ТАРА ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ МЕДУ – має важливе значення.
Для зберігання медів потрібно вибирати сухе, гігроскопічне приміщення, що не має сторонніх запахів. Відносна вологість повітря повинна бути близько 60 %, але не вище 80 % . У сирому приміщенні навіть зрілий мед швидко закисне. Оптимальна температура в приміщенні повинна бути від 0 до 5 °С, максимум – до 10 °С.
Зниження температури нижче нуля в зимовий період для меду не шкідливе, всі його лікувально-дієтичні властивості зберігаються повністю. Вікна й двері приміщення, де зберігається мед,
Тара з медами повинна встановлюватися на підставки, на певній відстані від підлоги, у два-три яруси. До кожної бочки повинен бути забезпечений вільний доступ, щоб у випадку витікання меду вжити відповідних заходів.
Для нетривалого зберігання меду як тару можна використовувати медовідстійник, фляги з нержавіючої й листової сталі, алюмінієвих сплавів, але найкраще зберігати його в бочках з
Липи, чинари, верби, бука, вільхи, кедра тощо або в липівках. Липівки виготовляють із дупластих липових дерев і закривають їх не кришками, а кружальцями
Бочки й липівки роблять тільки із сухого дерева (вологість не більше 20 %), усередині покривають їх тонким шаром воску або чистим парафіном. Можливе використання на пасіках дерев’яних ящиків, кути яких заливають воском. У ящики меди заливають тоді, коли він уже почав кристалізуватися.
Для транспортування медів використовують бідони або каністри ємністю 25 кг. Скляний посуд – найкращий. Він дозволяє зберігати мед без псування в будь-яких приміщеннях. Його герметично закривають металевими кришками.
На тарі вказується вага, назва меду й рік його збирання.