Сад і город (енциклопедія)
БОБОВІ КУЛЬТУРИ
СОЧЕВИЦЯ
Відома як городня культура з бронзового віку. Висока врожайність, збалансований склад білків і мінеральних солей, дешевина зробили її масовим овочем, який завжди був улюбленим на столі простого народу. Страви із сочевиці калорійні, добре засвоюються, тому в давнину використовувалися в харчуванні людей, зайнятих фізичною працею, сочевична юшка була основним продуктом солдатської кухні. За радянських часів асортимент вирощуваних городніх культур був дуже збіднений, сочевиця практично
За смаковими якостями сочевиця знаходиться на першому місці серед зернових бобових культур. Вона краще розварюється, смак у неї тонший, засвоюваність вища. Сочевиця містить 35 % білків, 60 % крохмалю, 2,5 % жиру. Білки, що містяться в сочевиці, засвоюються організмом краще, ніж білки тваринного походження. Сочевиця належить до однолітніх трав’янистих рослин. Стебло виростає до 55 см залежно від умов, листя ясно-зелене або темно-зелене, закінчується
Вегетаційний період у сочевиці триває 75-115 днів. Насіння проростає при температурі. +4 °С, стійке до легких заморозків. Найкраща температура для росту й плодоносіння – +17…+22 °С. На 6-10-й день після посіву з’являються сходи, а через 45-55 днів сочевиця зацвітає та починає активно гілкуватися. Належить сочевиця до самозапильних рослин.
Сочевиця вимоглива до зволоженості грунту, але менше, ніж інші бобові. Найбільша кількість вологи необхідна їй у перший період росту та розвитку.
Ділянки під посів сочевиці мають бути розташовані на пухких суглинних і супіщаних грунтах, багатих на вапно. Небажано висаджувати її на важкі кислі й засолені грунти, у цьому випадку врожайність різко знижується.
Як і в інших бобових, на корінні сочевиці утворюються бульбочки, що містять бульбочкові бактерії. Ці бактерії зв’язують і накопичують у вигляді солей у грунті атмосферний азот, тому сочевиця е чудовим попередником для інших городніх культур. А для неї найкращими попередниками є культури, під які вносився свіжий гній, наприклад картопля або кукурудза.
Перед посівом у грунт вносять фосфорні добрива та сірчанокислий калій. Можна вносити їх і восени, під перекопування. Коли температура грунту на глибині 4-5 см підніметься до +5..+6 °С, беруться до посіву. Схема посіву – рядами з міжряддями 10- 15 см, глибина посіву – 3-5 см, норма посіву залежить від величини насіння. Вона становить 250-270 насінин на 1 м2 для великого насінного матеріалу й 270-320 насінин на 1 м2 для дрібного насінного матеріалу. Перед посівом грунт культивують, а після цього прикопують, щоб сочевиця краще проростала.
Після появи сходів проводять культивацію, надалі регулярно просапують рослину та в разі потреби поливають. Догляд за сочевицею потрібно проводити в другій половині дня, тому що вранці рослини бувають дуже тендітними та легко ушкоджуються.
Плоди сочевиці дозрівають нерівномірно, спочатку доспівають боби, розташовані якнайнижче, а верхні – в останню чергу. Збирають сочевицю тоді, коли нижні й більшість середніх бобів досягнуть товарної спілості. Зелене насіння залишають дозрівати у валках.
Рекомендовані сорти: Білоцерківська 24, Дніпропетровська З, Новий Місяць, Петровська 4/105, Талліннська 6, Пензенська 14, Петровська ювілейна, Степова 244.