Сад і город (енциклопедія)
НАСІННЯЧКОВІ КУЛЬТУРИ
ЯБЛУНЯ
Одне з найпоширеніших насіннячкових плодових дерев. Яблука відзначаються чудовим смаком, гарною стійкістю, зберігають вітаміни протягом тривалого часу, можуть використовуватися у свіжому вигляді, сушеному, консервованому. З яблук у домашніх умовах легко приготувати соки й алкогольні напої. У яблуках міститься велика кількість аскорбінової кислоти, пектинів, мінеральних речовин. Вони сприяють зміцненню стінок кровоносних судин, підвищують опірність людського організму
З різних культурних форм яблуні в саду вирощують дерева, які є сильнорослими, середньорослими та слаборослими сортами. Яблуня, щеплена на сіянці, сягає 12-14 м у висоту, а щеплена на підщепах має висоту від 2 до 6,5 м. У середньому яблуня живе 50 років, а при гарному догляді й високій якості грунту – до 150 років. Але повноцінне плодоносіння триває 35-50 років на сіянцевих підщепах і 20-25 років на слаборослих підщепах.
Плодоносіння в яблуні залежно від сорту й підщепи настає на 3-13-й рік після садіння. З одного дерева в період повного плодоносіння одержують 100-150 кг яблук,
Однак багато сортів яблунь повноцінно плодоносять 1 раз на 2- 3 роки, причому чим старше дерево, тим сильніше виражена періодичність плодоносіння.
Яблуня цвіте зазвичай у травні. Квітки в неї двостатеві, потребують сортів-запильників, тому що яблуні – перехреснозапильні рослини. Запилюється яблуня комахами.
Коренева система яблуні розташована відносно неглибоко, основна маса припадає на шар 20-70 см, тому в суворі зими яблуні необхідно мульчувати, щоб уберегти коріння від відмерзання. Надземна ж частина яблуні досить добре переносить зиму. Загартовані сорти витримують морози -25…-40 °С.
Яблуня належить до світлолюбних і вологолюбних рослин, але не переносить близького залягання грунтових вод. Оптимальний рівень грунтових вод на ділянці під яблуню – 1,5-2 м від поверхні. Яблуні не занадто вимогливі до грунтів, добре ростуть на опід30лених чорноземах, сірих лісових грунтах, дерново-слабопід30листих. За структурою грунт має бути легким або середньоважким.