ДОТИК – АНАЛІЗАТОРИ. ОРГАНИ ЧУТТЯ – ЛЮДИНА ТА ЇЇ ЗДОРОВ’Я

Довідник з біології

ЛЮДИНА ТА ЇЇ ЗДОРОВ’Я

АНАЛІЗАТОРИ. ОРГАНИ ЧУТТЯ

ДОТИК

Дотик – це сприйняття форми, величини, густини, темпе­ратури різних предметів. Збудження від рецепторів, розташова­них в шкірі, передається в спинний мозок і потім в центральний відділ аналізатора – зону шкірно-м’язового відчуття. Ця зона розташована в задній центральній звивині тім’яної частини кори, де формується відчуття і складається уявлення про предмет, об’єкт. Найбільш багаті рецепторами губи, кінчики язика і паль­ців, долоні. Важливе значення має також м’язове відчуття, яке дозволяє людині орієнтуватися в темноті, визначати положення тіла. Рецептори м’язового відчуття розташовуються в м’язах, зв’язках, сухожиллях і на суглобових поверхнях.


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4,50 out of 5)


ДОТИК – АНАЛІЗАТОРИ. ОРГАНИ ЧУТТЯ – ЛЮДИНА ТА ЇЇ ЗДОРОВ’Я - Довідник з біології


ДОТИК – АНАЛІЗАТОРИ. ОРГАНИ ЧУТТЯ – ЛЮДИНА ТА ЇЇ ЗДОРОВ’Я