УРОК 21
Тема. Вітаміни як компоненти їжі, їхня роль в організмі
Мета: формувати поняття про вітаміни, їх види, роль в організмі людини, вміст у продуктах харчування, особливості збереження вітамінів у продуктах, надлишок і нестачу вітамінів у організмі.
Обладнання: роздавальний матеріал, мультимедійний проектор, комп’ютер.
Тип уроку: ВНМ(Д).
Форми роботи: лекція з електронною презентацією, прийом “Мікрофон”.
ХІД УРОКУ
I. Організація класу
II. Оголошення теми й мети уроку
III. Актуалізація опорних знань
Прийом
Я знаю про вітаміни.
IV. Мотивація навчальної діяльності
На початку наукових досліджень проблем харчування дійшли висновку, що важливий тільки “енергетичний уміст” і добре засвоювані “поживні” речовини з харчових продуктів. Тому, наприклад, із хлібу чи зерен рису почали видаляти компоненти, що важко перетравлюються, і пишатися білосніжним борошном і білосніжним рисом. Але через це виникли специфічні розлади здоров’я людини: паралічі, парези й інші порушення.
Таких симптомів не було в людей, які харчувалися менш очищеними продуктами.
Тоді
Отже, для підтримання нормальної життєдіяльності організму, крім білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин і води, потрібні вітаміни. Цим терміном називають групу речовин їжі, що належать до різних класів органічних сполук. Деякі з них синтезуються в організмі людини. Вони мають сильний і певною мірою специфічний вплив на процеси обміну. Вітаміни діють у дуже невеликих кількостях.
V. Вивчення нового матеріалу
Вітаміни – органічні речовини, що надходять до організму людини з їжею й забезпечують нормальний обмін речовин, його фізіологічне функціонування. Тому особливо важливо, щоб вітаміни регулярно надходили до організму з їжею. Значення їх у процесі життєдіяльності дуже велике.
Більшість вітамінів доповнюють склад ферментативних систем, що беруть участь у вуглеводному, жировому, білковому та інших видах обмінів. Деякі з них, наприклад вітамін Д, перетворюються на гормоноподібні речовини, які також беруть участь у регуляції біохімічних процесів у організмі. Таким чином, кожен вітамін відіграє свою, тільки йому відведену роль в організмі людини.
На сьогодні відомо близько 20 різних вітамінів, які поділяються на дві групи:
За нормального раціону й здорового способу життя потреба у вітамінах задовольняється природним шляхом. Однак узимку й навесні відчувається нестача вітамінів, що спричиняє гіповітамінози. Надлишок вітамінів – гіпервітаміноз – буває дуже рідко.
Одноманітне харчування, бідне на натуральні рослинні продукти, призводить до виникнення захворювання – авітамінозу.
Вітамін А – ретинол
Він міститься в рибі, морепродуктах, абрикосах, печінці. Цей вітамін забезпечує нормальний стан шкіри і слизових оболонок, поліпшує зір, імунну систему.
Вітамін Д – кальциферол
Холекальциферол
Вітамін Д називають протирахітичним, бо за його дефіциту розвивається рахіт. Це захворювання проявляється в ранньому дитинстві й супроводжується порушенням утворення кісткової тканини внаслідок зменшення в ній кальцій – і фосфоровмісних солей. Кістки викривляються. Запізнюється й порушується утворення зубів. Кальциферол міститься в жовтках яєць, вершковому маслі, найбільше в риб’ячому жирі. Він також утворюються в шкірі під впливом ультрафіолетових променів сонця.
Вітамін B1 – тіамін
Вітамін В1 міститься в рисі, овочах, м’ясі птиці. Він зміцнює нервову систему, пам’ять, поліпшує травлення.
Вітамін B2 – рибофлавін
Вітамін В2 міститься в молоці, яйцях, капусті броколі. Він зміцнює волосся, нігті, позитивно впливає на стан нервової системи.
Вітамін РР (вітамін В3) – нікотинова кислота
Вітамін РР міститься у хлібі грубого помелу, рибі, горіхах, овочах, м’ясі, сушених грибах. Він регулює кровообіг і рівень холестерину.
Вітамін В6 – піридоксин
Вітамін В6 міститься в цільному зерні, яєчному жовтку, пивних дріжджах, квасолі. Сприятливо впливає на функції нервової системи, печінки, кровотворення.
Вітамін В5 – пантотенова кислота
Вітамін В5 міститься у квасолі, цвітній капусті, яєчних жовтках, м’ясі. Він регулює функції нервової системи й рухову функцію кишечнику.
Вітамін B12 – кобаломін
Вітамін В12 міститься в м’ясі, сирі, морепродуктах. Він сприяє кровотворенню, стимулює ріст, добре впливає на стан центральної та периферійної нервової системи.
Вітамін В9 – фолієва кислота
Вітамін В9 міститься в савойській капусті, шпинаті, зеленому горошку, дріжджах, печінці. Він необхідний для росту й нормального кровотворення.
Вітамін Н – біотин
Вітамін Н міститься в яєчному жовтку, помідорах, неочищеному рисі, соєвих бобах. Він впливає на стан шкіри, волосся, нігтів і регулює рівень цукру в крові.
Вітамін С – аскорбінова кислота
Вітамін С міститься в шипшині, солодкому перці, чорній смородині, обліписі. Цей вітамін корисний для імунної системи, сполучної тканини, кісток, сприяє загоєнню ран.
Вітамін Е – токоферол
Вітамін Е міститься в горіхах і рослинних оліях, захищає клітини від вільних радикалів, впливає на функції статевих і ендокринних залоз, сповільнює старіння.
Вітамін К – філохінон
Вітамін К міститься у шпинаті, салаті, кабачках і білій капусті. Він регулює зсідання крові.
Вітамін | Добова потреба | Прояви авітамінозу | Прояви гіпервітамінозу |
А | 400-1000 мкг | Куряча сліпота | Каротинемія |
Д | 10-25 мкг | Рахіт | Гіперкальціурія |
В1 | 1,4-2,4 мг | Бері-бері | Не характерно |
В2 | 2-4 мг | Арибофлавіноз | Не характерно |
РР(В3) | 9-15 мг | Пелагра | Гіперемія |
В6 | 1,6-1,8 мг | Судоми, анемія | Алергічні реакції |
В5 | 8-10 мг | Порушення функцій ЦНС | Не характерно |
В12 | 2-5 мкг | Недокрів’я | Серцева недостатність, набряк легенів |
В9 | 0,2-0,4 мг | Псоріаз, мегалобластична анемія | Диспепсія, підвищена збудливість ЦНС |
Н | 0,3 мг | Ураження шкіри | Не характерно |
С | 75-100 мг | Цинга | Діарея |
Е | 12 мг | Зниження функцій статевих залоз | Погіршення зору |
К | 1-2 мг | Зниження зсідання крові | Гемолітичний синдром |
Потрібно пам’ятати, що вітаміни можуть руйнуватися під час кулінарної обробки продуктів харчування. Так, під час варіння м’яса руйнується 50 % вітамінів групи В. У рослинних продуктах під час термічної обробки 20 °% вітамінів групи В. Вітамін С руйнується на повітрі, коли овочі та фрукти почищені, тому їх потрібно нарізати перед варінням і класти в емальований посуді з гарячою водою. Кришку каструлі під час варіння потрібно закрити. Добре зберігаються вітаміни за низької температури.
VI. Підсумок уроку
Прийом “Мікрофон”
Я знаю про вітаміни…
VII. Домашнє завдання
Підготувати етикетки до продуктів харчування.