Сад і город (енциклопедія)
ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ОКРЕМИХ
ГОРОДНІХ КУЛЬТУР
ПЕРЕЦЬ
Батьківщина перцю – тропіки й субтропіки Центральної та Південної Америки. Індіанці споживали його задовго до того, як про цю рослину довідалися європейці. Перша країна, куди був завезений перець у XV столітті, – Іспанія, а відтіля він поширився по всій Європі. До XVII століття відомі були тільки гострі сорти перцю, а потім в Угорщині та Болгарії були виведені солодкі сорти, які завоювали величезну популярність. У перці міститься багато легких
Перець – однолітня трав’яниста рослина, самозапильна, належить до родини пасльонових. Вимогливий до тепла й вологи,
У зв’язку з тим, що перець – теплолюбна культура, його висаджують розсадою. Насіння на розсаду висівають при температурі від 21 до 28 °С.
Перець не переносить похолодання, навіть найлегші заморозки призводять до масової загибелі рослин.
Важлива умова для вирощування перцю – добра зволоженість грунту, тому що ця культура не переносить навіть короткочасного пересихання та перегрівання грунту. Ріст рослин припиняється, зав’язь опадає, плоди не утворюються або виростають дуже дрібними, неправильної, нехарактерної для сорту форми.
Перець потрібно висаджувати на родючому грунті, без надлишку азоту, тому як попередників не можна використовувати бобові. Найкраще вирощувати перець після огірків, кабачків, патисонів, ранньої капусти, повертаючи на колишнє місце не раніше, ніж через 3-4 роки. Ділянки вибирають відкриті, добре освітлені й такі, що прогріваються сонцем.
Перед переконуванням грунту вносять перегній і суперфосфат. На 1 м2 витрачають 2,5-3 кг перегною та 400-500 г суперфосфату. Перед глибоким розпушуванням грунт удобрюють аміачною селітрою.
Розсада до моменту садіння повинна мати вік 60-65 днів і утворити 6-7 справжніх листочків. Висаджують її, коли мине загроза весняних заморозків, а температура встановиться на рівні не нижче +13…+15 °С. Перед садінням розсаду загартовують, витримуючи на відкритому повітрі, висаджують у добре зволожений грунт із таким розрахунком, щоб поверхня грунту знаходилася на відстані 1-1,5 см від кореневої шийки. Відстань між рослинами в ряді для солодких сортів перцю має бути 20-25 см, а між рядами – 50-60 см, або розраховують площу живлення так, щоб на 1 рослину припадала ділянка 70×15 см або 70×30 см – на 2 рослини при саджанні їх в одну лунку.
Через 3-4 дні після садіння розсаду перевіряють, видаляють загиблі та ослаблені рослини, підсаджують до них нові й добре поливають. На момент формування 5-8-го справжнього листочка проводять пасинкування й прищипування.
Надалі догляд, за рослинами перцю здійснюють так само, як і за помідорами, приділяючи особливу увагу підтримуванню вологості грунту на необхідному рівні. Грунт систематично розпушують, рослини просапують. Протягом вегетаційного періоду проводять кілька підживлювань. Під час першого, яке проводять за 10-15 днів після садіння розсади у відкритий грунт, витрачають на 1 м2 15 г аміачної селітри, 20 г суперфосфату й 5 г калійної солі. Потім, залежно від стану рослин, підживлювання повторюють, однак азотні добрива вже не використовують, тому що вони підсилюють нарощування зеленої маси, перешкоджаючи утворенню плодів. За 1,5-2 тижні до дозрівання перець перестають поливати.
Збирають перець у міру дозрівання, а солодкі сорти в недоспілому вигляді кожні 3-4 дні. Щоб плоди добре збереглися, їх слід збирати ра30м із плодоніжками.
Рекомендовані сорти: Ювілейний 307, Подарунок Молдови, Новогогошари, Гогошари місцевий, Новочеркаський 35, Вікторія, Кристал, Рубіновий.