Довідник з біології
ЛЮДИНА ТА ЇЇ ЗДОРОВ’Я
АНАЛІЗАТОРИ. ОРГАНИ ЧУТТЯ
Аналізатори – системи чутливих нервових утворень, які сприймають і аналізують різні зовнішні і внутрішні подразники. Аналізатори забезпечують реакції пристосування організму до змін в зовнішньому і внутрішньому середовищі. Термін введений у фізіологію І. П. Павловим (1909). В сучасній фізіології замість нього частіше вживають поняття сенсорні системи. Кожний аналізатор складається з трьох частин: 1) периферичної, яка сприймає енергію зовнішнього подразнення
Відчуття, які спричиняє зовнішнє середовище, сприймаються органами чуття – це комплекс анатомічних структур, які сприймають енергію зовнішнього подразнення, перетворюють її на нервовий імпульс і передають в певні відділи мозку, у тому числі і в кору великого мозку, де відбувається вищий аналіз. До органів чуття відносяться: органи зору, слуху, відчуття земного тяжіння
Значення органів чуття полягає в тому, що, сприймаючи зміни в навколишньому середовищі, вони дозволяють організму орієнтуватися в ньому і адекватно реагувати на ці зміни.
Органи чуття обумовлюють основні види чутливості: дотик і положення тіла в просторі, нюх, смак, зір, слух.