Сад і город (енциклопедія)
ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ОКРЕМИХ
ГОРОДНІХ КУЛЬТУР
ДАЙКОН
Інакше дайкон називають китайською або японською редькою. Цей коренеплід містить солі калію, кальцію, вітамін С, ферменти, глікозиди й фітонциди. За смаком схожий на редьку, але через відсутність редькових олій не має характерної гостроти та гіркоти. Унікальна лікувальна властивість дайкона в тому, що він здатний розчиняти камені в печінці й у нирках.
Дайкон, на відміну від інших коренеплодів, може рости на важких глинистих грунтах, але для
Вирощують дайкон із насіння, яке висівають у 2 ряди з відстанню між ними 60-70 см і відстанню між рослинами 20-25 см, Формують грядки завширшки 1-1,4 м, на кожній грядці роблять 2 ряди. Роблять гнізда завглибшки 3-5 см, і в кожне висівають 2-3 насінини. На 5-7-й день насіння дає сходи. Проріджування проводять у фазі 1-2 справжніх листочків, залишаючи найбільш розвинену рослину. Якщо при проріджуванні видалені рослини виявляються досить життєстійкими, їх можна
Доглядають за дайконом так само, як за редькою та ріпою. Його регулярно просапують, перший раз розпушують глибоко, наступні розпушування роблять поверхневими. Регулярно поливають. Якщо грунт родючий, то дайкон не потребує підживлювання.
Збирають дайкон через 40-70 днів після садіння, у суху погоду, висмикуючи за бадилля. Якщо грунт важкий, його потрібно підкопувати лопатою, адже соковиті коренеплоди легко ламаються. Зберігають його при температурі 0…+5 °С, пересипаючи піском.
Щоб рослини утворили повноцінні коренеплоди, слід ураховувати, що дайкон – культура довгого дня. При тривалості світлового дня більше 10-12 год він іде в ріст, зацвітає й дає плоди, а формування коренеплодів уповільнюється. Тому, якщо дайкон висаджують рано, світловий день потрібно штучно скорочувати. Найкраще садити дайкон так, щоб коренеплоди почали утворюватися з другої половини літа. Як наслідок – зменшення кількості рослин зі стрілками та підвищення урожайності. Якщо ж рослина дала стрілку, це позначиться на величині коренеплоду, але не змінить його смаку. 3 1м2 одержують 5-10 кг коренеплодів.
Рекомендовані сорти: Ікло слона (літня редька), Дайкусин, Гріннек, Міясиге, Блу скай.