ПЕРЕВІРКА ЯКОСТІ КОРМОВИХ ЗАПАСІВ – особливо необхідна в осінньо-зимовий період. У весняно-літній період особливих вимог до якості кормів немає, тому що в цей період бджолам доступна вода, і вони можуть споживати її в достатній кількості та прочищати кишечник. При недостачі корму в цей період бджоли можуть споживати неповноцінні корми (цукор, сиропи тощо) без будь-яких важких наслідків. Але виробіток пасіки, сила сімей у весняний період залежать від якості зимових кормів, на яких утримувалися бджоли.
П. я. з. на зимівлю зводиться до того,
Пасічники зазвичай використовують органолептичний метод для визначення ботанічних сортів меду та знають, які з них швидше кристалізуються. Восени, заміняючи падевий або схильний до швидкої кристалізації мед на цукровий сироп, вони дають його задовго до організації клубу бджіл, щоб сім’ї встигли переробити його на цукровий мед. Цукровий сироп, складений бджолами без переробки на стільники, швидко кристалізується, і зимівля буде неблагополучною.