Хімія підготовка до ЗНО та ДПА
Комплексне видання
ЧАСТИНА І
ЗАГАЛЬНА ХІМІЯ
ОРГАНІЧНА ХІМІЯ
КАРБОНОВІ КИСЛОТИ
Застосування карбонових кислот
1. Застосування мурашиної кислоти.
Оскільки при нагріванні мурашиної кислоти з оцтовою виділяється чадний газ, то її часто використовують у лабораторії для добування чистого чадного газу.
Мурашину кислоту широко використовують в органічному синтезі, як протраву при фарбуванні текстилю, у бджільництві проти вароатозу, для добування пестицидів тощо. У медицині мурашину
2. Застосування оцтової кислоти.
Оцтова кислота належить до найбільш використовуваних з органічних кислот. У цьому сенсі її можна порівняти із сульфатною кислотою.
Реакцією плюмбум(ІІ) оксиду з оцтовою кислотою добувають плюмбум(ІІ) ацетат Рb(СН3СОО)2 (його також називають свинцевим цукром, унаслідок солодкого смаку), розчин якого застосовують у медицині (свинцева примочка).
Взаємодією ферум(ІII) гідроксиду з кислотою добувають ферум(ІІІ) ацетат Fе(СН3СОО)3, відомий
Найчастіше оцтова кислота утворює із важкими металами солі, в складі яких поряд з кислотними залишками містяться гідроксильні групи, наприклад Рb(СН3СОО)2 ∙ Рb(ОН)2.
На мову хімії можна перекласти й використання оцтової кислоти для добування естерів, наприклад етилового естеру та інших естерів, які через їхній приємний запах використовують в парфумерній та харчовій промисловості.
У сільському господарстві та харчовій промисловості оцтову кислоту, а також її найближчі гомологи – мурашину й пропіонову – використовують як консерванти, що запобігають гнильним процесам і зберігають високу поживність кормів.