Хімія підготовка до ЗНО та ДПА
Комплексне видання
ЧАСТИНА І
ЗАГАЛЬНА ХІМІЯ
ОРГАНІЧНА ХІМІЯ
ЕСТЕРИ, ЖИРИ ТА МИЛО
Фізичні властивості та застосування естерів
Нижчі естери є рідинами. Зі збільшенням молекулярної маси температура плавлення та кипіння збільшується, й вищі естери є твердими речовинами.
Естери не розчиняються у воді, добре розчиняються в спирті, етері. Більшість естерів мають приємний запах, унаслідок чого дуже багато естерів застосовують у парфумерії та харчовій промисловості як ароматизатори із
Окрім того, етилформіат використовують для виробництва вітаміну В1; етилацетат і бутилацетат – як розчинники естерів, целюлози, каучуків, вінілових полімерів, жирів і восків, а також як клей для деяких пластмас. Бензилбензоат використовують для боротьби з коростявими кліщами та для лікування корости.
Естери, які використовують як ароматизатори
Назва естеру | Запах естеру |
Етиловий естер мурашиної кислоти | Рому |
Метиловий естер масляної кислоти | Яблук |
Етиловий | Ананаса |
Ізоаміловий естер масляної кислоти | Абрикос |
Аміловий естер оцтової кислоти | Бананів |
Ізобутиловий естер оцтової кислоти | Бананів |
Ізоаміловий естер оцтової кислоти | Груші |
Бензиловий естер оцтової кислоти | Жасмину |
2-фенілетиловий естер фенілоцтової кислоти | Меду й гіацинтів |
2-фенілетиловий естер мурашиної кислоти | Троянд і хризантем |