ПРО ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ. ПРАКТИЧНА РОБОТА. ВИЗНАЧЕННЯ ТЕРМІНУ ПРИДАТНОСТІ ТА УМОВ ЗБЕРІГАННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ЗА ЇХ МАРКУВАННЯМ

Мета: ознайомити учнів із причинами харчових отруєнь; пояснити небезпеку самолікування харчових отруєнь; навчати школярів визначати термін придатності харчових продуктів за маркуванням; пояснити небезпеку придбання продуктів харчування на стихійних ринках; розвивати мислення, мовлення; виховувати самостійність, обережність.

Хід уроку

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

Гра “Вільний мікрофон”

– Розкажи про користь вітамінів. Наведи приклади продуктів, багатих на вітаміни.

– Для чого

людині потрібні мікроелементи?

– Назви продукти харчування, які ти вживаєш. У яких з них містяться вітаміни А, В, С?

III. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ І МЕТИ УРОКУ

– Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся, як розпізнавати якість продуктів харчування за певними ознаками.

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1. Робота за підручником (с. 43-44)

– Якою повинна бути їжа?

– Яку їжу необхідно споживати щодня?

– Коли треба їсти?

– Що завдає шкоди здоров’ю?

– Якими повинні бути продукти?

– Розгляньте фотографії на с. 43. Де слід купувати продукти?

– Назвіть продукти, яким треба віддавати

перевагу.

– Що таке штучна їжа?

– Доведіть, що чіпси, сухарики, солодкі газовані напої тощо не варто споживати.

– Розгляньте фотографії нас. 44. На що слід звернути увагу?

– Назвіть ознаки отруєння. Що слід негайно зробити за таких ознак?

– Що потрібно зробити до приїзду лікарів?

Пам’ятайте! Самотужки лікувати харчові отруєння небезпечно для життя!

2. Фізкультхвилинка

V. УЗАГАЛЬНЕННЯ Й СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ

1. Повідомлення вчителя

– З давніх-давен люди харчувалися натуральними продуктами: молоком, яйцями, свіжою городиною. Натуральні продукти смачні та корисні для здоров’я. На жаль, вони швидко псуються, їх не можна довго зберігати і перевозити на великі відстані.

Тому люди почали використовувати різні способи подовжити термін зберігання цих продуктів, зокрема, винайшли харчові добавки: консерванти, барвники, підсилювачі смаку та ароматизатори.

Важливо пам’ятати, що часте вживання продуктів із харчовими добавками може завдати шкоди здоров’ю. Тому намагайся не купувати:

– продукти з надто тривалим терміном використання;

– продукти з неприродно яскравим забарвленням, у тому числі й підфарбовану солодку воду;

– продукти зі смаковими добавками, наприклад, чипси та сухарики. Запам’ятайте! Надавайте перевагу свіжим натуральним продуктам.

2. Робота з пам’яткою “Як запобігти харчовим отруєнням” (додаток)

– Розкажіть, як ви розумієте кожен пункт цієї пам’ятки.

Як запобігти харчовим отруєнням

– Мити руки перед прийомами їжі.

– Ретельно мити овочі та фрукти.

– Не куштувати недозрілих чи незнайомих плодів.

– Не вживати продуктів, що мають неприємний смак і запах.

– Зберігати готові страви у холодильнику.

– Не вживати продуктів із простроченим терміном придатності. Запам’ятайте! Відчувши ознаки харчового отруєння, негайно скажіть про це дорослим.

3. Продовження роботи за підручником (с. 45-47)

– Про що ви дізналися у статті для допитливих?

1) Гра “Так чи ні?”.

Робота в парах

Один учень читає перші чотири твердження, а інший відповідає “так” чи “ні”. Потім учні міняються ролями.

– їсти потрібно через кожні 5 годин. Так чи ні?

– Молоко слід уживати щодня. Так чи ні?

– Смажені продукти корисні для здоров’я. Так чи ні?

– їсти треба в один і той самий час. Так чи ні?

– Овочі і фрукти треба їсти щодня. Так чи ні?

– Кожного дня треба їсти солодощі. Так чи ні?

– Натуральні продукти корисні для здоров’я. Так чи ні?

– Продукти харчування можна купувати на будь-якому ринку. Так чи ні?

2) Робота над рецептами-загадками.

– Прочитайте рецепти-загадки Віолетти Дворецької та назвіть страви. (Салат, борщик)

– Яка ваша улюблена страва? Дізнайтеся у батьків її рецепт. Розкажіть його в класі. Чи намагалися ви її приготувати?

4. Практична робота

– Термін та умови зберігання зазначають на упаковках усіх харчових продуктів.

– За написами на упаковці продуктів, наприклад, молока, сиру, крупи тощо, визначте термін їх придатності та умови зберігання.

Запам’ятайте! Дотримуйтеся умов і термінів зберігання харчових продуктів.

VI. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ. РЕФЛЕКСІЯ

Бесіда

– Що ви робите, коли купуєте продукти у магазині?

– Як перевірити термін придатності харчових продуктів?

– Чому небезпечно купувати продукти харчування на стихійних ринках?

– Назвіть причини харчових отруєнь.

– Чим небезпечне самолікування харчових отруєнь?

– Що слід негайно робити у разі виявлення ознак харчового отруєння?

– Як надавати першу допомогу при харчових отруєннях?


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)


ПРО ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ. ПРАКТИЧНА РОБОТА. ВИЗНАЧЕННЯ ТЕРМІНУ ПРИДАТНОСТІ ТА УМОВ ЗБЕРІГАННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ЗА ЇХ МАРКУВАННЯМ - Плани-конспекти уроків по валеології


ПРО ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ. ПРАКТИЧНА РОБОТА. ВИЗНАЧЕННЯ ТЕРМІНУ ПРИДАТНОСТІ ТА УМОВ ЗБЕРІГАННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ЗА ЇХ МАРКУВАННЯМ