ХІМІЯ – Комплексна підготовка до зовнішнього незалежного оцінювання
РОЗДІЛ III. ОРГАНІЧНА ХІМІЯ
14. Синтетичні високомолекулярні речовини і полімерні матеріали на їхній основі
14.5. Значення полімерів у суспільному господарстві та побуті Поняття про синтетичні волокна1
Основними типами полімерних матеріалів є пластичні маси, каучуки і гуми, волокна, лаки, фарби, клеї, іоннообмінні смоли.
14.5.8. Біополімери
Біополімери мають надзвичайне біологічне значення, вони становлять основу структури і життєдіяльності живих організмів
1. Полісахариди:
– целюлоза (деревина листяних порід дерев містить до 40% целюлози, хвойних – до 60, а бавовна – до 90%);
– крохмаль (бульби, плоди і насіння різних рослин можуть містити його до 70 %);
– глікоген (тваринний цукор, який накопичується у печінці та м’язах);
– хітин і хітозан – нітрогеновмісні полісахариди, компонент зовнішнього скелета членистоногих і деяких безхребетних,
– лігнін (у деревині міститься 20-35 % лігніну)1 останнім часом широко використовують у виробництві ентеросорбентів;
– пектини – полісахариди, які містяться в усіх рослинах (визначаючи їхній тургор), але найбільше їх у фруктах і деяких водоростях;
– агар-агар міститься у деяких червоних і бурих водоростях; використовують у харчовій промисловості та мікробіології як високоякісний желеутворювач.
2. Білки. Розрізняють:
А) за хімічним складом: прості (протеїни) і складні (протеїди);
Б) за фізіологічними функціями:
– каталітичні;
– структурні;
– захисні;
– регуляторні;
– сигнальні;
– транспортні;
– запасні;
– рецепторні;
– моторні;
В) за формою:
– фібрілярні (третинна або четвертинна структура має форму джгута);
– глобулярні (третинна або четвертинна структура має форму клубка).
3. Нуклеїнові кислоти (ДНК, РНК), за допомогою яких у живих організмів здійснюється:
А) збереження і передача генетичної інформації;
Б) матричний синтез макромолекул ДНК, РНК і білка.
Розрізняють первинну (розгорнуту) і вторинну (компактну, спіральну) структуру нуклеїнових кислот.
4. Латекс (від лат. latex – рідина, сік) – сік деяких рослин, рідкий вміст “молочних” судин. Буває прозорим, молочно-білим, жовтувато-коричневим, жовтим або оранжевим. У латексі рослин родин Молочайних, Тутових, Айстрових та інших розчинені та суспендовані вуглеводи, білки, глікозиди, солі, ефірні олії. Деякі рослини родини Макових містять велику кількість алкалоїдів, а динне дерево – фермент папаїн. Характерними компонентами латексу гутаперчоносних і каучуконосних рослин є смоли, гутаперча, каучук.
________________________________________________________________
1 Із часом, розкладаючись, виділяє приємний (ванільний) запах.