Розділ 2. РІЗНОМАНІТНІСТЬ РОСЛИН
Тема 3. ВІДДІЛ ГОЛОНАСІННІ
§ 42. СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ РОСЛИНИ КЛАСУ ДВОДОЛЬНІ
Соняшник – рід рослин родини Складноцвіті. До нього належить близько 100 видів рослин, серед яких є й однорічні, і багаторічні. Найбільше господарське значення має соняшник, сорти якого виводили з метою підвищення вмісту олії. Є і декоративні види соняшника. Взагалі, на початку ця заокеанська культура поширювалася як декоративна. І тільки майже через 200 років після появи соняшника у Європі з нього почали отримувати олію.
За морфологічними особливостями соняшник – однорічна теплолюбна, вологолюбна, швидкоростуча рослина з дерев’янистим, переважно нерозгалуженим стеблом заввишки 120-150 см. Листки великі, суцвіття кошик. По краю суцвіття – безплідні та без нектару жовті язичкові квітки, які приваблюють комах-запилювачів, а всередині – двостатеві трубчасті квітки.
З них утворюються плоди – сім’янки зі шкірястим оплоднем, який не зростається з насіниною.
Картопля. Ця рослина належить до роду Паслін родини Пасльонові
Мал. 91. Картопля (1); капуста (2)
Трав’яниста тепло-, світло – та вологолюбна рослина. Картопля потребує старанної обробки грунту. Її вирощування ускладнюється боротьбою зі шкідниками. Розвиток, залежно від сорту, може тривати від 60 до 180 днів. Стебло заввишки 80-100 см, має до 8 пагонів у кущі. На нижній частині стебла утворюються підземні бульбоносні пагони, що звуться столонами. На кінцях зав’язуються бульби картоплі, заради яких її й вирощують. Ця особливість відображена в науковій назві картоплі – паслін бульбистий. Рослина самозапильна. Плід – ягода.
Картопля – цінна культура, вміст крохмалю в деяких її сортах сягає 30%. Розмножують картоплю, здебільшого, вегетативно – бульбами. Для виведення нових сортів її вирощують із насіння.
Капуста (мал. 91, 2). За капусту віддасть голос і кулінар, і лікар, бо немає більш корисного овоча на нашому столі. “Борщ та капуста – так хата не пуста” – в українській народній приказці підкреслена роль цієї рослини в харчуванні. Її використовують для лікування печінки, опіків, виразок, екземи. Особливо багата вона на вітаміни (С, А, Е, В) та солі Кальцію. Хто вживає багато капусти, той має гарні зуби.
Капуста – дворічна трав’яниста рослина, вологолюбна та холодостійка.
Вирощувати її стали більш ніж 4 тисячі років тому в країнах Середземномор’я. Філософ Піфагор був одним із перших її офіційних селекціонерів. І до наших днів відомий виведений ним сорт. Головні різновиди капусти: білоголовкова, цвітна, брюссельська, кольрабі – мають безліч сортів. У дикорослому вигляді капуста й зараз зустрічається на берегах Середземномор’я.
Цукровий буряк. Належить до роду Буряк родини Лободові. Трав’яниста холодостійка рослина з прикореневою розеткою м’ясистих листків. У перший рік утворюється потовщений корінь (коренеплід), а на другий – висаджений коренеплід дає квітконосні пагони. Запилення перехресне за допомогою вітру.
Плоди зростаються в супліддя, з яких при проростанні з’являються по декілька молодих сходів. Робота з формування сходів цукрового буряку дуже важка і потребує ручної праці.
В Україні виведено сорт цукрового буряка з одним плодом у суплідді. Це дає змогу вирощувати його на великих площах механізованим способом.
Вміст цукру в коренеплодах деяких сортів перевищує 20 %. В Україні цукровий буряк є однією з головних (після пшениці) сільськогосподарських культур, а цукроваріння – провідна галузь харчової промисловості України.
До найважливіших сільськогосподарських культур України класу Дводольні належать картопля, капуста, соняшник, цукровий буряк, які є не тільки овочевими, але й технічними культурами.