ПОСІБНИК З ХІМІЇ ДЛЯ ВСТУПНИКІВ ДО ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ
Частина III. ОРГАНІЧНА ХІМІЯ
Розділ 17. КИСНЕВМІСНІ ОРГАНІЧНІ СПОЛУКИ
§ 17.12. Оцтова кислота
Оцтова кислота при звичайній температурі – безбарвна рідина з різким характерним запахом. При температурі, нижчій за +16,6 °С, вона твердне у вигляді кристалів, схожих на лід, внаслідок чого дістала назву льодяної оцтової кислоти. Оцтова кислота розчиняється у воді в будь-яких пропорціях. З-9%-вий водний розчин її відомий під назвою оцту, який вживають як приправу до їжі. 70-80 %-ва оцтова
Хімічні властивості. За хімічними властивостями оцтова кислота подібна до мінеральних кислот. У водних розчинах вона дисоціює на іони:
СН3СООН ⇆ СН3СОО – + Н+.
Кислотний залишок СН3СОО називається ацетат-іоном. Оскільки оцтова кислота належить до слабких електролітів, то іонів водню і ацетат-іонів утворюється мало.
Як і мінеральні кислоти, оцтова кислота взаємодіє з основами, основними оксидами і солями, що використовується для добування її солей – ацетатів.
Добування. Сучасний синтетичний спосіб добування оцтової кислоти оснований
Великого значення набуває новий спосіб добування оцтової кислоти окисненням бутану:
На відміну від процесу добування оцтової кислоти з метану, який є багатостадійним (метан -> ацетилен 4 оцтовий альдегід −>оцтова кислота), добування її окисненням бутану скорочує число стадій, що дає великий економічний ефект.
Застосування. Застосування оцтової кислоти досить різноманітне. В хімічній промисловості її використовують для виробництва пластичних мас, різних барвників, лікарських речовин, штучного волокна (ацетатного шовку), незаймистої кіноплівки та ін. Як протраву при фарбуванні тканин застосовують солі оцтової кислоти – алюмінієві, хромові та залізні. Солі оцтової кислоти використовують також для боротьби зі шкідниками сільського господарства. Оцтову кислоту вживають як приправу до їжі, а також для консервування овочів.