ЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ
ЧАСТИНА II.
УПРАВЛІНСЬКИЙ АНАЛІЗ
4. АНАЛІЗ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ І ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ВИРОБНИЧИХ РЕСУРСІВ ПІДПРИЄМСТВА
4.1. АНАЛІЗ ВИКОРИСТАННЯ ТРУДОВИХ РЕСУРСІВ
І ФОНДУ ОПЛАТИ ПРАЦІ
4.1.1. Завдання і джерела аналізу
Аналіз показників з праці і заробітної плати орієнтований головним чином на підвищення продуктивності праці, що сприяє зниженню собівартості продукції, зростанню прибутку і рентабельності.
Аналіз трудових ресурсів в ринкових умовах стає особливо актуальним, оскільки робоча сила
Склад, кваліфікація і використання трудових ресурсів, їх відношення до праці в умовах НТП відіграють вирішальну роль в успішній діяльності підприємства.
В процесі аналізу трудових ресурсів вирішуються такі завдання:
– аналіз забезпеченості підприємства і його підрозділів робочою силою, її склад, стан, рух, професійний рівень;
– аналіз використання робочого часу;
– оцінка трудомісткості продукції;
– аналіз рівня виконання норм виробітку;
– оцінка рівня продуктивності праці, фактори її росту;
– виявлення
– оцінка впливу трудових факторів на обсяг виробництва продукції;
– аналіз складу і структури фонду оплати праці;
– оцінка співвідношення між темпом зростання продуктивності праці і темпом зростання середньої заробітної плати.
В процесі аналізу визначають ступінь виконання плану і динаміку показників; вплив факторів на зміну досліджуваних показників; причини відхилення від плану, рівня попереднього періоду і нормативів; резерви підвищення продуктивності праці і мобілізацію цих резервів.
Джерелами інформації для проведення аналізу служить статистична звітність:
– форма № 1 – підприємництво “Звіт про основні показники діяльності підприємства” – річна;
– форма № 1-ПВ “Звіт з праці” – місячна;
– форма № 1-ПВ “Звіт з праці” – квартальна;
– форма № 6-ПВ “Звіт про кількість працівників, їхній якісний склад та професійне навчання” – річна;
– форма № 3-ПВ “Звіт про використання робочого часу” – піврічна.
Крім перерахованих статистичних звітностей в аналізі використовуються дані статистичних звітностей з продукції, наведених у попередньому розділі, показники бухгалтерської і оперативної звітності, матеріали фотографій робочого дня і хронометражу тощо.