ЦУКРОВИЙ СИРОП – розчин цукру й води різної концентрації, залежно від сезону й мети його використання. Сироп дають бджолам при відсутності медяних кормових запасів, при заміні неякісного меду, для стимуляції яйцекладки матки, при дресируванні бджіл і даванні сім’ї лікарських препаратів. Ц. с. може бути густим (2 частини цукру на 1 частину води), середньої густоти(1:1 води й цукри), рідким(1 частина цукру на2частини води).
Густий сироп згодовують бджолам при поповненні кормових запасів; дають його великими одноразовими порціями восени, узимку
Щоб приготувати Ц. е., у киплячу воду спочатку засипають невелику частину цукру, ретельно перемішують доти, доки він не розчиниться, а потім всипають решту. Посуд з вогню не знімають і стежать, щоб цукор не пригорів. Як тільки весь цукор розчиниться (не доводять до кипіння), посуд знімають із вогню й сироп прохолоджують
Ц. с. можна давати в суміші з пергою, дріжджами, молоком й іншими замінниками перги.
Ц. с., що дається перед зимівлею бджіл, згодовують заздалегідь, до холодів, щоб бджоли встигли переробити його на мед до формування зимового клубу.