Сад і город (енциклопедія)
ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ ОКРЕМИХ
ГОРОДНІХ КУЛЬТУР
РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВИРОЩУВАННЯ ОЗИМОГО ЧАСНИКУ
Озимий часник краще вирощувати на грядках. За місяць до висаджування під перекопування вносять органічні й мінеральні добрива з розрахунку 1 відро перегною або компосту, столова ложка подвійного суперфосфату, 2 столові ложки сульфату калію, 2 склянки деревного попелу на 1 м2. Після цього проводять глибоке перекопування, боронування, ділянку поливають. Зубки, головки першого року та бульбочки озимих сортів
Навесні, як тільки
У період активного росту й розвитку часник поливають раз на тиждень із розрахунку 12-15 л на 1 м2. Протягом вегетаційного періоду проводять ще 2 підживлювання. Перше підживлювання проводять у середині – наприкінці травня органічним добривом, можна використовувати суміш розчину курячого посліду (8 столових ложок на 10 л води) і нітрофоски (1 столова ложка). Підживлюють із розрахунку 5 л води на 1 м2. Через 10-15 днів проводять друге підживлювання фосфорно-калійними добривами.
Ознакою дозрівання не стрілкуватих сортів є масове пожовтіння й вилягання листя. Часник слід збирати відразу, починаючи з однозубок, вирощених із бульбочок. Потім збирають багатозубкові головки часнику. Збирання стрілкуватого часнику починають, коли обгортка суцвіття розтріскується, верхня луска стає сухою. Після збирання часник на тиждень залишають на грядці для просушування, потім обрізають, залишаючи 2-2,5 см, ще раз просушують при температурі 26-30 °С протягом 3-5 днів. На відміну від часнику, призначеного на насінний матеріал, часник, призначений у їжу, зберігають при температурі +2…+3 °С.