Сад і город (енциклопедія)
САЛАТНІ КУЛЬТУРИ
ШПИНАТ
Широко розповсюджена городня культура, дуже популярна в Європі та Північній Америці. Він був завезений до Іспанії в XI ст., звідки поширився в Європі, а в середині XVIII ст. потрапив до Росії, Містить велику кількість заліза, вітамінів групи В, йоду, вітаміну D, який є протирахітним засобом. Без шпинату не повинне обходитися меню жодного працівника розумової праці, тому що він сприяє зміцненню нервової системи, зниженню стомлюваності, підвищенню м’я30вих реакцій. У розроблених спеціальних
Шпинат – однолітня трав’яниста дводомна перехреснозапильна рослина родини лободових. Він висуває високі вимоги до родючості грунту, але добре переносить холод, дає високі врожаї, є однією зі скоростиглих городніх культур. Шпинат збирають після того, як прикоренева розетка дає 3 пари листочків, що залежно від кліматичних умов і сорту відбувається через 25-45 днів після посіву.
Шпинат висівають ранньою
Перед посівом насіння яровизують замочуванням у воді кімнатної температури на 12-20 год. Це прискорює появу сходів.
Насіння проростає і дає сходи через 8-10 днів після посіву. У зв’язку з тим, що вегетаційний період у шпинату короткий, його можна вирощувати як післяжнивну або проміжну культуру.
Перед посівом грунт звільняють від рештків попередньої культури й ретельно збирають бур’яни. Ділянку потрібно вибирати не виснажену, родючу, удобрену, ледь затінену.
Після появи сходів рослини проріджують, залишаючи після першого проріджування одну рослину на 4-5 см, а після другого – одну рослину на 10 см. Видалені рослини використовують у їжу.
Надалі шпинат регулярно поливають, грунт розпушують, стежать за тим, щоб він був чистим від бур’янів. Закінчують збирання шпинату до того, як він пустить стрілку, оскільки після цього листя грубішає, у ньому підвищується вміст щавлевої кислоти. Збирати шпинат краще рано-вранці, а після кожного збирання рослину слід поливати.
Рослини можуть витримати заморозки до -4…-8 °С, а якщо очікується своєчасне й значне випадання снігу, рослину можна залишати зимувати в грунті, тоді перший урожай одержують значно раніше.
Зрізане листя придатне до вживання 3-5 днів, якщо зберігається при температурі +2. ..+6 °С.
Рекомендовані сорти: Велетень, Вікторія.