Довідник з біології
ЛЮДИНА ТА ЇЇ ЗДОРОВ’Я
ТРАВНА СИСТЕМА
ТРАВНІ ФЕРМЕНТИ ТА ЇХ ЗНАЧЕННЯ.
Механічна обробка їжі відбувається в ротовій порожнині за участю зубів і язика. Хімічна обробка їжі починається в ротовій порожнині й закінчується в тонкому кишечнику. Вона відбувається під дією ферментів. Ферменти (від лат. fermentum – бродіння, закваска), або ензими, біокаталізатори – специфічні білки, що присутні у всіх живих клітинах і відіграють роль біологічних каталізаторів. Часто їх дія виявляється в комплексі з іншими сполуками
Ферменти мають деякі загальні властивості.
1. Ферментам властива специфічність: кожний фермент розщеплює поживні речовини тільки певної групи. Так, протеази розщеплюють білки, ліпази – жири, амілази – вуглеводи. До протеазів відносяться: пепсин, желатиназа, хімозин шлунку, трипсин і хімотрипсин підшлункової залози, ентерокиназа
2. Ферменти діють тільки в певному хімічному середовищі. Наприклад, пепсин (фермент шлункового соку) активний тільки в кислому середовищі, а для роботи ферментів кишечнику необхідне лужне середовище.
3. Ферменти діють тільки при певній температурі. Оптимальна температура для роботи всіх ферментів – 36-37°С. Якщо ці умови змінюються, ферменти знижують свою активність, що приводить до порушення травлення і захворювань.
4. Невелика кількість ферменту може розщеплювати велику масу органічної речовини.