Урок 4. ХАРЧУВАННЯ І ЗДОРОВ’Я
Мета: ознайомити учнів зі змістом розділу II “Фізична складова здоров’я”; формувати уявлення про складові їжі; розширити знання про вітаміни, мінеральні речовини, воду, розкрити їхнє значення для здоров’я людини; розвивати вміння вибирати корисні для здоров’я продукти; виховувати навички здорового харчування.
Обладнання: глобус, паперові кружечки, слайди або малюнки продуктів харчування, тексти до теми.
Попередня робота.
– Заздалегідь підготувати матеріал про складові їжі
– Дати завдання творчій групі (5-7 осіб) підготувати цікаві факти про воду.
– На дошці записати незакінчені речення.
– Підготувати кружечки з паперу (діаметром приблизно 10 см) для кожного учня.
– Підготувати слайди або малюнки продуктів харчування, що містять білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини.
– На дошці або плакаті записати вислови про їжу.
– Підготувати оповідання Я. Трахтмана “Хто розвозить поживні речовини по всьому тілу” та “Як потрібно їсти”.
Ключові поняття: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні
Хід уроку
І. Повторення вивченого.
1. Колективна робота.
На дошці записано незакінчені речення.
– Прочитайте і продовжте речення.
1) Складові здоров’я – фізичне, психічне, соціальне…
2) Фізично здорова людина – це людина, яка…
3) Психічна складова здоров’я пов’язана з емоціями, …
4) Соціальна складова здоров’я виявляється…
5) Духовна складова здоров’я характеризується здатністю людини співпереживати…
6) На здоров’я людини впливають такі чинники…
2. Перевірка домашнього завдання.
Завдання 5 на с. 8 зошита (с. 20 підручника).
3. Гра “Перлини здоров’я”.
Учитель роздає учням паперові кружечки (“перлини здоров’я”), на яких вони мають написати складові здорового способу життя.
– Я вам роздам “перлини здоров’я”, а ви напишіть, що потрібно робити, щоб бути здоровими. Із цих “перлин” ми створимо “ланцюжок здоров’я”, який прикріпимо на дошку (або стінку) у класі, і він нагадуватиме, що потрібно робити, аби не хворіти і рости здоровими.
II. Повідомлення теми уроку.
– Ми розпочинаємо вивчати II розділ підручника, який називається “Фізична складова здоров’я”. Відкрийте підручник на с. 21. Прочитайте, про що ви дізнаєтеся із цього розділу. (Учні читають).
– Сьогодні на уроці ми поговоримо про складові їжі, повторимо правила харчування. Ви дізнаєтеся більше про вітаміни, мінеральні речовини, воду, про їхнє значення для здоров’я людини.
III. Актуалізація опорних знань.
Бесіда.
– Для чого людина їсть?
– Розкажіть, що ви зазвичай їсте на сніданок, обід, полуденок, вечерю.
– Яка ваша найулюбленіша страва? Чим вона корисна?
– Яку їжу слід вживати?
– Чому їжа має бути різноманітною?
– Що таке вітаміни?
– Для чого вони потрібні людині?
– Які мінеральні речовини ви знаєте?
– Чи потрібно людині вживати воду?
IV. Вивчення нового матеріалу.
1. Розповідь учителя та учнів про складові їжі з демонстрацією продуктів харчування (у слайдах або малюнках).
– Людині необхідно їсти для того, щоб жити. З їжею людина отримує поживні речовини. Але від того, що вона споживає, залежить її розвиток, настрій, самопочуття тощо. Тому, щоб бути здоровими, дуже важливо правильно харчуватися.
У повсякденному харчуванні людини мають бути білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини і вода.
Заздалегідь підготовлені учні продовжують розповідь.
Учень 1. Білки потрібні для будівництва і відновлення клітин організму. Вони містяться у продуктах тваринного й рослинного походження. Джерелом білків тваринного походження є м’ясо, риба, яйця, сир, молоко та інші молочні продукти, а рослинного походження – горіхи, горох, квасоля, крупи.
Учитель демонструє слайди або малюнки продуктів, що містять білки.
Учень 2. Жири є джерелом енергії. Вони сприяють засвоєнню деяких вітамінів. Жири містяться у продуктах тваринного й рослинного походження.
Жири тваринного походження – сало, вершкове масло, сметана, сир, вершки, яєчні жовтки. Рослинні жири є в горіхах, насінні, різній олії (оливковій, соняшниковій, льняній та ін.).
Учитель демонструє слайди або малюнки продуктів, що містять жири.
Учень 3. Вуглеводи – основне джерело енергії в організмі людини. Джерелом вуглеводів рослинного походження є
Хліб, крупи, овочі (картопля, морква, буряк тощо), фрукти, ягоди, а тваринного – молоко, мед.
Учитель демонструє слайди або малюнки продуктів, що містять вуглеводи.
Учень 4.
Щоб мати здоров’я, слід правильно їсти,
Вживати поживне і тільки корисне.
Не їсти надміру, не шкодити тілу
І пам’ятати про вітаміни.
Учень 5. Вітаміни (походить від латинського vita – життя) – це речовини, які життєво необхідні людині. Вони беруть активну участь у засвоєнні їжі, підвищують працездатність людини, протидію організму захворюванням, поліпшують обмін речовин. Вітаміни в основному ми одержуємо з їжею. їх потрібна невелика кількість. Потреба у вітамінах підвищується в період росту і розвитку організму, під час захворювання для швидшого одужання. Вітаміни позначаються літерами латинського алфавіту: А, В, С, D тощо.
Вітаміни містяться майже в усіх продуктах, найбільше їх у сирих овочах і фруктах.
Учитель демонструє слайди або малюнки продуктів, що містять вітаміни. Доповнює, які саме вітаміни і в яких продуктах є, пояснює, для чого вони потрібні.
– Вітамін А потрібен для нормального стану шкіри, волосся, гарного зору. Сприяє росту кісток, зубів. Міститься в моркві, абрикосах, мандаринах, вершковому маслі, яйцях, риб’ячому жирі.
Вітаміни групи В потрібні для розумової діяльності, нервової системи. Є у хлібі, м’ясі, крупах, печінці, рибі, молоці.
Вітамін С запобігає застуді, сприяє загоєнню ран. Потрібен для кровоносних судин. Продукти, багаті на вітамін С, – шипшина, чорна смородина, агрус, лимони, апельсини, цибуля, картопля, перець, помідори.
Вітамін D сприяє росту і формуванню кісток та зубів. Утворюється в організмі людини під дією сонячних променів. Міститься в риб’ячому жирі, морській рибі, молоці, яєчних жовтках, вершковому маслі.
Нестача вітамінів призводить до серйозних порушень в організмі. Так, за нестачі вітамінів групи В порушується діяльність нервової системи, нестача вітаміну D може спричинити рахіт (захворювання, що призводить до неправильного формування скелета). Якщо не вистачає вітаміну А, порушується гострота зору, шкіра стає сухою, волосся – ламким.
– Ознайомлення з вітамінами можна провести у віршованій формі.
Учень 6. Мінеральні речовини – це хімічні елементи, що трапляються в земній корі. Наприклад, кальцій, залізо, йод, фтор, мідь. Ці речовини потрібні для нормальної роботи клітин, вони беруть участь у створенні й зміцненні кісток, зубів тощо. Так, для формування кісток скелета і зубів важливе значення мають кальцій і фосфор, що містяться в молоці, молочних продуктах, рибі, морепродуктах, деяких овочах, яйцях.
Учитель демонструє слайди або малюнки продуктів, що містять мінеральні речовини. Доповнює, які саме мінеральні речовини і в яких продуктах містяться, пояснює, для чого вони потрібні.
2. Розповідь учителя про воду.
– Відгадайте загадку.
Вона без кольору і смаку,
Однак, якщо біжить,
Дає життя і радість всяку,
А от без неї не прожить. (Вода).
– Так, далі мова йтиме про воду. Жодна жива клітина, жоден живий організм не може існувати без води. Вода входить до складу всіх органів і тканин людського тіла. Наш організм на 60 % складається з води. Відомо, що людина може існувати тривалий час (місяць і більше) без їжі, але за відсутності води вона гине через декілька днів. Людині в середньому на добу потрібно 1,5-2,5 л води. Норма споживання води залежить від віку, ваги, рухливості, фізичного стану і навіть погодних умов, адже в спекотні дні потреба в рідині зростає.
Багато води в овочах, фруктах, ягодах, молоці. Овочі та молоко містять 80-90 % води, м’ясо та хліб – майже 50 %.
Ставтеся бережливо до питної води. Це дуже цінний продукт.
Без води життя на Землі неможливе. Кожна її крапля – дорогоцінний дар природи. Для життя рослин, тварин і людей потрібна прісна вода.
Учитель, демонструючи глобус, продовжує.
– Подивіться на глобус. Водою вкрито майже 71 % поверхні Землі, а решта 29 % – це материки та острови.
Якщо бути точнішими, то 96,5 % усієї земної води міститься в океанах і морях у солоному вигляді, а решта 3,5 % – це прісна вода, що знаходиться в річках, озерах і льодовиках.
3. Наведення учнями цікавих фактів про воду.
– Наша творча група підготувала цікаві факти про воду.
1) Людині вода потрібна щодня. Разом з їжею ми щодоби споживаємо майже 3 л води. За все життя людина споживає в середньому 50-60 т води.
2) Щоб виростити 1 кг овочів, потрібно витратити 2 т води.
3) Без води влітку верблюд може прожити 3 доби, а взимку – 8 діб.
4) Медузи на 95-98 % складаються з води.
5) Бізони, коли хочуть пити, відчувають воду за 5-7 км.
6) Американський тушканчик взагалі не п’є води – йому досить вологи, що є у зернятках.
7) З поверхні Світового океану за добу випаровується майже стільки води, скільки її знаходиться в руслах річок усього світу.
8) Якщо всю воду рівномірно розлити на поверхні планети, то вона вкриє її шаром завтовшки 3 км.
– Молодці! Ви підготували дуже цікаві факти, що стосуються води. Ми ще раз переконалися, що вода має велике значення для всього живого на планеті Земля.
4. Бесіда.
– Пригадайте і розкажіть, що забруднює воду. (Відходи промислових підприємств, погані очисні споруди, побутове сміття, стічні води, витік нафти під час видобутку на берегах та із суден, отрутохімікати і мінеральні добрива, які дощ змиває з полів).
– Чому воду потрібно берегти?
5. Фізкультхвилинка. (За вибором учителя).
6. Робота за підручником на с. 22-26.
– Опрацювання тексту і бесіда за малюнками.
– Робота з таблицями 1, 2 (с. 23, 24).
– Ознайомлення з текстом Михайла Ільїна “Навіщо п’ють воду?” з рубрики “Для допитливих”.
V. Закріплення матеріалу.
1. Робота за підручником на с. 27.
– Розгадування ребусів.
– Відгадування загадок.
– Виконання завдань і відповіді на запитання 1-3.
– Робота з таблицею (завдання 4).
– Робота в групах (завдання 5).
– Обговоріть, що ви можете зробити для охорони води.
2. Робота в зошиті на с. 8-10.
– Розгадування кросворда і запис відповідей (завдання 1).
– Самостійне виконання завдання 2 з подальшим обговоренням.
– Відгадування загадок і запис відгадок (завдання 3).
– Обговорення та виконання завдання 4.
3. Гра “Корисна їжа”.
Учитель називає продукти харчування, а діти плескають у долоні, якщо названий продукт корисний.
Риба, чіпси, кефір, капуста, молоко, морква, гречана каша, “Фанта”, зелена цибуля, яблуко, “Пепсі”, печінка, соняшникова олія, груша, вишня, шипшина.
4. Змагання команд.
– Відгадування загадок.
Учні об’єднуються у 3 команди. Кожна команда по черзі називає загадку про будь-який продукт харчування. Інші 2 команди мають дати відповіді. Перемагає команда, яка назве найбільше загадок і дасть усі правильні відповіді.
1) У зеленій сиджу коморі, а коса моя надворі. (Морква).
2) Без рук, без ніг, а по тичині в’ється. (Горох).
3) Зелена шийка, червона шапочка. (Суниця).
4) На городі молода пишні коси розпліта, у зеленую хустинку золоті хова зернинки. (Кукурудза).
5) Сидить баба серед літа в сто сорочок одіта. (Капуста).
6) Стоїть на ганку в червонім кафтанку, а хто її зрушить, той плакати мусить. (Цибуля).
7) Що то за голова, що лиш зуби й борода? (Часник).
– Літературна вікторина “Про які продукти йдеться?”.
Учні об’єднуються у 3 команди. Учитель ставить запитання. Той, хто знає відповідь, відповідає першим. Перемагає команда, яка дасть якнайбільше правильних відповідей.
1) Чим пригощала Лисичка свого приятеля Журавля? (Кашею).
2) Що так старанно тягли із землі дід, баба, онучка, собака, кіт, мишка? (Ріпку).
3) Що приготувала Маша, щоб потрапити додому? (Пиріжки).
4) Що полюбляє їсти Карлсон? (Варення).
5) Що полюбляє кіт Матроскін? (Молоко).
6) У якій казці всі герої – овочі і фрукти? (“Пригоди Цибуліно”).
7) Що знесла Курочка Ряба? (Яйце).
8) Що Лисичка скидала з воза? (Рибу).
5. Пояснення висловів.
На дошці або плакаті записано вислови.
– Переставте літери так, щоб отримати слова. Прочитайте і поясніть вислів:
Жїа – лереджо птела, уорст, нерегії ат ров’яздо нидлюи.
(їжа – джерело тепла, росту, енергії та здоров’я людини).
– Складіть зі слів відомий вислів. Поясніть його.
Ми не жити. того, живемо їмо але ми для їсти, щоб того, для щоб
(Ми живемо не для того, щоб їсти, але ми їмо для того, щоб жити).
6. Робота над літературними творами.
– Слухання й обговорення вірша Лесі Вознюк “Де ховаються вітаміни?”.
ДЕ ХОВАЮТЬСЯ ВІТАМІНИ?
У фруктах, ягодах, дитино,
Причаїлись вітаміни:
У малині, у суниці,
У смородині, чорниці.
Як же нам до них дістатись,
Щоб улітку сил набратись?
Дужими, прудкими стати
Та здоровими зростати.
Ми з’їмо оті суниці,
І малину, і чорниці,
Ще й смородину, порічки,
Щоб рум’яні мати щічки.
Леся Вознюк
– Назвіть фрукти і ягоди, що згадуються у вірші, де містяться вітаміни.
– А які ще фрукти і ягоди містять вітаміни і які саме?
– Робота над оповіданнями Я. Трахтмана “Хто розвозить поживні речовини по всьому тілу” та “Як потрібно їсти”.
7. Гра “Ланцюжок”.
– Пригадайте і назвіть правила харчування.
Учні по черзі називають. (їсти 4-5 разів на день в один і той самий час. Не переїдати. Не голодувати. Споживати різноманітну їжу. Не їсти багато солодощів, смажених і копчених продуктів. Під час їжі не відволікатися – не читати, не дивитися телевізор, не розмовляти по телефону). – Які із цих правил ви виконуєте?
VI. Підсумок уроку.
– Назвіть складові їжі.
– Для чого потрібні вітаміни людині?
– Які мінеральні речовини ви знаєте? Яке їхнє значення для здоров’я людини?
– Для чого людині потрібно вживати воду?
– Яке значення води для життя і здоров’я людини?
Завдання:
1) Виконайте завдання 5 на с. 10 зошита (завдання 6 на с. 27 підручника).
2) Користуючись різними джерелами інформації, доберіть прислів’я, приказки, вислови про їжу і продукти харчування.