигляді амонію сірчанокислого

(інша назва – сульфат амонію) і сечовини. Найгірше зарекомендували себе аміачна й натрієва селітра. Щоб забезпечити найефективніше засвоєння азотних добрив і знизити нагромадження нітратів, потрібно застосовувати їх у поєднанні з фосфорними та калійними туками. У сполуках мають переважати калійні добрива в такій пропорції: на 1 частину азотних добрив – 0,6 частини фосфорних туків і 1,8 частини калійних туків. Такі пропорції сприяють зниженню нітратного азоту в овочах. Кількість унесеного з азотним добривом азоту не повинна перевищувати 20 г на 1 м2.

Вносити азотні добрива слід під перекопування

ділянки. Найкраще робити це не на всій її площі, а місцями, розташовуючи добрива рядами з відстанню між ними 15-20 см. Глибина внесення азотних добрив повинна становити 10-15 см. При такому способі доза азоту знижується на 25-30 % порівняно з рівномірним унесенням добрива на ділянку. Проте ефективність добрива від цього не страждає. При місцевому внесенні азотних добрив під городні культури та редис кількість нітратів у готовій продукції зменшується на 40-60 %, при внесенні під капусту й буряк – на 20-40 % порівняно з тими ділянками, на які азотні добрива вносилися рівномірно.

Щоб у овочах і коренеплодах не накопичувалася надлишкова кількість нітратів, слід проводити підживлення азотними добривами до початку масового дозрівання коренеплодів і качанів. Залежно від кліматичних умов це найкраще робити наприкінці червня – на початку липня.

При правильному внесенні органічних добрив кількість нітратів у овочах також можна знизити. Використовують гній, компости, сидерати. Однак при неправильному внесенні гною кількість нітратів у овочах може різко збільшитися.

Найкраще знижує рівень нітратів компостування гною із соломою або торфом. Такий компост поліпшує структуру грунту, розпушує його й не дає надлишкового нагромадження нітратів. Найкращі терміни для внесення коров’ячого, свинячого, овечого гною, а також пташиного та кролячого посліду – осінь, під основне перекопування грунту. Компост готують для цього з весни.

Прекрасним засобом для підвищення рівня азоту в грунті, зниження нітратного азоту є природне добриво. Для цього в ролі попередників городніх культур на ділянку, призначена для їх вирощування, спочатку висівають боби, горох та інші бобові рослини, що містять бульбочкові бактерії.

Чудовими попередниками є також конюшина, люпин, вика. Усі ці культури мають здатність зв’язувати атмосферний азот і накопичувати його в грунті у вигляді добре засвоюваних у ньому солей. Крім того, ці рослини завдяки добре розвиненій кореневій системі й проникненню її на велику глибину, розпушують грунт і поліпшують його структуру. Для одержання найкращої якості грунту рослини-попередники в період масового цвітіння подрібнюють лопатою, а потім зелену масу перекопують. Наступного року ділянка готова для вирощування городніх культур, причому добрива можна не вносити протягом 3-4 років, що забезпечує низький уміст нітратів у овочах на весь цей період.

Знижує кількість нітратів у городніх культурах також застосування торфу. Чистий торф дає занадто кислу реакцію, тому його використовують у компостах ра30м із гноєм. Він поліпшує структуру грунту, підвищує його здатність утримувати вологу, посилює повітрообмін. Кількість нітратів у овочах після використання торф’яно-гнойового компосту невелика протягом двох років.

Дуже важливим є правильне зберігання овочів. Порушення умов зберігання, температурного режиму також може викликати підвищення вмісту нітратів.

Рівень нагромадження нітратів змінюється залежно від виду городньої культури, сорту та конкретної частини плода.

Нітрати в рослинах розподілені нерівномірно. Наприклад, кількість нітратів у черешках листя в 1,5-4 рази більша, ніж у самій листковій пластині.

Чим молодші рослини, тим більше в них накопичується нітратів.

Кількість нітратів розподіляється в різних частинах рослин у такий спосіб.

Картопля. Найменша кількість нітратів міститься в м’якоті бульби, у серцевині та шкірці їх кількість приблизно в 1,5 разу більша.

Буряк. Найбільшу кількість нітратів накопичують середина й кінчик кореня буряка. Найменше нітратів міститься в середній частині коренеплоду, велика кількість – у верхівці.

Морква. Коренеплоди моркви максимальну кількість нітратів накопичують у кінчику, верхівці та серцевині їх та їм може бути в 1,5 рази більше, ніж у коровій частині. Нітрати в корі розподілені рівномірно, а в серцевині коренеплоду їх найбільше в кінчику кореня та найменше у верхівці.

Редис. Максимальне нагромадження нітратів відбувається в нижній частині коренеплоду й у тому місці, що примикає до листя. Круглі сорти редису накопичують менше нітратів, ніж довгоплідні.

Огірки. Мінімальна кількість нітратів накопичується в насінній камері. В іншій частині плода вміст нітратів найменший у верхівці та найбільший у основі, що примикає до плодоніжки.

Кабачки. Як і інші гарбу30ві, кабачки є рекордсменами серед овочів за нагромадженням нітратів. Кількість нітратного азоту в кабачках найменша у верхівці й найбільша в плодоніжці. У патисонів нітрати накопичуються найбільше на периферії, до центру їх кількість зменшується. У всіх гарбу30вих найменшу кількість нітратів накопичують насінні камери, найбільшу – кора.

Капуста білокачанна. Білокачанна капуста накопичує нітрати у верхівці стебла та у верхніх листочках качана. У внутрішніх

І зовнішніх листочках нітратів міститься в 4,5 рази більше, ніж у середніх. Причому в зовнішніх листочках качана кількість нітратів удвічі більша, ніж у внутрішніх. У самих же листочках найменше нітратного азоту накопичує верхівка листочка (тонка частина), а найбільше – основа.

У зв’язку з тим, що найпоширенішим із овочів і найважливішим за місцем, яке він займає в раціоні, є картопля, потрібно стежити, щоб її коренеплоди не були отруєні нітратним азотом. Запам’ятайте: пізньостиглі сорти картоплі менше схильні до нагромадження нітратів, ніж скоростиглі. Знижує кількість нітратів внесення перепрілого гною під осіннє перекопування. Якщо використовується гноївка, його структурують соломою з розрахунку 1 частина соломи на 5 частин гною. Пташиний послід для добрива картоплі краще використовувати в компостах. Оптимальне поєднання – 6 частин посліду на 4 частини торфу. Такий компост уноситься під перекопування в кількості 4 кг на 1 м2.

Якщо використовують мінеральні добрива, то намагаються витримувати такі пропорцїї: 1 частина азотних добрив; 1,5 частини фосфорних добрив; 1,2 частини калійних добрив.

Сорти городніх культур з мінімальним і максимальним вмістом нітратів

— Картопля

– Низьконітратні сорти: Прем’єра, Каспар, Мона Ліза, Олев, Вітторіні, Андо, Віллу, Сулев, Істринський, Темп, Лорх.

– Високонітратні сорти: Домодідівський, Гатчинський, Невський, Фанфарі, Адретта, Приекульський, Лаймдота, Ансе.

— Морква

– Низьконітратні сорти: Шантене 2461, Бірючекутська, Піонер, Консервна, Грибовська.

– Високонітратні сорти: Артек, Лосиноостровська 13, Нантська 4.

— Капуста білокачанна

– Низьконітратні сорти: Зимівля, Подарунок, КЛМ 125.

– Високонітратні сорти: Червнева, Білоруська, Амагер 611, Слава 1305.

— Редис

– Низьконітратні сорти: Йгева, Масляний, Червоний велетень, Ранній червоний, зоря, Тепличний, Корунд, Капелла, Кварт.

– Високонітратні сорти: Жара, Борчицька, Улотра, Рубін.

— Огірки

– Низьконітратні сорти: Лель, Парад, Московський тепличний, Сюрприз, Стелла, Естафета, Манул, Марафон.

– Високонітратні сорти: Конкурент, Садко, Дельфін, Молдавський, Квітневий.

— Помідори

– Низьконітратні сорти: Ністру, Ранок, Факел.

– Високонітратні сорти: Глорія, Дзвіночок, Молдавський ранній.

— Буряк

– Низьконітратні сорти: Бордо, Однопаросткова, Сквирський дар.

– Високонітратні сорти: Єгипетська плоска.

— Петрушка

– Низьконітратні сорти: Цукрова, Звичайна, Кучерява, Ткачирулі, Патловані.

– Високонітратні сорти: Однолітня, Петкован.

— Салат

– Низьконітратні сорти: Нерон, Кальмар, Літній.

– Високонітратні сорти: Великокачанний, Фестивальний.

— Кріп

– Низьконітратні сорти: Грибовський, Лісногорський, Каскалинський, Вірменський 269, Узбецький 263.

– Високонітратні сорти: Вірменський.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,50 out of 5)


НІТРАТИ І ЯКІСТЬ ОВОЧІВ - Рослинництво


НІТРАТИ І ЯКІСТЬ ОВОЧІВ