ДОСЛІДЖУЄМО НА УРОЦІ ТА ВДОМА
Дослід 1.
Що робили | Спостереження |
1. Приготували розчин з води об’ємом 50 мл і кухонної солі масою 15 г налили його у чашку для випарювання. 2. Поставили чашку на кільце штатива. Скляну лійку закріпили на лабораторному штативі (розширеною частиною донизу над чашкою). 3. Нагріли над полум’ям спиртівки чашку з розчином, доки вода повністю не випарується. | 3. Поява на стінках лійки крапельок засвідчить, що розчинник випаровується. 4. |
Висновок. На цій властивості розчину кухонної солі базується промислове її видобування з рапи солоних озер.
Дослід 2. Що має більшу густину – вода чи розчин кухонної солі?
Реактиви і обладнання: 2 скляні банки об’ємом 0,5 л, вода кімнатної температури, кухонна сіль, столова ложка, 2 курячі яйця.
Що робили | Спостереження |
1. Заповнили обидві посудини наполовину водою кімнатної, температури. 2. В одну додали 2 повні столові ложки кухонної 3. Помістили у кожну з посудин по курячому яйцю. | 1. В посудині з водою яйце опустилося на дно, а в посудині розчину солі тримається в товщі води. |
Висновок. Більшу густину має розчин солі у воді.
Дослід 3.
Що робили | Спостереження |
1. Одну грудочку цукру поклали у чашку з гарячою водою, іншу – у чашку з холодною | 1. Швидше розчиняється без помішування цукор в чашці з гарячою водою. |
Висновок. На швидкість розчинення впливає температура розчинника.
Відповіді.
№ 1. Розчин – однорідна суміш, утворена кількома речовинами.
Розчини поширені в природі. Це повітря й молоко, хмари і нафта, дощова і морська вода, цитоплазма клітин і кров людини та багато інших.
№ 2. Речовини, з яких утворений розчин, є його компонентами, серед яких розрізняють розчинник і розчинену речовину.
Приклади розчинів: водний розчин оцтової (етанової) кислоти; мінеральна вода – водний розчин газів (в основному вуглекислого) і неорганічних речовин; солодкий чай; фруктові соки.
№ 3. Вміст розчинених речовин менший у джерельній воді. Вода річок, озер і деяких джерел містить розчинених речовин менше 1 г в 1 літрі, тому її називають прісною. Тому що у річковій, колодязній воді можуть бути домішки побутових речовин.
№ 4. Розчини, на відміну від хімічних сполук, мають довільний склад. Розчини – це однорідні суміші.
№ 5. Розчинність речовин залежить і від розчинника, і від речовини, яку розчиняють. Так, у воді розчинність цукру висока, тоді як в олії – дуже низька. Речовина може добре розчинятися в одному розчиннику і значно гірше (або взагалі не розчинятися) в іншому. Наприклад, жири не розчиняються у воді, проте добре розчиняються у бензині.
№ 6. Розчинені речовини: цукор, йод, лаки, фарби, жири.
№ 7. Перелік розчинників: вода, спирт, ацетон, бензин.
№ 8.
Розчин | Агрегатний стан | Компоненти |
Морська вода | Рідкий | Вода, мінеральні солі |
Повітря | Газувата | Кисень, азот, вуглекислий газ, аргон |
Оцет | Рідкий | Вода, оцтова кислота |
Компот | Рідкий | Вода, цукор, фрукти |
№ 9.
В першому розчині у 100 г води розчиняється 40 г речовини, в другому – в 100 г води розчиняється 40 г речовини.
Відповідь: розчинність речовин однакова.