Довідник з біології
ЛЮДИНА ТА ЇЇ ЗДОРОВ’Я
ТРАВНА СИСТЕМА
ЗМІНА ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН У КИШЕЧНИКУ. ВСМОКТУВАННЯ.
У тонкому кишечнику відбуваються два види травлення: порожнинне і пристінкове. Слизова тонкого кишечнику виділяє кишковий сік, який містить 22 ферменти, котрі розщеплюють різні компоненти їжі. У цьому відділі кишечнику травлення в основному закінчується. У товстому кишечнику за участю бактерій відбувається розщеплення клітковини.
Всмоктування – складний фізіологічний процес, який протікає переважно в тонкому
Процес травлення триває у людини від однієї до трьох діб, з яких більший час доводиться на пересування залишків їжі по товстому кишечнику. У цьому відділі відбувається всмоктування води, мінеральних солей, а також низки отруйних для організму речовин, що утворюються в результаті гниття залишків білків. Мікрофлора товстого кишечнику розкладає неперетравлені залишки їжі, синтезує вітаміни К і групи В, пригнічує діяльність патогенних мікроорганізмів і бере активну участь у обміні речовин. У товстому кишечнику формуються калові маси, Що через анальний отвір періодично виводяться з організму.